• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Adnan Saka: Küresel bir taşımacılık stratejisi geliştirilmeli

Adnan Saka: Küresel bir taşımacılık stratejisi geliştirilmeli
ALTO Başkanı Saka, "Limanlar Geri Saha Karayolu ve Demiryolu Bağlantıları Master Plan Çalışması 1. ve 2. Ara Raporu'nda Nemrut limanlar bölgesi ile ilgili yapılması gerekenleri düzenlenen çalıştayda yetkililere aktardı.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYDM) tarafından yürütülen "Limanlar Geri Saha Yolu ve Demiryolu Bağlantıları Master Plan Çalıştayı"na katıldı.

ALTO Başkanı Saka, Dolsar Mühendislik ve Dolfen Mühendislik Ortak Girişimi tarafından hazırlanan "Limanlar Geri Saha Karayolu ve Demiryolu Bağlantıları Master Plan Çalışması 1. ve 2. Ara Raporu'nda Nemrut limanlar bölgesi ile ilgili yapılması gerekenleri düzenlenen çalıştayda Bakanlık yetkililerine aktardı. Toplantıda konuşan ALTO Başkanı Adnan Saka, Türkiye'yi ve Ege Bölgesi'ni global ağa bağlayan, bölgenin ihracat ve ithalat kapısı olan Nemrut limanlarının geri saha karayolu ve demiryolu bağlantılarının bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Kombine taşımacılık bölgeye ivme kazandıracaktır.

Dünyada tek bir ulaşım modundan çok, faklı ulaşım türlerini de içine alan, intermodal taşımacılık yöntemleriyle daha uzak hedeflere ulaşan yük koridorları oluştuğunu kaydeden Saka, Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi ve dünyadaki rakiplerimizle rekabette söz sahibi olunabilmesi için başta Aliağa'da, deniz taşımacılığı da dahil olmak üzere tüm taşımacılık modlarının birlikte ele alınarak bir bütünün parçasını teşkil edecek, küresel bir taşımacılık stratejisi geliştirilmeli ve uygulamaya konulmalıdır. Bu noktada kombine taşımacılık alanında yapılacak olan master planın hayata geçirilmesiyle birlikte bölgeye olan talep ve ekonomik büyüme daha da artacaktır" dedi.

Mevcut karayolu bu yoğunluğu kaldırmaz Aliağa Limanlar Bölgesi karayolu ağında liman kaynaklı günlük ortalama 4 bin 500 ile 5 bin arasında ağır taşıtın trafiğe katıldığının altını çizen Saka, "Petkim limanının yılın son çeyreğinde faaliyete geçmesiyle birlikte ise yılda 1 milyon TIR daha trafiğe dahil olacak. Sivil araçlar dahil günde ortalama 40 bin araç geçişinin olduğu ve bugün dahi trafik yoğunluğunu karşılayamayan mevcut karayoluna günde ortalama 2 bin 750 adet konteyner tırının daha ekleneceği düşünüldüğünde önümüzdeki süreçte Aliağa-İzmir karayolu inanılmaz bir yoğunluk ve risk altında olacak. Bu durum kesinlikle sürdürebilir değil. Bu sebeple, Aliağa-İzmir çevre yolunun bir an önce tamamlanarak limanlar bölgesine bağlantısının sağlanması gerekmektedir" diye konuştu.

Tüm limanların demiryoluna bağlantıları sağlanmalı Bölgedeki yük akışının hızlı ve güvenli olması açısından karayolu ve demiryolu bağlantısı büyük önem taşıdığını vurgulayan Saka, "Bu sebeple bölgede yer alan liman ve tesisler ayrı ayrı ele alınarak, liman bazında geri saha karayolu ve demiryolu bağlantıları incelenmeli, liman ve sanayi bağlantısının önemi göz önünde bulundurularak özellikle demiryolu iltisak hattı bağlantılarının yapılmasına öncelik verilmeli" şeklinde konuştu. Saka, konuşmasının sonunda Türkiye'deki limanların geri saha karayolu ve demiryolu gerekliliklerinin karşılanmasını noktasında yaptıkları çalışmalardan dolayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim