• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Üniversiteli akvaryum balıkları geliyor

Üniversiteli akvaryum balıkları geliyor
Türkiye'nin her yıl ithalat yoluyla yaklaşık 2,5 milyon dolarının yurt dışına çıkmasına sebep olan akvaryum balığı sektörüne üniversite el attı.

Türkiye'nin her yıl ithalat yoluyla yaklaşık 2,5 milyon dolarının yurt dışına çıkmasına sebep olan akvaryum balığı sektörüne üniversite el attı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, akvaryum balığı ithalatının sona ermesi için önemli bir projeyi hayata geçirdi. İthal edilen 15 akvaryum balığı üzerinde çalışmaya başlayan fakülte, üretim Ar-Ge bilgilerini rapor haline getirerek üreticilerle paylaşacak.

Proje hakkında bilgi veren İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Türkiye'nin akvaryum balığı ithalatına ciddi anlamda paralar harcandığını belirtti.

Türkiye'deki akvaryum balıklarının yüzde 90'ı aşkın bölümünün özellikle tropik bölgelerden ithal edildiğini vurgulayan Tekinay, "Bu anlamda su ürünleri fakültelerine ciddi görevler düşüyor. Bizler ithal edilen ve Türkiye'de üretimi gerçekleşmeyen balık türlerini üretip akvaryum balığı üreticilerine hazır paket bilgi olarak sunmayı hedefliyoruz. Türkiye'de bu balıklar üretilirse kendi şartlarımızda kendi balıklarımızı üretmiş olacağız. Akvaryumculuk sektörüne daha ucuz, hesaplı, sürdürülebilir bir hizmet vermiş olacağız." dedi.

Özellikle yüksek fiyatlara satın alınan balık türleri belirleyerek üretim Ar-Ge'lerini yapmayı hedeflediklerini kaydeden Dekan Tekinay, "Bunların ardından üreticilerimize bilgileri sunarak hem kendilerinin ekonomik anlamda dışa bağımlılıklarına son vermeyi hem de Türk insanının daha hesaplı, daha uygun şekilde akvaryum meraklarını tatmin etmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

Üretim Ar-Ge çalışması yapmak için 50'ye yakın akvaryum balığı türü belirlediklerini ve süreç içinde ithal edip üretim programlarına dahil edeceklerini belirten Prof. Dr. Tekinay, merak eden ve istekli akvaryum üreticileriyle ortak çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Fakültelerinde 150 akvaryumdan oluşan bir birimi kurduklarını ve 15 türün üzerinde çalışmaya başladıklarını kaydeden Tekinay, yıl sonuna kadar bu sayıyı 50'ye çıkarmayı istediklerini, üniversite sanayi işbirliği kapsamında istekli firmalar olması durumunda daha da artırmayı düşündüklerini ifade etti. Üniversite olarak her türün besin ihtiyaçlarını belirleyerek yem formülasyonları üzerinde de çalıştıklarını kaydeden Tekinay, sektörü her zaman desteklemeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim