• BIST 9139.12
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Balık yemekten ölecek bir millet değiliz

Balık yemekten ölecek bir millet değiliz
Prof. Dr. Gülşen Altuğ, “30 balıktan 11’inde ağır metal çıktı diye, medyada ‘balık yemeyin’ mesajları veriliyor. 30 balık tanesine bakıp, ‘balık yemeyin’ diyemeyiz. Balık yemekten ölecek bir millet değiliz” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Gülşen Altuğ, “30 balıktan 11’inde ağır metal çıktı diye, medyada ‘balık yemeyin’ mesajları veriliyor. 30 balık tanesine bakıp, ‘balık yemeyin’ diyemeyiz. Balık yemekten ölecek bir millet değiliz” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ve Marmara Denizi’nin kirlilikten arındırılması, korunması ve belediyelerin sorumlulukları yönündeki çalışmaların ele alındığı “Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara” çevre sempozyumunun Bilim Kurulu üyeleri bir araya geldi. İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İzzet Öztürk, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeys, TÜBİTAK MAM Çevre Enstitüsü Uzmanları Doç. Dr. Çolpan Polat Beken, Dr. Arzu Olgun, Sinan Hüsrevoğlu, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Uzman Kadir Doğan, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, Basın Danışmanı Fatih Sanlav, Çevre Yüksek Mühendisi Mustafa Özkul ve Çevre Mühendisi Cihat Kahraman’ın katıldığı yemekte, Marmara Belediyeler Birliği’nin çevre çalışmaları konuşuldu.

Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, “Birliğimizin kuruluş gayesi olan çevre temizliğine yönelik çalışmalara büyük önem veriyor, her yıl 30’un üzerinde bilimsel çalışma gerçekleştiriyoruz” derken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başkanlığında sürdürülen çalışmalarla ilgili detaylı bilgilendirme yaptı.

“BİLİMSEL ÇALIŞMALAR İÇİN 30 BALIKLA HAREKET EDEMEYİZ”

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, medyada geniş yer bulan balığın kanser yaptığına ilişkin haberlerle ilgili çarpıcı açıklamalar yaparak, “Balık yemekten ölecek bir millet değiliz. Japonlar yılda ortalama kişi başı 70 kilo balık yiyor, bizim ortalamamızsa yılda 7 kilo bile değil. 30 balık tanesinden 11’inde ağır metal çıktı diye, medyada ‘balık yemeyin’ mesajları veriliyor. 30 balık tanesine bakıp, balık yemeyin diyemeyiz. Bu analizlerin bilimsel geçerliliği yok. Gerçekçi veriler ve bilimsel çalışmalar için 30 balık tanesiyle hareket edemeyiz. Ülkemizde balık tüketimi çok az ve bunu arttırmanın yollarını aramalıyız. Bu noktada Marmara Belediyeler Birliği’ne ve Birlik Başkanı Recep Altepe’ye gerçekleştirdiği çalışmalar dolayısıyla teşekkür ediyorum. Ülkemizde balık ve deniz mahsulleri tüketimi çok az. Balık en sağlıklı besin kaynağıdır. Sağlıklı balık sağlıklı suda yaşar ve bilim insanları ile medya el ele vererek, sağlıklı çevre için canla başla çalışmalı. Ancak bunu yaparken gerçekçi verilerle hareket etmeliyiz. Balık yemeyin diyebilmek için çok uzun süreli ve balıklarda yüksek derecede ağır metal olduğunu ispatlayan çalışmalar yapılmalı” dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim