Alsancak Limanı’nın özelleştirme ihalesinde yarışı kaybeden Alsancak Liman Hizmetleri AŞ,kendisine yeni bir rota çizdi.Arkas Holding öncülüğünde İzmir ve Egeli 143 işadamının güçbirliğinde kurulan şirket,yeni liman yatırımlarına yelken açtı. Alsancak Liman Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan,ortaklarının da onayını olarak yeni liman yatırımlarına gireceklerini söyledi.
Araştırmalara başladıklarını dile getiren Şinasi Ertan,”İlk tercihimiz yeni bir liman yaratmak. Ama başka fırsatlar da çıkabilir.Ege Bölgesi’nde o kadar çok eksik var ki onları var etmek için bu grup mutlaka bir yeni yatırıma girecek.Liman sürecini bekleyip inşallah isabetli bir karar alacağız.İzmir ve Ege’nin,güçlü firmaların yatırımına ihtiyacı var. Bölgemizde potansiyeline uygun gelişmiyor. Turizim,tarım,sanayi,ticaret açısından herşey mükemmel.Tek eksiği girişimci”dedi.
‘’Araştırma içindeyiz”
Dört defa ertelenen Alsancak Liman ihalesinin 3 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Ertan,”İhaleye 4 firma girdi,hepsi güçlü firmalardı.İhaleyi 1 milyar 275 milyon dolara Hutchison-Ege ihracatçılarBirliği Liman Hizmetleri ve Taşımacılık AŞ-Global Yatırım ortaklığı kazandı.Biz de 1 milyar 230 milyon dolara kadar çıktık.Ondan sonrası risk olurdu.
Bizim çıktığımız rakam bile riskli bir rakamdı.Yaptığımız fizilibite çalışmalarında bu rakamın 1 miyon doları geçmemesi lazımdı.Hesabımıza göre 10 yıl içerisinde hiçbir şekilde fon yatırılması mümkün değildi,bütün kazanç ödediğimiz ana paralara ve masraflara gidecekti.Şimdi bu rakamlarla belki de 20_25 yıl para kazanmasının mümkün olmadığı gibi gözüküyor.
Hutchison’un bizim bilmediğimiz bir marifeti varsa bilemeyiz.Kimsenin zarar etmesini istemem,başarılı olmasını isterim’’diye konuştu. Ertan yüzde 25 büyüyecek olmasına rağmen İzmir Limanı’nın Ege Bölgesi’nin liman ihtiyacını karşılamaya yetmediğine dikkat çekti.Nemrut Körfezi’nde hızla yeni iskeleler yapıldığına,yeni liman imkanları yaratıldığına dikkat çeken Ertan,orada da sınırlı bir kapasite olduğunu ifade etti. Ertan,bakanlığın Çandarlı bölgesinde araştırmalar yaptığını belirterek,”Yatırımımız birçok yerde olabilir,şimdi bunu adlandırmak istemiyorum.
İhaleyi alabilseydik İzmir çok şey kazanacaktı.Yanlız liman ihalesini aldığımız için değil bu beraberlik çok cazip işlere girecekti.Teminat mektubunu alana kadar aylar geçecek diye düşünüyoruz.En azından teminat mektubunu geriye almadan şirketin feshedilmesi ve başka bir iş yapmaması mümkün değil.Ortaklarımızın hepsi beklenti içerisinde,biz de araştırma içindeyiz”diye konuştu.
‘’Petkim Limanı için teşebbüste bulunabiliriz’’
Firmalarının 350 milyon dolarlık sermaye yapısına sahip olduğunu hatırlatan Şinasi Ertan,ihaleye Hüsnü Özyeğin ile Nihat Özdemir ile birlikte konsorsiyum olarak girdiklerini dile getirdi.Yeni yatırımlarda onlar adına bir şey söylemenin doğru olmayacağını vurgulayan Ertan,”Dogru bir projede Hüsnü Özyeğin eski İzmirli olarak’Evet’der diye düşünüyoruz.Nihat Özdemir de enerjide ortak olduğumuz bir arkadaş.Düşündüğümüzden daha büyük projelere de girebiliriz”dedi.
İş gerektiriyorsa yabancı ortakla çalışabileceklerini vurgulayan Ertan,yabancı ortağın da katılımcı olmasını,knowhow’ve uluslar arası olanaklarını kullanacak bir ortak olmasını arzu ettiklerini ifade etti. Petkim’in özelleştirme sürecine de değinen Ertan,’’Petkim’in limn imkanı var.Petkim’i alan firmayla o limanın kapasitesini arttırarark daha iyi işler yapılabilir.Bu,ihaleti alacak firmanın kararına bağlı. Teşebbüste bulunabiliriz”görüşünü dile getirdi.
Kaynak: Dünya Gazetesi