• BIST 9645.02
  • Altın 2411.726
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.7944
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 18 °C

ASBAŞ'da yatların boyu büyüyor, gelir artıyor

ASBAŞ'da yatların boyu büyüyor, gelir artıyor
Antalya Serbest Bölgesi'nde üretilen ultra lüks yatlar, başta ABD, İtalya, Almanya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Antalya Serbest Bölgesi'nde üretilen ultra lüks yatlar, başta ABD, İtalya, Almanya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Antalya Serbest Bölge İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses,  Antalya Serbest Bölgesi'nde yat sektöründe faaliyet gösteren 30'u üretici olmak üzere 57 firma bulunduğunu söyledi.

Geçen yıl 12 yatın tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini, bu yatlar karşılığında 84 milyon dolar gelir elde edildiğini bildiren Gürses, 2000 yılından bu yana ise 215 yat yapılarak 426 milyon dolar gelir sağlandığını kaydetti.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Antalya Serbest Bölgesi'nde üretilen yat boylarının yükseldiğini dile getiren Gürses, "Eskiden yat boyları küçük olduğu için elde edilen gelir de daha düşük seviyelerdeydi. Yat boyları uzadıkça elde edilen gelir de artıyor. Küçük yatların satıldığı dönemde elde edilen gelir yılda 20-30 milyon dolar seviyelerindeydi. Büyük yat üretiminin artmasıyla satış değerlerinde de ciddi artışlar kaydedildi" dedi.

Antalya Serbest Bölge rıhtımında üretimi tamamlanmış ve sahiplerine teslim edilme aşamasında 3 yat bulunduğunu belirten Gürses, "Bu yatların deneme sürüşleri yapılıyor. Bunlardan biri 46 metre boyunda. Diğer ikisi ise 36'şar metre. Hepsi yurt dışına satıldı" diye konuştu.

-Yatların tamamına yakını yurt dışına satılıyor-

Son bir iki yıldan bu yana 50 metre ve üzeri yat siparişlerinin de alınmaya başladığına dikkati çeken Gürses, biri 60 metre, biri de 63 metre uzunluğunda 2 yatın yapımına başlandığını, bunların dışında 2 adet de yine bu boyutlarda yat siparişinin yeni alındığını, önümüzdeki günlerde yapımlarına başlanacağını söyledi.

Yurt dışından Antalya Serbest Bölgesi'ne yoğun bir ilgi olduğunu dile getiren Gürses, şunları kaydetti:

"Üretim maliyetlerimizin düşük olması, buna karşın üretim kalitemizin dünyada yat üretim sektöründe öne çıkmış ABD ve İtalya gibi ülkelerdeki seviyede olması nedeniyle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerindeki birçok alıcı Türkiye'yi tercih ediyor. Özellikle işçilik maliyetlerimiz, diğer yat üretimi yapan ülkelere göre oldukça uygun. Maliyetimiz düşük, ancak kalite olarak kesinlikle onların altında değiliz. Özel siparişe göre, müşterinin isteği doğrultusunda üretim yapıyoruz. Müşteri nasıl isterse o kalitede üretim yapılıyor."

Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nde üretilen yatların tamamına yakınının yurt dışına satıldığını vurgulayarak, özellikle ABD, İtalya, Almanya, Rusya ile Birleşik Arap Emirlikleri'nden talep geldiğini ifade etti.

Bu yıl 55 projeden 30'nun tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesinin öngörüldüğünü anlatan Gürses, dünyaca ünlü çok sayıda kişinin Antalya'dan yat aldığını, ancak isimlerinin açıklanmasını istemediklerini kaydetti.

Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nin tamamen dolduğunu dile getirerek, "Bölgede yeteri kadar yatırım alanları tahsis edebilirsek, Antalya ve ülkemize daha fazla yatırımcı çekebileceğimizi sanıyoruz. Bu anlamda daha çok yat üretebileceğimizi öngörmekteyiz. Yeni gelen yatırım taleplerini karşılayamıyoruz" dedi.

-Yat üreticilerinin görüşleri-

Antalya Serbest Bölgesi'nde yat üretimi yapan bir firmanın sahibi Emrah Üstün ise Hollanda ortaklı bir firma olduklarını belirterek, "Ürettiğimiz yatların hemen hemen tamamını Hollanda'ya satıyoruz. Bazen Yunanistan'a sattığımız da oluyor. Yılda 6 adet 9 metrelik yelkenli tekne, 12 metrelik motor yat ile çeşitli boylarda tekneler yapıyoruz. Üretim süreleri büyüklüklerine göre değişiyor" dedi.

Avrupadaki ekonomik sorunlardan dolayı orta sınıf yat satışlarının düşük seviyelerde olduğunu dile getiren Üstün, 2014'ten sonra bu sınıf yatların üretim ve satışında artış beklendiğini kaydetti. Üstün, ürettikleri yatların değerinin 250 bin ile 500 bin avro arasında değiştiğini söyledi.

Bir başka firmanın üretim müdürü İrfan Başar, 47 metre boyunda ve 9 metre genişliğinde 3 adet tekne imalatına başladıklarını kaydederek, tekneleri 2 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

Yatları müşterilerin isteğine göre yaptıklarını anlatan Başar, "Son yıllardaki trend balkonlu tekneler. İnsanlar kendini ev ortamında hissetmek istiyor. Şu anda yapımı devam eden bir süper lüks teknenin maliyeti 15-16 milyon avro arasında" diye konuştu.

yat_insa.jpg

yat_insa1.jpg

yat_insa2.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim