Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünlüri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyeleri, bilimsel araştırma için avlanan bazı balık türlerini turşu yaparak değerlendiriyor.
ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, balık turşusunun geçmişinin çok eskilere dayandığını, turşunun balıkların sirke ve tuz çözeltisinde olgunlaştırılması ve değişik tatlar kazandırılması amacıyla şeker, baharatlar, salamura, sos ve sebzelerin de ilave edilerek, kaplarda saklanmasıyla oluştuğunu söyledi.
Özellikle 19'ncu yüzyılda bol miktarda avlanan “Ringa” balıklarının değerlendirilmesi amacıyla başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de marine su ürünleri üretiminin yaygınlaştığını anlatan Doç.Dr. Çolakoğlu, balık turşusunun damak tadına yenilikler sunduğu gibi uzun uğraş gerektirmeden lezzetli ve besleyici gıdalar tüketilmesine olanak sağladığını belirtti.
Çolakoğlu, üniversitede yaklaşık 6 ay önce başladıkları çalışmalarda, bilimsel araştırma için avlanan balık türlerini bu şekilde değerlendirdiklerini, balık turşusunu daha lezzetli hale sokup, halkın beğenisine sunmak istediklerini belirterek, “Şu sıralar, bilgi birikimlerimizi değerlendirip, deneme üretimleri yapıyoruz. İleride seri üretime geçip, döner sermaye vasıtasıyla üniversitemize gelir sağlamak istiyoruz” dedi.
Daha çok hamsi, sardalye gibi küçük balıklar kullanılarak yapılan turşunun Türk halkının damak tadına hitap ettiğini, özellikle salataların, makarnaların yanında tüketilebileceğini ifade eden Çolakoğlu, bu tip tüketimin hem sağlık açısından faydalı, hem de ekonomik anlamda uygun bir gıda türü olduğunu kaydetti.DenizHaber.Com
Balığın da turşusunu kurdular
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünlüri Fakültesi Bölümü öğretim üyeleri, bilimsel araştırma için avlanan bazı balık türlerini turşu yaparak değerlendiriyor.
Diğer Haberler
Deniz ulaşımında kış tarifesi başlıyorKocaeli Büyükşehir, deniz ulaşımında 16 Eylül’den itibaren kış tarifesine geçecek.
Tuna Nehri'nde İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma Alman savaş gemisi ortaya çıktıSırbistan'ın doğusundaki Prahovo'dan geçen Tuna Nehri'nde suların çekilmesiyle İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir Alman savaş gemisinin kalıntısı gün yüzüne çıktı.
KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ YayımlandıGelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinde, Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair bir tebliğ taslağı yayımlandı.
Litvanya amonyum nitrat taşıyan gemiyi geri çevirdiLitvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė, acil onarım için ülkeye uğramak isteyen ve potansiyel olarak patlayıcı yük taşıyan bir gemiye giriş izni verilmeyeceğini söyledi.
Alman donanmasına ait gemiler itirazlara rağmen Tayvan Boğazı'ndan geçecekAlman donanmasına ait iki geminin Çin'in itirazlarına rağmen Tayvan Boğazı'ndan geçeceği bildirildi.
İzmir Körfezi'ndeki amonyak miktarı balıkları zehirlemiş olabilirİzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, İzmir Körfezi'nde tespit edilen atık kaynaklı amonyak miktarının 50 kat fazla olmasının balıklarda zehirlenmeye yol açmış olabileceğini söyledi.
- “Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
- Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
- MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
- 5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim