• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 14 °C

TDİ ve Kıyı Emniyeti TBMM'ye hesap verdi

TDİ ve Kıyı Emniyeti TBMM'ye hesap verdi
TBMM KİT Komisyonu'nda, Türkiye Denizcilik işletmeleri AŞ'nin (TDİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı hesapları görüşüldü.

TBMM KİT Komisyonu'nda, Türkiye Denizcilik işletmeleri AŞ'nin (TDİ)  ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı hesapları görüşüldü.

TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, toplantıda yaptığı konuşmada şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. TDİ'ye bağlı limanların 1993 yılında özelleştirme kapsamına alındığını ve o tarihten bu yana özelleştirmelerin peyder pey gerçekleştiğini anlatan Külünk, şu an itibarıyla 6'sı gelir paylaşımı modeli, 7'si maktu bedeller karşılığında özelleştirilmiş 13 limanın faaliyetlerini takip ettiklerini söyledi. Külünk, TDİ'nin 2011 yılında 35,5 milyon lira gelir ve 63 ,5 milyon lira gider karşılığında 28 miyon lira görev zararının oluştuğunu bildirdi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, gelir paylaşımı şeklinde özelleştirilen limanlarda, denetim görevlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle devletin zarara uğartıldığını savundu. Gelir paylaşımı modelinin uygulandığı limanlarda devredilen şirket tarafından faaliyet içi gelirlerin yüzde 25'i, faaliyet dışı gelirlerin ise yüzde 2'sinin gelir olarak devlete ödenmesi gerektiğine işaret eden Genç, bunların düzenli takip edilmemesi nedeniyle devralan şirketlerin faaliyet içi gelirleri faaliyet dışı gibi gösterdiğini ve kamunun zarara uğradığını ifade etti. Genç ayrıca bu limanların ödemesi gereken geçmiş yıllara ait gelirlerin hala tahsil edilmediğini, bu şekiilde 13,7 milyon lira gelir tahsilatının beklediğini öne sürdü.

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş da sorunun sadece TDİ'ye yüklenmesini doğru bulmadığını, Özelleştirme İdaresi'nin sorumluluk almadığını kaydetti.

TDİ Genel Müdürü Külünk, 30 Nisan 2013 itibarıyla bahsi geçen 13,7 milyon liralık alacağın, 11 milyon 865 bin liralık bölümünün tahsil edildiğini bildirdi. Bu yıl için 13 milyon liralık görev zararı öngördüklerini anlatan Külünk, giderleri azaltma ve gelirleri artırmaya yönelik çalışmalar sonucunda yılı 2 milyon lira karla kapatmayı beklediklerini dile getirdi.

 TBMM KİT Komisyonu'nda, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı hesapları görüşüldü. Orakçı, toplantıda yaptığı konuşmada,  temel amacı seyir emniyetini artırmak olan kuruluşun, üçünde otorite olmak üzere 7 alanda faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. 

Orakçı KİT Komisyonu'nda

Salih Orakçı, tüm denizlerde  gemi kurtarma, can kurtarma, Türk Boğazları gemi trafik otoritesi, fener otoritesi, deniz haberleşmede hesaplaşma otoritesi ve navteks yayın koordinatörlüğü, kılavuzluk  ve römorkaj hizmetlerinin, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nce  yürütüldüğünü söyledi.
Kuruluşun, tasarruf ve emniyetten taviz vermediğini, 2012 yılında 417 milyon 419 bin lira gelir, 262 milyon 391 bin lira giderlerinin bulunduğunu ifade eden Orakçı, geçen yılın 155 milyon 28 bin lira  karla kapatıldığını bildirdi.

Orakçı, kurumun, "denizci millet denizci ülke" olma yolunda, yetenekli, eğitimli ve tecrübeli personeliyle 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.

CHP Miletvekili Kamer Genç, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün alacaklarının 3 milyar 356 milyon lira olarak göründüğünü söyledi. Bunu üzerine Orakçı, söz konusu alacak rakamının 2011 yılına ait olduğunu ve bugün itibarıyla bunların yüzde 90'lık bölümünün tahsilatının yapıldığını ifade etti.
Konuşmaların ardından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı hesapları ibra edildi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim