• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 18 °C

Balık tutkunları Haliç’in geleceğinden umutlu

Balık tutkunları Haliç’in geleceğinden umutlu
Geçmiş yıllara göre Haliç’teki suyun çok daha temiz ve berrak olduğunu ifade eden balıkçılar ise Haliç’in geleceği için umutlu. Balıkçılar, “Su temiz olunca balık da temiz olur.” diyor.

Geçmiş yıllara göre Haliç’teki suyun çok daha temiz ve berrak olduğunu ifade eden balıkçılar ise Haliç’in geleceği için umutlu. Balıkçılar, “Su temiz olunca balık da temiz olur.” diyor.

Haliç Çevre Koruma Projesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde 1995 yılında başlatıldı. Haliç kıyısındaki sanayi tesisleri kaldırıldı. Haliç'in her iki yakasında atık su toplama tesisi, kolektör ve tüneller yapıldı. Atık suyun Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine ulaşması sağlandı. Haliç dibinden koku yapan 5 milyon metreküp çamur çıkartıldı.

Bu proje kapsamında Sarıyer'den alınan deniz suyu, tünel ve terfi merkezleri aracılığıyla Haliç'e ulaştırılmaya başlandı. Projenin açılışını dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Bu amaçla Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 kilometre uzunluğunda 2,2 metre çapında tünel yapıldı. Deniz suyu 21 metre derinlikte Ayazağa Deresi'ne pompa ile aktarılmaya başlandı. Bu amaçla günde 260 bin metreküp boğaz suyunun Haliç'e akması planlanıyor. Boğaz’dan alınan suyun Kağıthane’deki dereden geçerek Haliç’e ulaşması, yapılan devir daimle ise Haliç’teki pis suyun temizlenmesi amaçlanıyor.

Projenin sonunda boğaz suyu, Haliç'teki çözünmüş oksijen miktarını artırarak biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak. Bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan bu bölge, bugün birçok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerinin yapıldığı bir alan halini almış olacak.
Su aktarımının başlamasının üstünden çok kısa bir süre geçmesine rağmen, Haliç’in su kalitesinde gözle görülür bir şekilde düzelmiş olması dikkat çekti. Haliç ve civarında oltayla balık tutan vatandaşlar ise yaşanan gelişmelerden memnun. Suyun kalitesinin ciddi oranda düzeldiğini belirten balıkçılar, gelecekte daha fazla balık olacağını ifade ediyor.

SU TEMİZ OLUNCA BALIK DA TEMİZ OLUR’

Yıllardır İstanbul’da balık tuttuğunu belirten Fikret Diga, denizde şu anda pek balık bulunmamasına rağmen, suyun çok temiz olduğunu dile getiriyor. “Gelecek için umutluyuz.” diyen Diga, “Su temiz olunca balık da temiz olur.” diyor.

Çok kısa süre içerisinde denizin renginin bile değiştiğine dikkat çeken Ahmet Kızılay ise, “Şu anda mavi, berrak bir su var. Daha önce kirli su vardı. Balık tek tük var. Denizde devir daim olduğu sürece sular temizlenir. “ ifadelerini kullandı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim