• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 22 °C

Boğazda 55 tarihi yalı yeni sahibini arıyor

Boğazda 55 tarihi yalı yeni sahibini arıyor
Mütekabiliyet yasası yalılara ilgiyi artırmışa benziyor. İstanbul Boğazı’nın iki yakasında satılık 55 yalı var. Yalı ve yalı arsaların fiyatı 1 milyon dolardan başlayıp 120 milyon dolara kadar çıkıyor…

Mütekabiliyet yasası yalılara ilgiyi artırmışa benziyor. İstanbul Boğazı’nın iki yakasında satılık 55 yalı var. Yalı ve yalı arsaların fiyatı 1 milyon dolardan başlayıp 120 milyon dolara kadar çıkıyor…

Yabancılara  gayrimenkul satışının kolaylaştırılması, gözleri lüks konut projelerinin yanı sıra İstanbul'un yalılarına çevirdi. Malum İstanbul'daki bazı yalılar, bırakın Miami'nin lüks villalarını Paris'teki, Londra'daki şatolarla yarışıyor. Hatta onlardan bile pahalılar...

Boğaziçi'ndeki yalılara sahip olmak kelimenin tam anlamıyla bir statü simgesi. Nitekim çoğunun sahibi günümüzün varlıklı işadamları. Bazıları ise şimdi varlıklı olmasa da İstanbul'un köklü aileleri ya da mirasçıları. Dantel gibi işlenmiş ahşap ya da kâgir yalılar görenleri kendilerine hayran bırakıyor.

SATILIK YALI SAYISI ARTTI

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda 193, Avrupa Yakası’nda ise 173 olmak üzere 366 adet eski eser niteliğinde yalı bulunuyor. Anadolu Yakası’ndaki yalılardan 42’si birinci, 97’si ikinci derece tarihi eser niteliğinde. Avrupa Yakası’ndaki yalılarınsa 47’si birinci, 126’sı ikinci derece tarihi eser olarak belirlenmiş. Her iki yakada 294 tane tarihi eser vasfı olmayan kâgir yalı var.
Son yıllarda gerek yerli gerekse yabancı taliplilerin artması yalı fiyatlarını yükseltmiş durumda. Bunu görenler, yalılarını son yıllarda hiç olmadığı kadar satılığa çıkarıyor. Geçen yılın başında yaptığımız haberde satılık 50 yalıya ulaşmıştık. Bu yıl Anadolu Yakası’nda Beykoz’dan Kuzguncuk’a 41, Avrupa Yakası’nda ise Kuruçeşme’den Sarıyer’e 14 yalının satışa çıkarıldığını öğrendik. Bunlara satışa çıkan yol yalılarının dahil olmadığını belirtelim.

En ucuz kıyı yalısının fiyatı 1 milyon dolar. En pahalısı ise 120 milyon dolarla Kuruçeşme’de. Bu yalıyı cazip kılansa 15 dönüme ulaşan arazisi…

EL ALTINDAN SATIYORLAR

Boğazdaki yalıların çoğu ya işadamları ya da köklü ailelerin mirasçılarına ait. Statü simgesi olduğu için satılırken gerek kendilerinin gerekse yalılarının isminin duyulmasını istemiyorlar. Bu yüzden de genelde el değiştirdikten sonra satıldıkları öğreniliyor.

Yalılar ağırlıklı olarak varisler tarafından satışa çıkarılıyor. Aileler genişlediği için ya da ekonomik nedenlerle satılıyorlar. Tabii alındıktan birkaç yıl sonra değerini katladığı için kar amaçlı satılan yalılar da var. Ancak yalı konusunda uzmanlaşan emlakçıların ortak görüşü, bu mekanların yatırım için alınmadığı yönünde. Alanların kendi zevklerine göre içlerine çok masraf yaptığı, bu yüzden de satmaya kıyamadıkları belirtiliyor. “Kaldı ki kelepir yalı da yok” deniliyor.

 RIHTIM, HAVUZ, OTOPARK…

Yalı fiyatları bulunduğu semte, arsanın büyüklüğüne ve tarihi eser derecesine göre değişiyor. Rıhtım, yüzme havuzu ve otopark yalı fiyatlarını yükselten diğer unsurlar. Trafikten kurtulmak isteyen bazı işadamları tekneleriyle işyerine gitmeyi tercih ediyor.

Bu yüzden de sahip oldukları yalılarda rıhtım olmasını istiyorlar.
İstanbul Boğazı’nda artık denize girilemediği için yüzme havuzu bulunan yalılar da tercih ediliyor. Yine her iki yakanın sahil yollarında trafik ve park sorunu olması, otoparkı bulunan yalıların fiyatını yükseltiyor.
İşte İstanbul Boğazı’nda semt semt satışa çıkan yalıların fiyatları…

PAŞALİMANI

Anadolu Yakısı’nda, Üsküdar-Kuzguncuk arasında kalan Paşalimanı’nda denize sıfır sadece bir satılık yalı var. Sahipleri isimlerinin açıklanmasını istemiyor. Yalı için 10 milyon dolar isteniyor.

KUZGUNCUK

Kuzguncuk’ta satılık 4 yalı bulunuyor. Bu yalılardan biri ihaleyle satışa çıkmaya hazırlanıyor. Satışa çıkarılan yalıların en ucuzu 15 milyon, en pahalısı ise 30 milyon dolar. Bu semtteki yalılara daha çok iş dünyası temsilcileri ilgil gösteriyor. Vaniköy’de yalısı, Çamlıca’da da köşkü bulunan Murat Ülker, geçen yıl 5 milyon 500 bin dolar ödeyerek Kuzguncuk’ta bir yalı daha satın almıştı.

BEYLERBEYİ

Anadolu Yakası’nda, Boğaziçi Köprüsü’nün hemen ayaklarının yanında yer alan Beylerbeyi’nde satılık iki yalı var. El altından satılığa çıkarılan bu iki yalının sahipleri 30 ve 45 milyon dolar istiyor.

ÇENGELKÖY

Anadolu Yakası’nda en çok satılık yalı Çengelköy’de bulunuyor. Semtte satılık 7 yalı var. En ucuz yalının fiyatı 3 milyon 500 bin dolar. En pahalısı ise 30 milyon dolara alıcı bekliyor.

VANİKÖY

İstanbul Boğaz’ının en güzel yerlerinden biri olan Vaniköy’de satılık iki kıyı, bir de yol yalısı tespit ettik. Sahipleri 15 ile 35 milyon dolar arasında fiyat biçmiş.

KANDİLLİ

Rasathanesiyle ünlü olan Kandilli’de satılık üç kıyı yalısı, bir de yalı arsası satışa çıkarılmış. Yalıların fiyatı 20 milyon dolardan başlıyor. En pahalısı ise 40 milyon dolar istenen yalı arsası.

İki yıl önce Hacı Mehmet Sabancı’nın oğlu Kaya Sabancı, Kandilli’deki meşhur ikiz yalılardan kendine ait olanı Erikli Suyu’nun sahiplerinden Hasan Aslanoba’ya 16 milyon euro’ya satmıştı. 2010 yılında Aziz Torun’un Ömer İsfan’dan 11 milyon 500 bin dolara satın aldığı Crifton Yalısı’nda ise yoğun bir inşaat faaliyeti sürüyor.

Yalının bahçesine büyük bir inşaat kulesi diken Aziz Torun, sonradan yapılan yalıyı yıkarak Crifton Yalısı’nı yeniden inşa etmeye karar vermiş.

ANADOLUHİSARI

Anadolu Yakası’nda Çengelköy’den sonra satılık en fazla yalı Anadoluhisarı’nda. Semtte 7 satılık yalı bulunuyor. Satışa çıkarılan yalıların fiyatları 7 ile 20 milyon dolar arasında değişiyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ortaklarından Çolakoğlu ailesinin Anadoluhisarı’ndan bir yalı arsası satın aldığını öğrendik.

Ancak bölgedeki emlakçılar bu konuda ağızlarını sıkı tutuyor. Erdal İnönü vefat ettikten sonra İnönü Vakfı’na devredilen Komodor Remzi Bey Yalısı ise bir süre önce ailenin borçları yüzenden ihaleyle satışa çıkarılmıştı. Ancak Sevinç İnönü tarafından borçlar ödenince yalı satıştan geri çekilmiş. Emlakçılar, Komodor Remzi Bey Yalısı’nın 15 milyon dolar edeceğini söylüyor.

Anadoluhisarı’nda iskelenin yanında Ali Akkanat’a ait olan Köseleciler Yalısı’nı geçen yıl 10 milyon dolara Gittigidiyor.com’un kurucularından Serkan Borançılı satın almıştı. Bu yalının tadilatı halen devam ediyor.

Ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu’nun baldızı Rabia Çapa, Anadoluhisarı’ndaki yalısını tekstilci Murat Karamancı’ya sattı. Zarif Mustafa Paşa Yalısı’ndaki Mehtabiye Köşkü için Rabia Çapa’nın 14 milyon dolar istediği ama Karamancı’nın 11 milyon 500 bin dolara satın aldığı söyleniyor.

KANLICA

İstanbul Boğazı’nın yoğurduyla meşhur semti Kanlıca’da satılık üç yalı var. Fiyatları 7 ile 20 milyon dolar arasında değişiyor. Yakın bir tarihte Necmettin Erbakan’ın yalısının da satışa çıkacağı söyleniyor.

Ebru Gündeş ile eşi Azeri işadamı Reza Zarab, geçen yıl Kanlıca’da 750 metrekarelik ikiz yalı satın almıştı. Sarı renkte olanı Barok, beyazı ise Osmanlı tarzında inşa edilen ama tarihi değeri olmayan iki yalıya çiftin 26 milyon TL ödediği konuşulmuştu.

ÇUBUKLU

Beykoz’a gelmeden önceki son semt olan Çubuklu’da satılık dört yalı bulunuyor. Fiyatları 3 ile 15 milyon dolar arasında değişiyor. Eski gazeteci ve milletvekili Kenan Sönmez, Çubuklu’da Emlakbank’tan bir yalı satın almıştı.

Sönmez’in Hasan Reis Yalısı’nı Taha Altaylı’ya sattığı söyleniyor. Yalıyı satın alan Altaylı’nın tadilat yaptığı ve balık restoranı açacağı konuşuluyor.
BEYKOZ

Boğazın Karadeniz’e en yakın bölgesinde yer alan Beykoz’da satılık altı yalı, bir de yalı arsası var. Beykoz’daki en ucuz yalı, Dr. Ali Ökkök’ün sahibi olduğu kagir yalı. Yalı için istenen fiyat 1 milyon dolar. En pahalı yalının fiyatı ise 15 milyon dolar.

Camsil’in üreticisi Sultanlar Grubu’nun sahibi Şeref Yıldız, Beykoz’un merkezinde bulunan tarihi Hamlacıbaşı Yalısı’na geçen yıl 10 milyon dolar istiyordu. Yıldız, yalıyı geçtiğimiz günlerde Altınbaş’ın sahibi İmam Altınbaş’a satmış. İmam Altınbaş’ın yalıyı kızına aldığı söyleniyor.

KURUÇEŞME

Avrupa Yakası’nda yalıların başladığı Kuruçeşme’de satılık yalı yok. Ancak büyük bir yalı arsası var. 15 dönümlük arsaya otel veya birden çok yalı yapılabileceği söyleniyor. Denize sıfır arsa için istenen fiyat tam 120 milyon dolar.

YENİKÖY

Avrupa Yakası’nda yalılarıyla meşhur olan Yeniköy’de satılık dört yalı bulunuyor. Fiyatları 15 ile 30 milyon dolar arasında değişiyor. Boğazın en pahalı yalısı da bu semtte bulunuyor. Mısırlılar Yalısı için 100 milyon dolar isteniyor. Dione Kozmetik’in kurucusu Kanpulat ailesi, geçen yıl Yeniköy’de sahibi olduğu yan yana biri büyük diğeri küçük iki yalıdan küçük olanını 8 milyon dolara satmıştı.

TARABYA
Semtte satılık sadece bir yalı tespit edebildik. Sahibi 11 milyon dolar fiyat biçmiş.

SARIYER

Avrupa Yakası’nda en çok satılık yalı bulunan bölge Sarıyer. Satışa çıkarılan 8 yalının fiyatları 1 milyon ile 15 milyon dolar arasında değişiyor. Hatırlanacağı gibi, Sarıyer’de Cem Uzan’a ait Ahmet Afif Paşa Yalısı’nı TMSF’den Demet Sabancı Çetindoğan satın almıştı.

Yalı sahibi ünlüler

Rahmi Koç: Boğaz’da 100 milyon dolar değerindeki Kont Ostrorog Yalısı ve Göksu’da isimsiz bir yalısı var.

Ali Koç: Anadoluhisarı’ndaki Nuri Paşa Yalısı’nın sahibi.

Mustafa Koç: Beykoz Kanlıca’daki Nuri Paşa Yalısı’nın sahibi.

Suna Kıraç: Vaniköy’de isimsiz bir yalının sahibi.

Yalçın Sabancı: Mehmet Nedim Paşa Yalısı’nın selamlık bölümü, Hacı Feyzi Efendi Yalısı selamlık bölümü ve Kandilli’deki İkiz Yalı’nın yanı sıra Beylerbeyi ve Kuzguncuk’ta isimsiz iki yalısı daha var.

Suzan Sabancı Dinçer: Yeniköy’deki Tahsin Bey ve Ahmet Afif Paşa yalılarının sahibi.

Demet Sabancı: Anadoluhisarı’ndaki Zarif Mustafa Paşa Yalısı’nın sahibi.

Ömer Sabancı: Vaniköy’deki Vehbi Bey Yalısı’nın yanı sıra isimsiz bir yalısı daha var.

Zeynep Sabancı: Vaniköy’deki Ahmet Nazif Paşa Yalısı’nın sahibi.

Demir Sabancı: Beylerbeyi’ndeki Hasip Paşa Yalısı’nın sahibi.

Özcan Sabancı: Beylerbeyi’nde Hasip Paşa Yalısı selamlık bölümünün sahibi.

Sevda Sabancı: Beylerbeyi’nde isimsiz bir yalının sahibi.

Dilek Sabancı: Beylerbeyi’ndeki Şevket Paşa Yalısı’nın sahibi.

Şevket Sabancı: Kandilli’de isimsiz iki yalının sahibi.

Faruk Yalçın: Kuzguncuk’taki Fethi Ahmet Paşa Yalısı ve Kanlıca’daki Yağcı Hacı Şefik Bey Yalısı’nın sahibi.

Cengiz Yalçın: Kanlıca’da isimsiz bir yalısı var.

Neşet Yalçın: Vaniköy’deki Abdülgaffar Karacadağı Yalısı’nın sahibi.

Osman Yalçın: Kandilli’de isimsiz bir yalının sahibi.

Erdoğan ve Şükran Demirören: Anadoluhisarı’ndaki Marki Ahmet Necip Bey Yalısı’nın sahibi.

Bilgin Demirören: Anadoluhisarı’nda isimsiz bir yalının sahibi.

Şarık Tara: Yeniköy’deki bir yol yalısını kızı Leyla Tara Suyabatmaz için aldı.

Ali Ağaoğlu: Vaniköy’de bir yalısı var. Amcazade Yalısı’nı yap-işlet-devret modeliyle satın aldı.

Asım Kibar: Bebek’teki Nuri Çapa Yalısı’nın sahibi.

Ali Kibar: Kuzguncuk’taki Madam Ağavni Muratyan Yalısı ve Rumelihisarı’ndaki Ferhan Baras Yalısı’nın yanı sıra Göksu’da isimsiz bir yalısı var.

Halis ve Alev Komili: Tarihi Kıbrıslı Yalısı’nın sahibi.

Cem-Ümit Boyner: Kanlıca’da isimsiz bir yalının sahibi.

Mustafa Taviloğlu: Anadoluhisarı’nda kendi adını taşıyan yalısı var.

Mehmet Emin Hitay: Bebek’teki Sadıkoğlu Yalısı’nın sahibi.

Nezih Barut: Kanlıca’daki Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı’nın sahibi.

Mehmet Rüştü Başaran: Yeniköy’de Gazioğlu Yalısı ve Anadoluhisarı’nda isimsiz bir yalının sahibi.

Hayrettin Özaltın: Anadoluhisarı’ndaki Durusel Yalısı’nın sahibi.

Nuri Özaltın: Kanlıca’daki Simavi Yalısı’nın sahibi.

Nuri Çolakoğlu: Kandilli’deki M. Fazıl Paşa Yalısı’nın sahibi.

Hasan Çolakoğlu: Kandilli’deki Hadi Semi Bey Yalısı’nın sahibi.

Ali Rıza Bozkurt: Anadoluhisarı’ndaki Fazilet Hanım Yalısı ve Hekim Başı Salih Efendi Yalısı’nın harem bölümünün sahibi.

Ali Aytemiz: Kanlıca’da Selasun Yalısı ve Çengelköy’de isimsiz bir yalının sahibi.

Sabri Ülker: Vaniköy’de isimsiz bir yalının sahibi.

Orhan Özokur: Vaniköy’de isimsiz bir yalısı var.

Hangi semtte kaç yalı var?

Anadolu Yakası

Beykoz 20
Paşabahçe 19
Çubuklu 8
Kanlıca 46 (Körfez dahil)
Anadoluhisarı 56 (Göksu dahil)
Göksu Deresi 10
Kandilli 30
Vaniköy 32
Çengelköy 33 (Kuleli dahil)
Beylerbeyi 31
Kuzguncuk 46 (Paşalimanı dahil)

Avrupa Yakası

Yeniköy 71
Bebek 22

yali.jpg

yali1.jpg

yali2.jpg

yali3.jpg

yali4.jpg

yali5.jpg

yali6.jpg

yali7.jpg

yali8.jpg

yali9.jpg

yali10.jpg

yali11.jpg

yali12.jpg

yali13.jpg

yali14.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
(y.mimar/serdar)
25 Mart 2016 Cuma 15:19
15:19
(istanbul) eyüp tarihi eser yalı 1milyontl. İstanbulun diğer bölgelerinde yalılar villalar arsalar antalyada 200dönüm 5milyontl. 30dönüm 3milyontl. 18dönüm 9milyontl. (whatsap) 0546 203 44 90 (mesaj yazın)
107.167.113.67
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim