• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Türk bayraklı gemilerde silahlı koruma

Türk bayraklı gemilerde silahlı koruma
DTG Müdürü Dr. Barış Tozar, Türk P&I kulübünün kurulması için sona gelindiği müjdesini verdi. Türk Denizcilik Almanağı hazırlanacak ve Türk bayraklı gemilerde silahlı koruma bulundurmanın yolu açılacak.

Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış Tozar, Türk P&I (Koruma ve Tazminat) kulübünün kurulması için sona gelindiği müjdesini verdi. Türk Denizcilik Almanağı hazırlanacak ve Türk bayraklı gemilerde silahlı koruma bulundurmanın yolu açılacak.

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurasının hazırlık çalışmaları kapsamında Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün sorumlu olduğu 5 nolu ‘Denizcilik Politikaları ve Uluslararası İlişkiler’ konulu Alt Çalıştay Grubu’nun ilk toplantısı 24 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirildi. Deniz Ticareti Genel Müdür Vekili Dr. Barış Tozar’ın başkanlığını yaptığı toplantıya, üniversiteler, STK’lar ve özel sektör kuruluşları katılım gösterdi.

Denizcilik alanında çalışma konuları ve çalışacak ekiplerin belirlendiği toplantıda görüşülen projeler de dikkat çekti. Dikkat çeken projelerin başında ise Türk P&I’nın kurulması geliyor. Türk P&I’nın kurulumu için gerekli yol haritası ve faaliyet takviminin tamamlandığını söyleyen Tozar, Türk P&I’ının kurulum yapısının 1 Ekim 2013’e kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Yönetim modellemesi, idari ve finansal yapı belirleme çalışmalarının devam ettiği belirtilen projede, Türk P&I’ın idari ve finansal yapısında yer alacak Ziraat, Güneş ve Halk Sigorta ile muhabir firmalar gibi paydaşlarla istişarelerde son noktaya gelindiği açıklandı.

Kabotajdaki gemiler için zorunlu olacak

Türk P&I klübün krulmasının ardından, kabotajda çalışan 300 groston altındaki gemiler dahil kuruyük gemilerine Türk P&I zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Daha sonra zorunluluk geniş çanaktaki Türk bayraklı gemilere uyarlanacak.

Çalışma Grubu, denizcilik alanında, bir önceki şuradan beri gelinen noktanın tespit edilmesi, uygulamadaki eksiklerin görülmesi ve ticari denizclilik politikalasının belirlenmesi ve uygulanabilir çözümlerin hayata geçirilmesi gibi konularda çalışma yürütecek.

Türk denizciliğinin ‘doktora tezi’ hazırlanıyor

Denizcilik sektörünün tanıtımı ve Türk denizcilik sektörünün ekonomideki yerinin hesaplanabilmesi için Türk Denizcilik Almanağı hazırlanmasına karar verildi. Tozar, çalışmaların bilimsel bir şekilde yürütülmesi ve ortaya koyulmasını istedi. Derlenecek projeler, bir doktora tezi gibi S¸ura Yu¨ru¨tme Kuruluna sunulacak.

Silahlı korumanın yolu açılacak

Toplantıda konuşulan ilginç konulardan biri ise Türk bayraklı gemilerde silahlı koruma bulundurmanın yolunu açacak çalışmalar yürütmek. Bakanlık, 5188 no’lu Torba Kanunu ile Türk bayraklı gemilerde Türk silhalı personel bulundurma ve korsanlıkla kendi kendimize mücadele etmenin yolunu açmayı planlıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tozar, ‘‘Silahlı korumalar da gemi personeli gibi bir cüzdanla ama özel statüde gemiye katılacaklar. Bunun için temel STCW kursu verilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da bu konuda bir çalışma yürütüyor. Bu çok büyük bir pasta, hem sigorta primi hem de güvenlik parasını yabancılar alıyorlar, biz niye bekleyelim.’’

7 çalıştayda hazırlık yürütülecek

Bakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurasının son yıllarda Denizcilik ve Ulaştırma’daki hızlı gelişmelere paralel olarak biraz öne çekildiği belirtiliyor. 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası hazırlıkları kapsamında; şura Yürütme Kurulunca Karayolu, Demiryolu, Denizcilik, Kent içi Ulaştırma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Haberleşme, Boru Hatları Çalışma Grupları belirlendi.

Denizcilik Sektörü Çalışma Grubu sorumluluğu ise ‘‘Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'ne verildi. Şura kapsamında denizcilikte 7 çalıştay bulunuyor. ‘Denizcilik Politikaları ve Uluslararası İlişkiler’ başlıklı 5. çalıştay Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunuyor. Diğer 6 çalıştay  Deniz İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü (1,2,3,4 nolu çalıştaylar), Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü (6,7 nolu çalıştaylar) tarafından organize edilecek.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
03 Şubat 2013 Pazar 12:36
Gemilerimizİ koruma, PANDİ ve deniz ticareti
Yalnız Türk bayraklı değil ,sahipleri Türk olan yabancı bayraklı gemileri de korumalıyız. Zira bakanlığımız Türk Deniz Ticaret filosunu söylerken Türk sahipli yabancı bayraklı gemileri de filomuza kattıklarından onları da nasıl koruyacağımızı düşünmeliyiz. Bu günlerde armatörlerimiz gemiadamlarının ücretlerini ödemekte zorluk çekerken gemilerde boş boş dolaşan bu silahlı güvenlik adamlarının ücretlerini ödemekte zorlanacaklarını düşünüyorum. Çünkü navlunlar zaten gebermiş, sen geminde koruma bulunduruyorsun diye kimse navlunları yükseltmeyeceğinden; ücretini ödemedikten sonra gemilertde bu adamların bulunmasında bence bir sakınca yoktur.Yani onlar da gemiadamları gibi ücrtetlerini almakta zorlanacaklardır. Bu PANDİ işi ticari bir iş olduğu halde devletin bunu kurmaya çalışmasını analayamadım. Devletin malları özelleştirilirken çok karmaşık bir yapıya sahip olan, sigorta olmayan, ama sigortaymış gibi algılanan PANDİ'nin devlet tarafından nasıl kurulacağını anlayamadım. Herneyse bekle gör diyelim. Ben asıl Deniz Ticaret Genel Müdürlüğünden yabancı bayrağa geçen Türk bayraklı gemilerin tekrar Türk bayrağı çekmesi için çalışmalar bekliyorum. İşimiz denizde para kazanmak olduğundan denizcilk fakülteleri de artık "Deniz Ticaret Ana Bilim Dalı'nı kurmalıdırlar. Bu genel müdürlük ismine yakışır bir şekilde üniversitelerle iş birliği yaparsa çok iyi olur. Allah selamet versin
www.refikakdogan.com
24.133.106.74
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim