Akdeniz'in geleceği karanlık!
Çevre uzmanları, küresel ısınmanın Akdeniz havzasında Kuzey Avrupa’ya göre iki kat hızlı olacağını, bunun da kuraklık, orman yangınları ve enfeksiyona yolaçağını bildirdi.
Çevre uzmanları kıyıları betonlaşan, otomobil kullanımı yaygınlaşan, atık dağlarıyla dolan ve deniz kirliliği bitmek bilmeyen Akdeniz ülkelerinin çevre konusunda geleceğinin karanlık olduğu bildirildi.
BM Çevre Programı’nın bölgesel faaliyet merkezi Mavi Plan tarafından 21 Akdeniz ülkesinden 300 uzmanın katılımıyla hazırlanan rapora göre, Akdeniz havzasındaki ülkeler, bu gelişimi durdurmak için radikal değişiklikler ve işbirliği yapmazlarsa, 2025’e kadar büyük bir çevre sorunu yaşayacaklar.
5 gün süren bir toplantının ardından hazırlanan "Akdeniz, çevre ve kalkınma konusunda Mavi Plan perspektifleri" adlı raporda, İspanya’dan Yunanistan’a 12 Kuzey ülkesi ile Fas’tan Türkiye’ye Güney ülkeleri arasında giderek artan ayrılığa dikkat çekildi. İşte rapordan çarpıcı satırbaşları:
- Akdeniz havzasının 2000’deki 428 milyon nüfusu, 2025’te 523 milyon nüfusa ulaşacak.
- Şimdiki politikalar sürerse, betonlaşma 20 yılda 4 bin kilometre kıyı şeridini daha tahrip edecek ve kıyının yüzde 50’sine ulaşacak.
- Kıyı bölgelerinde 2000’de 143 milyonluk nüfus 2025’te 174 milyon olacak.
- 2025’e kadar 1.5 milyon hektar tarım alanı kentleşme ve altyapıya kurban gidecek.
- Zaten kısıtlı olan ve kötü paylaşılan su kaynakları, önlem almayan ülkelerde tükenecek ve su kirliliğine bağlı hastalıkların artmasına ve bölgesel çatışmaların çıkmasına neden olacak.
- 2025’te Güney’de 63 milyon Akdenizli yılda kişi başı sadece 500 metreküp su ile yetinmek zorunda kalacak ve sanayi ile kentsel atıklar yüzünden suyun kalitesi olumsuz etkilenecek.
- Enerji tüketimi gelecek 30 yılda iki kat artacak. Kuzey Akdeniz ülkelerinin enerji faturası rekor şekilde kabaracak.
- Karayolu trafiği Kuzey’de yüzde 2.7, Güney’de de yüzde 3.4 artacak.
- Kuzey’de kentleşmenin yayılması, Güney’de yasadışı kentleşmenin artması, motorlu araç kullanımının artması ve enerji tüketiminin rekor seviyeye çıkması, başedilemez atıklar, hava kirliliği gibi çevre sorunlarını da artıracak.
- Küresel ısınma Akdeniz havzasında Kuzey Avrupa’ya göre iki kat hızlı olacak. Bu da kuraklık, orman yangınları ve parazit enfeksiyonları artıracak.
- Bu senaryodan kaçınmak için siyasi iktidarlar tüketim biçimini gözden geçirilmeli, toplu taşımaya önem verilmeli ve diğer çevre altyapılarına dikkat edilmeli. Kaynak: Anadolu Ajansı
DenizHaber.Com
Akdeniz'in geleceği karanlık!
Çevre uzmanları, küresel ısınmanın Akdeniz havzasında Kuzey Avrupa’ya göre iki kat hızlı olacağını, bunun da kuraklık orman yangınları ve enfeksiyona yolaçacağını bildirdi.
Diğer Haberler
Lübnan'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için 2 gemi yola çıkıyorDışişleri Bakanlığı, Lübnan’dan ayrılmak üzere başvuran Türk vatandaşlarının deniz yoluyla tahliyesinin 9 Ekim Çarşamba günü yapılacağını açıkladı.
Yalıkavak Marina, Bodrum Cup’ta sosyal sorumlulukla yelken açıyor!Yalıkavak Marina, 36. The Bodrum Cup'ta denizcilik tutkusunu sosyal sorumlulukla buluşturuyor. Özel gereksinimli öğrenciler için düzenlenen projelere verdiği desteği geliştiren Yalıkavak Marina, topluma dokunan etkinlikleriyle Bodrum Cup’ın destekçilerinden biri olarak öne çıkıyor.
Rusya ve Çin'den ortak deniz devriyesiRusya Savunma Bakanlığı, Asya-Pasifik'te Çin donanmasıyla gerçekleştirdiği ortak deniz devriyesine ilişkin görüntü yayınladı.
Kızıldeniz'deki gemi trafiği bir yılda %56 azaldıİsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılar bölgedeki gerilimi artırdı. Kızıldeniz'deki ticaret hacminde tarihi düşüş yaşanırken, küresel deniz yolu ticaretinin yüzde 10'unu oluşturan rota bir yılda büyük ölçüde değişim gösterdi.
- “Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
- Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
- MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
- 5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim