• BIST 9834.55
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Bayilere icralar başlayacak sinyali

Bayilere icralar başlayacak sinyali
EPDK'nın kestiği cezayı ödemek istemeyen akaryakıtçılar Kabahatlar Kanunu'nu gerekçe gösterdi. Ancak bunun cezanın ödenmemesi için gerekçe olamayacağı ortaya çıktı.
EPDK'nın kestiği 1.6 milyar YTL'lik cezayı ödemek istemeyen akaryakıt şirketleri Kabahatlar Kanunu'nu gerekçe gösterdi. Ancak şirketler Enerji Kanunu'na eklenen 'EPDK Kabahatler Kanunu hükümlerine tabi değildir' maddesi atlandı. Maliye'ye icra için yazı gönderildi. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, "Yazı ulaşsın, işleme koyacağız"dedi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihine 'rekor' olarak geçen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 28 dağıtım şirketine verdiği 1.6 milyar YTL'lik cezayı ödememekte direnen şirketlerin hukuki olarak ortaya koyduğu 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun bu cezanın ödenmemesi için gerekçe olamayacağı ortaya çıktı. 5 Mayıs 2006 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'den geçen 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanun'nun 15'inci maddesine yapılan bir ekleme ile, "Kurum 5236 sayılı Kabahatler Kanunu hükümlerine tabi değildir" deniliyor. Bir başka değişle bu madde ile birlikte halka açık şirketlerin yatırımcılarına yaptığı, 'Biz Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddesi gereği, davalar sonuçlanınca cezayı ödeyeceğiz' savunmasının öne sürülemeyeceği belirtiliyor.

'GELDİĞİ AN İŞLEME KOYARIZ'

EPDK'nın cezaları tebliğ ettiği 28 şirketten 15 için tanınan süre dolarken artık top Maliye Bakanlığı'na geçmiş durumda. EPDK, her bir şirket için verilen cezayı şirketlerin bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlıkları'na gönderdi. Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, kendilerine henüz bir yazı gelmediğini belirterek, "Bir cezanın bize gelmesi demek, tahsil edeceği anlamına gelir. Geldiği anda işleme koyarız" diyor. Oysa ceza alan şirketler tarafından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) gönderilen yazıda, " Kesilen para cezasının ancak Danıştay'da açılan iptal davamızın reddedilmesi ve kanuni itiraz yollarının tüketilmesi halinde kesinleşmesini takiben, 5326 sayılı kabahatler kanunu 17. maddesi 4. fıkrası uyarınca 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanuna tabi olarak tahsil edileceği 5326 sayılı yasanın amir hükmüdür. Yukarıda açıklanan nedenlerle Danıştay'da açılan iptal davamız hakkında verilecek kararın kesinleşmesine kadar idari para cezası kararının tatbik edilmeyeceği ve herhangi bir tahsilat işlemi yürütülemeyeceği 5326 sayılı yasa hükmüdür. Ayrıca, Maliye Bakanlığı'nın 437 seri no'lu tahsilat genel tebliğinin vergi dairelerince yapılacak işlemler başlıklı VI. maddesinin 1. bendi de idari para cezalarının kesinleşmeden tahsil için gönderilmesi halinde, işleme alınmayarak ilgili idareye geri gönderileceğini amir bulunmaktadır'' deniliyordu. Yani şirketler 6183 sayılı amme alacaklarının tahsili sırasında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na dahil olduklarını ve bu kanuna dayanarak dava devam ederken hiçbir ödeme yapmayacaklarını belirtiyorlardı. Oysa Enerji Piyasası Kanunu'nda EPDK kararlarının kabahatler yasasına tabi olmadığı açıkça belirtilirken, yürütmeyi durdurma kararı dışında Kurul tarafından verilen cezaların 6183 sayılı amme alacakları kanuna gore tahsil edileceği hükme bağlanıyor. Hukukçular da 5 Mayıs 2006 tarihinde Enerji Piyasası Kanunu'na 'EPDK Kabahatler Kanunu'na tabi değildir' ibaresini koymasıyla şirketlerin bugünkü gerekçelerinin geçerliliğinin kalmadığını belirtiyorlar.

TUTANAKLARA DA GEÇTİ

Söz konusu madde öncesinde Meclis'te yapılan görüşmeler 4 Mayıs 2006 tarihinde Meclis Genel Kurul tutanaklarına da geçmiş durumda. Maddenin gerekçesinde aynen şu ifadeler kullanılıyor: "Kurul tarafından ceza verilmesi gereken fiillerin kapsamı ve verilen cezaların miktarı ile niteliği itibariyle, bu fiil ve yaptırımların Kabahatler Kanunu'nun düzenleme alanına girmediği görülmektedir. Ayrıca, Kabahatler Kanunu kapsamında yer alan yaptırımların uygulanması, kesinleşmesi ve bu yaptırımlarla takip edilmesi gereken kanun yolları, düzenleyici kurumların idaryapısıyla uyum göstermemektedir. Zira, Enerji Piyasası Kurulu kararlarına karşı açılacak davalar ihtisas isteyen konular olması nedeniyle, ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda görülmekte olup, söz konusu Kurul kararlarından bazılarının sonuçları itibariyle para cezasını da gerektirmesi davaların niteliğini değiştirmemektedir. Ayrıca, Kabahatler Kanunu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun teşkilat yapısı itibariyle de uygulanabilir değildir." DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim