• BIST 9685.49
  • Altın 2813.908
  • Dolar 33.8863
  • Euro 37.5669
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 30 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 31 °C
  • Çanakkale 28 °C

Askeri taşımalar Mahkemelik

Askeri taşımalar Mahkemelik
TSK'nın askeri malzemelerinin yurtdışından deniz yolu ile getirilmesinde"görevi ihmal ve kötüye kullanma" suçlarından dolayı 14 kişinin yargılanmasına devam edildi.
EMEKLİ TUÐGENERAL MUSTAFA OKTAY ALNIAK: "DB DENİZ NAKLİYAT'IN TURKON HOLDİNG'İ TAŞERON OLARAK KULLANDIÐI BİLMİYORUM AYRICA TURKON HOLDİNG'İN SAHİPLERİNİDE TANIMIYORUM"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 1998-2001 yılları arasında yurtdışından aldığı askeri malzeme ve mühimmatların Türkiye'ye deniz yolu ile getirilmesine ilişkin ihale ve işlemlerde, "görevi ihmal ve kötüye kullanma, bunlara iştirak etme" suçlarından, aralarında eski Milli Savunma Bakanlığı Dış Tedarik Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Mustafa Oktay Alnıak'ın da bulunduğu 14 kişi hakkında açılan davaya devam edildi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen, 12 sanık ile avukatlarının katıldığı davanın bugünkü duruşmasında, emekli Tuğgeneral Alnıak savunma yaptı. Savunmasına özgeçmişini özetleyerek başlayan Alnıak, şu an Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptığını, görevini ihmal eden bir kişinin mizacına sahip olmadığını, her zaman yasaya ve etiğe uygun davrandığını söyledi.

Her zaman memleket sevgisi yüksek ve dürüst insanlarla çalıştığını, bu nedenle görev yaptığı 1995-2001 yılları arasındaki MSB Dış Tedarik Daire Başkanlığı'ndaki personelin, yurtdışı deniz taşımacılığı hizmetlerinin yerine getirilmesinde bir ihmalleri olmadığını öne süren Alnıak, şöyle konuştu:

"Bir kuruşun, bir sentin sorumluluğunun bilincinde olarak görev yaptım. Evim, arabam, bir kuruş param yoktur. 3 aylık emeklilik maaşım ve üniversiteden aldığım ücretle geçiniyorum. İki firma arasındaki rekabet dolayısıyla bu dava açılmıştır. 1 kuruş haram para kursağımdan geçmemiştir. 8 müsteşar, 12 bakanla çalıştım, hepsi dürüstlüğüme şahittir. Sade ve temiz bir görev yaptım. Hayatım, sadakatle ve liyakatle, devletime ve TSK'ya hizmetle geçti."

Alnıak, davanın, MSB'nin 1998-2001 yılları arasındaki dış tedarik işlerini kapsadığını ifade ederek, görev yaptığı dönemde, 10 milyar doları bulan 1000 projeye imza attığını, deniz taşımacılığın bunun içinde küçük bir yer tuttuğunu söyledi.

DB Deniz Nakliyat T.A.Ş'nin, "devlet eliyle devlet malzemelerinin taşınması için kurulduğunu, Kıbrıs Barış Harekatı'nda da malzeme taşınmasında katkısının olduğunu" belirten emekli Tuğgeneral Alnıak, bir devlet kuruluşu olan ve 2000 yılında özelleştirilen DB Deniz Nakliyat T.A.Ş'nin yaklaşık 50 yıl, TSK ve MSB'nin malzemelerini taşıdığını ve olumlu bir görev yaptığını değerlendirdiğini belirtti.

DB Deniz Nakliyat'tan protokolle taşımacılık hizmeti alınmasının, bu şirkete ayrıcalık sağlandığı ve haksız rekabet yarattığı yolundaki iddiayı kabul etmeyen Alnıak, askerin silahsız, gemilerin mühimmatsız, tankların motorsuz kalmaması için, bazı malzemelerin aciliyeti nedeniyle bu şirkete söz konusu dönemin şartları içinde taşıttırıldığını kaydetti.

Alnıak, DB Deniz Nakliyat'ın, taşeron olarak Turkon Holding'i kullandığını bilmediğini belirterek, bu firmaların sahiplerini de tanımadığını kaydetti.

Davanın, bir dönem MSB'ye taşımacılık hizmeti veren ALKO A.Ş'nin şikayeti üzerine açıldığını savunan Alnıak, bu şirketin sözleşme yükümlülüğünü yerine getirememesine rağmen, 1999 yılında verdiği hizmetin karşılığının ödenmesi için Cumhurbaşkanı'nın da imzası bulunan dörtlü kararname düzenlendiğini ve ödeme yapıldığını söyledi.

Stinger füzelerinin DB Deniz Nakliyat tarafından taşınması konusunda, eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun MSB Müsteşarlığı yaptığı dönemde emir verdiğini belirten Alnıak, bu füzelerin taşınmasının özen ve uzmanlık istediğini, kritik ve en tehlikeli malzeme olduğunu, 1993'ten 2000 yılına kadar herhangi bir sorunla ve fiyat farkıyla karşılaşılmadan hizmet alındığını anlattı. Alnıak, "Stinger füzelerinin taşınması özel bir iştir ve başarıyla yerine getirilmiştir" diye konuştu.

Deniz Nakliyat'tan, fiyat araştırması yapılmadan yüksek maliyet ve navlun bedeli ile taşımacılık hizmeti alındığı iddialarının gerçek dışı olduğunu öne süren Alnıak, iddianamedeki, "devletin bir cebinden çıkıp diğer cebine giriyormuş gibi değerlendirilerek, milyonlarca dolar zarara neden olduğu" yönündeki ifadeleri üzüntüyle karşıladığını söyledi.

TSK'nın gizli ve kritik silah, malzeme ve mühimmatların taşınması için devlet kuruluşu olan DB Deniz Nakliyat'ın tercih edildiğini, bu şirketle, MSB Dış Tedarik Daire Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde ihtiyaç sahibi birimlerin katılımıyla protokol imzalandığını bildiren Alnıak, protokol ve sözleşmelerde bir usulsüzlük bulunmadığını, özelleştirilmesinden sonra da bu şirkete protokolle taşımacılık yaptırılmasının zorunluluktan kaynaklandığını ileri sürdü.

Alnıak, gerçekleştirdikleri ihalelerde neyin, ne zaman, nereye taşınacağı belli olmadığı için tahmini bir bedel belirlendiğini belirterek, şartlar belli olmadığı için ihale bedellerinde değişim olabildiğine işaret etti. Her tedarik işlemini kendi dönemi içinde değerlendirmek gerektiğini anlatan Alnıak, 1993 yılında 87 milyon dolara alınan hücumbotlar için, 1999'da 84 milyon dolar, 2000'de de 71 milyon dolar ödeme yaptıkları söyledi.

Alnıak, terör koşulları, birliklerdeki mühimmat ve malzeme ihtiyacı ile limanlarda bekleyen malzemelerin durumu dikkate alınarak, söz konusu dönemde yasaya, ahlaka ve mevzuata uygun taşımacılık hizmeti alındığını savundu.

MK 82 ve MK 84 bombalarının taşınması işinin, daha düşük teklif veren firma yerine DB Deniz Nakliyat'a yaptırılmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Alnıak, daha düşük teklif veren firmanın, Türk bayraklı yeterli gemisinin bulunmadığını söyledi.

Emekli Tuğgeneral Alnıak, ALKO A.Ş'nin yükümlülüklerini yerine getirememesinden sonra, yurtdışındaki limanlarda yığılan malların taşınması zorunluluğunun ortaya çıktığını ve başka firmalara taşıttıklarını belirterek, "O dönemde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanı Korgeneral Kamuran Orhun, 'Güneydoğu'da tankların motorlarını çalıştıramıyorum' diye aradı. Biz, o sırada 'taşıttıramayız, getiremeyiz' diyemezdik. Getirttik" diye konuştu.

Duruşma, diğer sanıkların ifadelerinin alınması için 17 Ekim'e ertelendi.

İddianamede, ABD, İspanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden alınan askeri mühimmat, malzeme ve eşyaların, Türkiye'ye deniz yolu ile getirilmesine ilişkin ihale ve işlemlerde, 'görevi ihmal, görevi kötüye kullanma ve bu suçlara iştirak etmekten", dönemin MSB Dış Tedarik Dairesi Başkanlığı görevlileri ile DB Deniz Nakliyat T.A.Ş ve ALKO A.Ş yetkilerinin aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında, 3 ay ile 3 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim