• BIST 9706.07
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Bafa Gölü'ndeki balıklar Menderes'e kaçtı

Bafa Gölü'ndeki balıklar Menderes'e kaçtı
Kirlilik iddiaları ile gündeme gelen, yapılan çalışmaların ardından temizlenen Bafa Gölü'ndeki balıkların Büyük Menderes Nehri'ne kaçtığı, bu nedenle göldeki balığın azaldığı bildirildi.

Muğla'nın Milas ilçesinde geçtiğimiz yıllarda kirlilik iddiaları ile gündeme gelen, yapılan çalışmaların ardından temizlenen Bafa Gölü'ndeki balıkların yumurtlama döneminde Büyük Menderes Nehri'ne kaçtığı, bu nedenle göldeki balığın azaldığı bildirildi.

Yaşanan kirliliğin azaltılması için hazırlanan ve Türkiye'de ilk kez uygulanan "Şişme Savak Projesi" ile her yıl yağışlı sezonda Bafa Gölü'ne Büyük Menderes Nehri'nden su verilerek gölün tuzluluğu azaltılıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda göldeki kirlilik sorunu çözüldü.

Ancak bu kez Bafa Gölü'ne su gelmesi için Büyük Menderes Nehri'nin kapaklarının açık tutulması nedeniyle balıkların kaçması sonucu göldeki balığın azaldığı ifade ediliyor.

Ayrıca ilçede son 2 ayda yaşanan yağışların ardından Bafa Gölü'nde yükselen su seviyesi, Kapıkırı köyüne kadar ulaştı. Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Bafa Gölü'nde geçmiş yıllarda yaşanan çevre kirliliğinin DSİ tarafından yürütülen proje ile Büyük Menderes Nehri'nden su verilerek çözüldüğünü, şu anda Bafa Gölü'nde kirlilik açısından bir sorun olmadığını belirtti.

Bafa Gölü'ndeki yasa dışı avcılıkla ilgili Milas İlçe Jandarma Komutanlığı ve Aydın Jandarma Komutanlığı ekiplerinin koordineli olarak çalışma yürüttüklerini anlatan Atçı, "Göldeki çalışmalar ile ilgili Tarım Müdürlüğü'müze talimat verdim. Balıkçıların sorunlarının çözülmesiyle ilgili çalışma yapılmasını istedim" dedi.

Yapılacak çalışma sonunda bir rapor hazırlanacağını ve sorunların çözümü için gereken ne ise yapılacağını dile getiren Atçı, balıkçıların mağdur edilmeyeceğini söyledi. Atçı, Bafa Gölü'nde su seviyesinin yükselmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayarak, su seviyesinin yükselmesiyle daha önce yaşanan kirliliğin artık yaşanmayacağını, DSİ yetkililerinin konuyu yakından takip ettiğini kaydetti.
 
-"Balıklar Büyük Menderes Nehri'ne kaçıyor"-

Kapıkırı köyü muhtarı Necmettin Bükeci ise yürütülen çalışma ile gölün temizlendiğini belirterek, ancak bu sefer gölde balığın azaldığını savundu.

Yavru olarak Bafa Gölü'ne gelen balıkların yumurtlama zamanında açık olan kapaklardan Büyük Menderes Nehri'ne geçtiğini, bu nedenle artık balık avlayamadıklarını ifade eden Bükeci, "Köyde aileler geçimlerini balıkçılıkla sağlıyor. Yoğun olarak da Bafa Gölü'nde balıkçılık yapılıyor. Ancak önceki yıllara göre balık avlayamadıkları için köylüler zor durumda kaldılar" diye konuştu.

Önceki yıllarda sezonda balıkçıların günde yaklaşık 200 kilogram balık tuttuğunu bildiren Bükeci, şu anda ise bir balıkçının günde en fazla 2-3 kilogram balık tutabildiğini anlattı.

Bafa Gölü'nde balıkçılık yapan Erdinç Yıldırım ise 2 yıl öncesine kadar iyi miktarda balık avladıklarına işaret ederek, "2 yıl önce günde 200 kilogram balık tutuluyordu. Ama özellikle bu yıl hiç balık kalmadı" dedi.

Balıkların kaçmaması için kapakların kapatılması gerektiğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: "Bafa Gölü üretim yeri gibi. Balık burada yetişiyor, büyüdüğü zaman denize kaçıyor. Onun için köylü burada balık tutamıyor. Kaçan balıkları Didim Taşburun yakınlarında bekleyen tekneler, günde 20-25 ton balık avlıyor. Yetkililerden kapakların balığın tutulması zamanında kapatılmasını istiyoruz."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim