• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Ürkmez, kürek çekerek İtalya’ya gitti

Ürkmez, kürek çekerek İtalya’ya gitti
Kürek çekerek denizaşırı seyahatler yapan Hüseyin Ürkmez, dünyanın en ünlü savaşı Truva Savaşı’yla ilgili bir yolculuğu canlandırmak için Bartın’dan İtalya’ya göç eden atalarının izinden kürek çekerek İtalya’ya gitti.

Kürek çekerek denizaşırı seyahatler yapan Hüseyin Ürkmez, dünyanın en ünlü savaşı Truva Savaşı’yla ilgili bir yolculuğu canlandırmak için Bartın’dan İtalya’ya göç eden atalarının izinden kürek çekerek İtalya’ya gitti.

Küçük kayığı ile ülkeler arası seyahatler yapan gezgin Hüseyin Ürkmez, 3 bin 200 yıl önce Bartın’dan İtalya’ya göç eden atalarının izinden kürek çekerek İtalya’ya gitti. Türkiye’nin tek geleneksel kürek sporcusu Ürkmez, Bartın’dan gidenlerin kurduğu Padova’da şehrine Akdeniz ve Ege’de 122 gün kürek çekerek ulaştı.

Kürek çekerek denizaşırı seyahatler yapan Hüseyin Ürkmez, dünyanın en ünlü savaşı Truva Savaşı’yla ilgili bir yolculuğu canlandırmak için İtalya’nın Padova kentine gitti. M.Ö. 1184’te Yunan-Aka ordusuna karşı Anadolu’da ki tüm medeniyetlerin birleştiği Truva savaşına Bartın’dan katılan Enet Kavmi, savaşın kaybedilmesinin ardından İtalya’nın Padova şehrine yerleşmişti. Padova’ya denizden gidenlere Antenore adlı komutan öncülük ederken, Hüseyin Ürkmez kürek çekerek bu yolculuğu canlandırdı. Ürkmez, 10 yıl önce Padova’dan bisikletle gelen İtalyanlara iade-i ziyaret anlamını da taşıyan yolculuğuna 1 Temmuz’da Kadıköy’den başladı. Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra Gökçeada’da dinlenen Ürkmez, Limnoz Adası ardından Atina’ya ulaştı. Önceleri sadece gündüz kürek çeken Ürkmez, ardından gece ilerleyen saatlere kadar denizde kaldı.

122 gün, 2 bin deniz mili kürek çekti

4,5 metrelik kayığına 3 bin 200 yıl önceki göçü başlatan komutan olan Antenore adını koyan Ürkmez’e yolculuğu boyunca arkadaşları çeşitli yerlerde destek verdi. 4 arkadaşı limanlarda dinlenen kürekçiye kısa süreli eşlik etti. Yolculuğunun büyük kısmında kayığındaki uyku tulumunda yatan Ürkmez, Yunanistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Slovenya, Karadağ’ın ardından İtalya Venedik’e ulaştı. Bir kanala girerek Padova’ya ulaşan Ürkmez, 119 gün denizde kaldı. Padova’da belediye başkanı ve yerel yöneticiler büyük sevgiyle tarafından karşılanan kürekçimiz 24 kilo zayıflamıştı.

3 fırtına bile Türk bürokrasisi kadar yormadı

Kıyıları takip ederek yaptığı yolculuk sırasında Yunanistan, Arnavutluk ve Karadağ sularında fırtınaya yakalandığını belirten Ürkmez, en çok Yunanistan Korint Boğazı çıkışında zorlandığını vurguladı. Kürekçi, bir kez 8 saat karayı göremeden kürek çekmek zorunda kaldığını dalgaların kayığını devirecek kadar şiddetli bir fırtınadan güçlükle kurtulduğunu söyledi. Ürkmez, “denizde yaşadıklarım doğanın içinde olan şeyler. Ama İstanbul’dan ve Çanakkale’den çıkarken yetkililerin bana çıkarttığı zorluklar fırtınadan daha yorucuydu. Kayığımın motoru olmadığı için denize çıkmam istenmedi. Amacım iki ülkenin dostluğunu pekiştirirken genç kürekçilere örnek olmaktı” diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim