• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

Socar'ın Türkiye projeleri göz doldurıyor

Socar'ın Türkiye projeleri göz doldurıyor
SOCAR Türkiye'deki Ceo'su Kenan Yavuz, şirketin Türkiye yatırımlarıyla ilgili rapor yayınladı. Raporda iki ülke arasındaki bu güne kadar hayat bulan birçok stratejik projeler vurgulandı.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketinin(SOCAR)Türkiye'deki Ceo'su Kenan Yavuz, şirketin Türkiye yatırımlarıyla ilgili rapor yayınladı. Raporda iki ülke arasındaki bu güne kadar hayat bulan birçok stratejik projeler vurgulandı. Söz konusu projeler olarak, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC), Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, PETKİM'in özelleştirilmesi, STAR Rafineri inşa Projesi, Şahdeniz-2 Projesi ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) gibi maliyeti milyarlarca doları bulan devasa projeler gündeme getirildi. PETKİM'in özelleştirilmesi konusuna ayrıca parantez açılan raporda söz konusu özelleştirme ile iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrine olan pozitif etkilerinden bahsedildi. Bu çerçevede PETKİM'in özelleştirilmesi Azerbaycan'ı devlet olarak Türkiye'de aktif bir yatırımcı haline getirdi.

Ayrıca akabinde gelen STAR rafineri inşası ile de ülkedeki en büyük doğrudan yabancı yatırımcı konumuna taşıdığı vurgulandı. Rapora göre İzmir Aliağa yakınlarında bulunan PETKİM yarımadası üzerinde yapılacak yatırımlarla global ekonomiyle rekabet edebilme adına 'kümelenme modeli' uygulanacak. Söz konusu yarımada üzerinde inşa edilecek petrokimya tesisleriyle ülkenin dışa bağımlılığını azaltarak ekonomiye katkı sağlanması hedefleniyor. Bu çerçevede üniversite sanayi işbirliği konusunun önemi üzerinde de ayrıca duruluyor. Mevcut projeler ve uygulanması planlanan projelerin istihdam konusuna olan katkısından da bahsedilen raporda sadece Star Rafinerisi için montajda 10 bin kişi geçici, işletim sırasında da bin kişiye kalıcı istihdamın sağlanacağı bildirildi.

TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK PETROKİMYA PROJESİ : STAR

Hazırlanan raporda 7 milyar dolarlık bir yatırımla Türkiye'de tek kalemde yapılan en büyük yatırımlardan biri olma özelliği taşıyan Star Rafinerisine özel yer verildi. Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atılan rafinerinin hafriyat işlemlerinin önemli bir bölümünün tamamlandığı bildirildi. Projenin İtalyan, İspanyol, Güney Koreli ve Japon firmalarından oluşan bir konsorsiyumun inşa edeceği bildirildi. Finansman işlemlerinin bu yılın Ağustos ayı içerisinde tamamlanacağı belirtilen rafinerinin 2016 yılının ikinci yarısında ise devreye alınacağı kaydedildi. Raporda PETKİM yarımadası üzerine rafineriden başka konteynır limanı, enerji santrali, kojenerasyon tesisi gibi büyük yatırımların gerçekleştirileceğine vurgu yapılıyor.

ENERJİNİN İPEK YOLU TANAP

Raporda Trans Anadolu Doğal Gaz Boru hattı (TANAP) için tarihi ipek yoluna atıfta bulunularak "Enerjinin ipek yolu" ifadesi kullanılıyor. Başlangıçta 16 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesi, 2 bin metre uzunluğu ve 10 milyar dolarlık yatırım tutarıyla TANAP dev bir proje olarak ifade ediliyor. TANAP'la taşınacak gazın 6 milyar metreküplük bölümü Türkiye'ye satılacak. İlk gaz alımının 2018 yılında gerçekleşmesi planlanan ve kapasitesinin 2026 yılında 31 milyar metreküpe çıkması öngörülen boru hattının ortaklık paylarının yüzde 80'i Azerbaycan'a, yüzde 20'si de Türkiye'ye ait. TANAP'la Azerbaycan doğalgazı Anadolu üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan sınırına kadar taşınacak. Söz konusu gaz Avrupa'ya bu yılın Haziran ayında netlik kazanacak olan Nacbucco West veya Trans Adriyatik (TAP) hatlarından biri ile taşınacak.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim