• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

‘Ahırkapı sahipsiz gemi mezarlığı olmasın’

‘Ahırkapı sahipsiz gemi mezarlığı olmasın’
İstanbul Zeytinburnu açıklarında demirli olan M/V Bereket adlı kuru yük gemisi 27 Ocak’ta batarken, 1 Şubat’ta da M/V Tallas adlı gemi karaya yaklaşarak yan yatmıştı. Gemilerin yarattığı tehlike uzmanların dikkatini çekti.

İstanbul Zeytinburnu açıklarında demirli olan M/V Bereket adlı kuru yük gemisi 27 Ocak’ta batarken, 1 Şubat’ta da Kamboçya bayraklı M/V Tallas adlı gemi karaya yaklaşarak yan yatmıştı. Her ikisinde de mürettebat bulunmayan gemilerin yarattığı tehlike uzmanların dikkatini çekti.

Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve emekli kılavuz kaptan Saim Oğuzülgen, M/V Bereket adlı geminin 2014’ten beri hacizli olduğu ve Ahırkapı açıklarında demirde beklediğini söyleyerek, “İstanbul Limanı sınırları içinde belirlenmiş demirleme yerlerinde demirde bekleyen gemilerde son zamanlarda deniz kazaları olurken deniz kirliliği oluşuyor. Gereken tedbirler alınmadığı takdirde bu demirleme yerleri gemi batıkları çöplüğüne dönüşebilir. Özellikle yasal nedenlerle seferden men edilmiş veya sahipleri olmasına rağmen çeşitli nedenlerle terk edilmiş gemiler çevre emniyetini tehdit ediyor.” dedi. 

Deniz hukukçusu avukat Ömer Faruk Bostancı da haciz getirilen geminin alacaklısının çok olduğu için mahkemelerin uzun sürdüğünü belirterek, “Sorunlu gemilerdeki mürettebatın alacakları ve diğer alacaklılar olarak iki aşamada inceliyoruz. Gemi sahibi iflas ettiğinde geminin alacaklısı yani hak iddia edeni birden fazla oluyor. Mahkeme 3 yıl sürdüğü için gemi uzun süre demir yerinde bekliyor. Bekleme sürecinde gemiler tehlike yaratabiliyor” dedi. 

530_6.jpg530_9-001.jpg530_b.jpgtallas_1-002.jpg

Haber: Gökhan KARAKAŞ / Milliyet Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Tarafsız Göz
08 Şubat 2017 Çarşamba 20:26
20:26
Güven rumuzlu yazıyı kaleme alan okuyucunuzla aynı görüşü paylaşıyorum,hacizli gemiler için prosedürün hızlanması için kanun teklifi verilmeli en fazla 3-5 ay gibi sürede açık artırma ile satılmalı veya Aliağa hurda söküme götürülmelidir. Gemi bedeli de; tıpkı gayrimenkullerde olduğu gibi kayyuma devredilen mallar gibi en yüksek faizli devlet hazine bonosuna yatırılıp mahkeme sonunda hak sahiplerine taksim edilmelidir. Zaten 1 sene bekleyen eski gemi bakımsızlıktan hurdaya dönmeketdir.15 milyon insanın yaşadığı şehir için tehlike arz ediyorlar. Aslında Ahırkapı demir yeri için en fazla 5 gün beklem müsadesi verilmeli.Burası Alarga yeri değildir. Hergün 100 lerce geminin yakıt ve kumanya için geldiği demir yerinde yer bulmak başlıca sorun ayrıca fırtına halinde bu başıboş gemiler büyük risk yaratıyor.
24.133.162.194
Güven
06 Şubat 2017 Pazartesi 13:21
13:21
Sahipsiz gemilerin herhangi bir P&I sigortasi olmamasi sebebiyle ne cevre kirliligi ve petrol sizmasi masraflari, ne de enkaz kaldirma masraflari temin edilebilir. Ilaveten ornegin Bereket gemisinin enkaz kaldirma masrafi geminin degil scrap bedeli, gunumuz sartlarinda market degerinden de fazla cikacaktir. Devletin sahipsiz gemi enkazlari ile ilgili olarak ivedi bir onlem almasi gerekmektedir. Kiyi emniyeti yolu ile veyahut devlet, gemi kurtarma&enkaz kaldirma sirketleri arasinda yapilabilecek bir uzlasma neticesinde duruma gore belki geminin ikinci el veya scrap bedeli+devlet destegi ile bu konuya bir cozum bulunabilir. Aksi halde bogazlarimiz, sahipsiz ve mesnetsiz bu gemiler sebebiyle cevre kirliligi veya sürüklenme neticesinde dogabilecek kazalar vs. yuzunden tehlike altinda kalmaya devam edecektir.
212.12.55.10
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim