• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

ATMACA gemisavar füzesi, Türk Deniz Kuvvetleri’ne güç katacak

ATMACA gemisavar füzesi, Türk Deniz Kuvvetleri’ne güç katacak
Roketsan tarafından geliştirilen ve günümüz teknolojisinin kazanımlarını bünyesinde barındıran ATMACA gemisavar füzesi, gerçekleştirilen atış testinde hedefi başarıyla imha etmesinin ardından envantere girmek için gün sayıyor.

Uzun menzili, düşük izi ve yüksek hedef vuruş hassasiyeti ile modern donanma platformlarına güç katacak ATMACA’nın 2021 yılının ikinci yarısında Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilmesi hedefleniyor.

İlk uçuşlu testi 2016 yılında gerçekleştirilen ATMACA, geliştirme dönemi boyunca atış testlerini başarıyla tamamladı. 29 Ekim 2018’de, seri üretim sözleşmesi imzalanan ATMACA’nın, su üstü platform üzerinden gerçekleştirilen ilk atış testi ise 2019’un Kasım ayında TCG Kınalıada’dan yapıldı.

Son olarak 2021’in Haziran ayında canlı harp başlıklı konfigürasyonu ile icra edilen testte de ATMACA gemi hedefi başarı ile imha etti. Ürün kalifikasyon testleri başarıyla tamamlanan ATMACA, seri üretim için hazır hale getirildi ve yakın dönemde Türk Deniz Kuvvetleri'nin envanterinde yerini alacak.

Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yeteneklerini bünyesinde barındırıyor. Bunlarla birlikte ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde de sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor.

Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanıyor.

220 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan ATMACA, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. ATMACA’nın hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veri bağı (data link) yer alıyor. Buna ek olarak görev profilini sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları da mevcut.

ATMACA, yapısal tasarımı ile de fark yaratıyor. Güdümlü mermi, gelişen teknolojiler doğrultusunda, ağırlığının azaltılması ve yapısal dayanımının artırılması için kompozit malzeme teknolojileri kullanılarak tasarlandı ve füzenin üretiminde, bu teknolojilerden azami ölçüde yararlanıldı. Defence Türk’te yer alan habere göre Roketsan, gelecek dönemde, ATMACA’nın Kızılötesi Arayıcı Başlık, Dual Arayıcı Başlık gibi donanımlara sahip versiyonları ile kabiliyetlerini geliştirmeyi hedefliyor.

Öte yandan denizaltılardan ve dikey atım sistemlerinden atılabilecek versiyonları ile de platform çeşitliliği artırılacak. Roketsan, ATMACA’nın sahip olduğu yüksek millilik oranını gelecek dönemde daha da artırmak ve böylelikle dışa bağımlılığı azami seviyeye indirmek için çalışmalarına yüksek motivasyonla devam ediyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim