• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

AB'ye 22 sayfalık limanlar belgesi

AB'ye 22 sayfalık limanlar belgesi
22 sayfalık bir belge Avrupa Komisyonu ve AP'ye gönderildi. Belgede Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılmaması halinde limanların açılmayacağı belirtiliyor.
Ankara, “limanlar krizi” konusunda Türkiye’nin görüşlerini içeren 22 sayfalık bir belgeyi Brüksel’e gönderdi. Rum basınına yansıyan belgede Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılmaması halinde Rum gemilerine uygulanan yasağın kaldırılmayacağı belirtiliyor. Rum basınına göre, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili raporu dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı’nca iletilen 22 sayfalık belge, Avrupa Komisyonu'na ve Avrupa Parlamentosu'na gönderildi.

Nitekim, Fileleftheros gazetesi, "Doğu Pazarı İçin Türk Belgesi - Ankara'nın AB'ye İlettiği Tezlerini Açıklıyoruz - Tasos: Bir Türkiye-Avrupa Krizi Çıkarımıza Değildir" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Brüksel'e iletilen Türk belgesinde, "Ankara'nın, AB'ye karşı üstlendiği ve Güney Kıbrıs'la alakalı yükümlülüklerini yerine getirmesinin söz konusu olmadığını net şekilde ortaya koyduğunu" yazdı.

Gazetede, belgede Ek Protokol ile doğrudan ticaret arasında bir “al-ver” mantığının kabul edilmemesi veya arada geçecek süre zarfında Kıbrıs sorununa çözüm bulunmaması halinde kaynaklanacak sorunların (Güney Kıbrıs'a uygulanmakta olan denizcilik ve havacılık yasaklamaları) hep birlikte yaşanacağının altı çizildiği belirtiliyor.

KKTC’de yayınlanan Kıbrıs gazetesine göre, Fileleftheros, haberinde Ankara'nın, Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün uygulanmasını Kıbrıslı Türklere uygulanmakta olan izolasyonların kaldırılmasına bağladığını, Güney Kıbrıs'ı tanıma yönünde hareket etmesinin söz konusu olmadığı ve asker çekmeyi tartışma konusu bile yapmadığını net şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

MALLARIN SERBEST DOLAŞIMINA ENGEL YOK

Dışişleri Bakanlığı'nın belgede AB’nin Ankara'dan söz konusu yükümlülüğünü belirli bir takvim içerisinde hayata geçirmesini istememesi yolundaki talebini Protokolün hayata geçirilmesi konusunda bir uzatma talebi olarak yorumlayan Rum basınına göre, belgede şu noktalar vurgulanıyor:

1. Türk müktesebatı temelinde, AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde üye ülkelerin tamamından malların serbest dolaşımında engel bulunmuyor.

2. Gümrük Birliği'nin uygulanması konusunda AB ile Türkiye arasında bir yorum farkı bulunuyor. Malların serbest dolaşımına ilişkin taahhüdünün, taşınma yöntemlerini yani gemileri ve uçakları kapsamadığı için Ankara, havacılığa ve denizciliğe uyguladığı yasaklamaları kaldırmak zorunda değil.

3. Kıbrıs çerçevesindeki bütün kısıtlamalar ortaklaşa kaldırılsın. Eylem Planında hava ve deniz limanlarımızın Kıbrıs Rum uçak ve gemilerine açılması ve Kıbrıs Türk hava ve deniz limanlarının uluslararası ticarete ve taşımacılığa açılması da yer alıyor. Türkiye'den daha fazla tek taraflı adım atmasını beklemenin, haksızlıktır.

4. Ek Protokolü Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla onaylaması söz konusu değil.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim