• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 24 °C

Yerli uçak gemisi için kıyasıya yarış

Yerli uçak gemisi için kıyasıya yarış
Başbakan Erdoğan başkanlığında 3 Ocak'ta toplanacak Savunma Sanayii zirvesinde Türkiye'nin ilk uçak gemisini kimin yapacağına karar verilecek. Koç, Kaptanoğlu ve Kalkavan yarışıyor

Türk Deniz Kuvvetleri'nin küresel güce dönüşmesini sağlayacak önemli bir viraja girildi. Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) 3 Ocak perşembe günü Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanarak, 3 milyar dolar değerindeki 220 metrelik yüzer savaş karargâhı projesine gelen teklifleri görüşecek.

Toplantıda Deniz Kuvvetleri için uçak gemisi üretecek olan Türk firması seçilecek. Kısaca LPD (Landing Platform Dock) adı verilen proje "havuzlu çıkarma gemisi" olarak düşünülmüştü, ancak daha sonra kapsam genişletildi ve proje son haliyle savaş uçaklarının iniş-kalkış yapabileceği bir uçak gemisine dönüştü. Ancak henüz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dikey inişkalkış yeteneğine sahip uçağı bulunmadığı için çalışmaya "Helikopter Gemisi Projesi" adı veriliyor.

ÜÇ GÜÇLÜ ADAY

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilen projeye göre, LPD gemisi amfibi görev kuvveti harekât merkezi ve yüksek hazırlık seviyeli deniz birliği karargâhı olarak kullanılacak. Özellikleri geçen yıl İstanbul'u ziyaret eden İspanya Donanmasına ait Juan Carlos (L-61) gemisine benziyor.

Projede Koç Grubu'na ait RMK Marine, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'na ait Desan ile Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'a ait Sedef Tersanesi yarışıyor. RMK Marine özgün tasarım geliştirirken, Sedef Tersanesi İspanyol Juan Carlos'u örnek aldı. Geminin yaklaşık 1.7 milyar dolara mal olacağı, proje kapsamındaki 27 adet amfibi zırhlı hücum aracı, 4 adet çıkarma aracı, 2 adet araç ve personel çıkarma aracı, 1 adet RHIB bot ve 1 adet komutan vasıtası ile birlikte maliyetinin 3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. SSİK'nın 3 Ocak toplantısında uçak gemisinin yanı sıra, Milli Gemi (Milgem) projesinin seri üretimi için de karar alması bekleniyor.

İŞTE 'YÜZER KARARGÂH'IN ÖZELLİKLERİ:

 -AĞIRLIĞI: 28 BİN TON

- UZUNLUĞU: 200-230 M

- GENİŞLİĞİ: 35-40 M

- AZAMİ HIZI: 22 KNOT/S

* 180 metre uzunluğunda pist, uçakların koşarak kalkabilmesini de sağlayacak

* Tam donanımlı çıkılacak seferlerde gemi, 12 uçak ve büyüklüğüne göre 6-8 helikopter taşıyabilecek

* Uçuş güvertesinde barış dönemlerinde aynı anda 4 CH-47 Chinook helikopter iniş kalkış yapabilecek.

* Üzerinde kara, deniz ve hava araçları ile 1200 asker bulunacak.

* Yakıt ikmali yapmadan 30 gün süreyle sefer yapabilecek

* Üzerinde yerli seyrüsefer sisteleri bulunacak gemi Aselsan 40 mm top atış kontrol sistemi, 2 adet 20 mm Phalanx yakın savunma sistemi, 3 adet Aselsan üretimi STAMP ile donatılacak.

* 30'u tank ve 30'u amfibi zırhlı hücum aracı olmak üzere toplam 90 ila 100 tekerlekli ve paletli araç taşıyacak.

*  Hangar ve asansör sisteleri TSK'nın ilerleyen yıllarda sahip olmayı düşündüğü dikey kalkış özellikli JSF uçaklarına göre inşa edilecek.

* Havuz bölümünde 2 adet Lcac hovercraft tipi bot yer alacak.

lpd_1.jpg

yerli_ucak_gemisi.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
uysal kılıçaslan
15 Ekim 2013 Salı 23:36
uçak gemisi
uçak gemisi yapımı hakkında
78.188.222.111
muzaffer Saracoglu
18 Şubat 2013 Pazartesi 15:50
bilinmeli
Sn.aydin hocam yorumlariniza katiliyorum.Dokunmayacaksin dokunrsan yanarsin.Refik Akdogan beyi elestiren kisinin elestirisini bende onaylamiyorum.O arkadas Osmanlidan sonra(cumhuriyette)köle gibi yasadik yazmis.TC topraklarinda yasayan okuyup ,yazma bilen herkezin,mutlaka 4 anlasmayi bilmesi gerekir 1=Montröos.2=Sevr 3=Mudanya 4=Lozan.Osmanlinin Montröos ve Sevir anlasmalarinda.Memleketi saltanat ugruna nasi peskes cektigini görürüz.Osmanlinin Müttefiklerle bir olup Türkiye Cumhuriyeti ile savastigini Genel kurmay arsivlerinde ve ansiklopedilerde mevcuttur.Mudanya ve Lozan antlasmalari Türk ulusunun varligini,bagimsizligini tanimis.Türk ulusunun esaretine(KÖLELIGINE)son vermistir.Her halde 70 yildir köle gibi yasadik diyen sahsin bunlardan haderi yok.1969dan günümüze okumayan,arastirmayan bir toplum yaratmak icin her yolu denediler ve basardilar.Okumayan insan duydugu ile yetinir.Artik günümüzde bakiyorum Vatan hainleri kahraman,kahramanlada vatan haini ola biliyor.Ne yapalim burasi.Türkiye dokunmayacaksin SAYGILARIMLA.
92.193.90.216
Prof.Dr. Aydın ŞALCI
18 Şubat 2013 Pazartesi 10:15
Yanlış yorumlar.
Sn. Kaptan Müh. Refik Akdoğan'ı bu sütunda çirkin bir şekilde eleştiren bilgi fukarası şahsı kınıyorum. Önce bilgi sahibi ol, sonra fikir yürütmeye hakkın olsun beyefendi. Devir Bilgi Çağı. İşkembeyi kübradan atma devri değil.
Erbakan'a gelince; biz onu çok iyi biliriz. İTÜ Makine Fakültesi'nin efsanevi eski hocaları onu çok çok iyi tanırlar. Türkiye'ye gelmiş geçmiş en kötü politikacılardan biridir. Bunu ben söylemiyorum. Onun rahmetli hocası efsane Prof. Selim Palavan'dan bunu bizzat işitmişimdir. Anlatılacak o kadar çok şey varki, ama susmaya çalışıyoruz. Fazla kaşımayın.
188.58.13.96
muzaffer Saracoglu
17 Şubat 2013 Pazar 15:27
Nekadar Dogru?
Türkiyedeki politik(siyasi)ve kültürel görüs cok farkli!Bizde gelmis gecmis politikacilarin icinde en iyisi rahmetli.Necmettin Erbakandi.Cünkü Erbakan masrafsizdi,hoca her hafta bir teneke harcla bir sehirde agirsanayi hamlesi baslatirdi olmayacagini kendide bilirdi ama adam ne yapsin,bu isi en ucuz yoldan kapatirdi bu.Türkiye politikasi.Simdikiler öyle yapmiyor.Her sehre bir hava alani.Kac tanesi calisiyor?,her kasabaya üniversite okulu bitir is yok.Italyan patentli ATAK Helikopterini Türkiyede monta eder daha kendi kullanmadan basinda cikar,ATAK.Dünya devleri ile yarisiyor.Azerbaycan ve Güney Kore ATAK a talip.Iste ucak gemiside böyle birsey Ucak gemilerinin tarihi 1910 lu yillara dayaniyor, her halde Türkiye Ucak gemisinin ne oldugunu biliyordur.Adamlar bu gemi askeri nakliye gemisi diyor bazi basin orgalari Ucak gemisi diyor(ama Türkiyede olur).Gelelim gercege Bu politik yatirimlar cok para istiyor,onun icin elde,avucda ne varsa sattik(tek,tekel yollar,seka vs),Dünyanin hic bir yerinde olmayan Deli Dumrul vergi sistemi.Politik yatirimlarin olmasi icin,satmamiz ve ödememiz gerekli.Bunlarin icinde en iyisi gene Erbakan hoca idi alt tabani her hafta bir teneke harc ne masrafi var.Türkiye politikasi SAYGILAR
92.193.100.109
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim