• BIST 9524.59
  • Altın 2492.167
  • Dolar 32.5463
  • Euro 34.7257
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 14 °C

Balıklara zarar veren tür inceleniyor

Balıklara zarar veren tür inceleniyor
Güllük Körfezi'nde avlanan deniz ürünlerinde yüzde 80'lik verim kaybına neden olan türün belirlenmesi için araştırma başlatıldı.

Güllük Körfezi'nde avlanan deniz ürünlerinde yüzde 80'lik verim kaybına neden olan türün belirlenmesi için araştırma başlatıldı. Güllük Körfezi'nde avlanan deniz ürünlerinde yaklaşık yüzde 80'lik verim kaybına neden olduğu belirtilen türün belirlenmesi için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından araştırma başlatıldı.

Güllük Körfezi'nde bulunan Güllük, Kıyıkışlacık, Kazıklı, Güvercinlik açıklarında avlanan balıkçılar, ağa takılan balık ve diğer kabuklu canlıların başka bir deniz canlısı tarafından gece saatlerinde telef edildiğini belirledi.

Ağa takılan balık, karides gibi deniz ürünlerinin yüzde 80'ine yakın kısmının telef olduğunu bildiren balıkçıların yetkililere haber vermesi üzerine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nce araştırma başlatıldı. Balıkçıların gönderdiği örnekler, üniversitenin Su Ürünleri Fakültesi Laboratuvarı'nda incelemeye alındı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Ercan, balıkçıların yaşanan mağduriyet üzerine kendilerine başvurduğunu belirtti.

Balıkçılardan gelen istek doğrultusunda sorun teşkil eden türle ilgilenmeye başladıklarını anlatan Ercan, "İlk belirlemeye göre canlının 'Deniz biti' olarak bilinen türden farklı olduğunu anladık. Bu canlının ne tür olduğunu bulabilmek için temel bilimlerdeki öğretim üyeleriyle organize bir çalışma yapmamız lazım" dedi.

Ercan, türün bilinen parazit örneklerinden bağımsız, kendi başına yaşayabilen bir yapıda olduğunu gözlemlendiğini aktararak, "İlk izlenimlerimize göre serbest yaşayan bir tür. Balık biti veya parazit değil. Balık ağızlarında görülen kene, izopod ailesinin bir üyesi, fakat başka bir tür. Tamamen kendi başına yaşayabiliyor. Yüzen balıklarda bir etki yaptığını düşünmüyorum. Tamamen savunmasız durumdaki balıklara sürü halinde saldırarak bir balığı kısa sürede bitirebiliyorlar" diye konuştu.

S.S. Boğaziçi Su Ürünleri Kooperatifi İkinci Başkanı Cemil Uyan ise körfezde bir balıkçının avladığı 50-60 balıktan ancak 3-5 adedinin sağlam kaldığını belirterek, "Balıkçılarımız denize ağlarını attığı zaman 60 balıktan 3-5 tanesi sağlam kalıyor. Bu durumda ne mazot parası ne çalışanların ücretleri çıkmış oluyor. Bu da balık fiyatlarında artışa neden olabilir" dedi.

Balıkçık yapan Bülent Kınış ise bu türün 15 yıl önce Kazıklı bölgesinde az miktarda görüldüğünü, ancak çiftliklerin kurulmaya başlamasının ardından gitgide çoğalmaya başladığını kaydetti.

Bu türün Güllük Körfezi'ni tamamen sardığını öne süren Kınış, "Böyle giderse ağlarımızı seneye atamayacağız. Önceden ağlarımız bir gün boyunca denizde kalabiliyordu, ama şimdi 2-3 saatte almak zorundayız. Güneş battıktan sonra ağdan sağlam balık almak çok zor" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim