• BIST 9800.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Şirketler filo satarak küçülmeye gidiyor

Şirketler filo satarak küçülmeye gidiyor
Krizin derinleştiği denizcilik piyasalarında gemi satışları yerini filo satışlarına bıraktı. Nakit yaratmak isteyen büyük gruplar, bazı taşımacılık şirketlerini elden çıkarıyor.

Krizin derinleştiği denizcilik piyasalarında gemi satışları yerini filo satışlarına bıraktı. Nakit yaratmak isteyen büyük gruplar, bazı taşımacılık şirketlerini elden çıkarıyor.

Bu yılın ilk çeyreğinde A.P. Møller-Mærsk’ün 6 gemiden oluşan LNG filosunu Teekay’e satarak doğalgaz taşımacılığından çıkmasıyla başlayan süreç, Nordic Tankers’in bankaya olan borçlarından dolayı kimyasal tanker filosunu satmasıyla sürdü. Nordic kimyasal tanker filosunun işletmesini dahil, Triton’un kontrolündeki bir şirkete 30 milyon dolar karşılığında sattı. Satılan filonun 37.000 dwt ile 73.000 dwt aralığında değişen 6 tankerden oluştuğu belirtildi.

Aynı dönemde, Newyork borsasına kayıtlı Teekay anonim şirketi de 7 ham petrol tanker ve 6 adet ürün tankerini yine borsaya kayıtlı Teekay Tankers şirketine 455 milyon dolara sattığını açıklamıştı.

Ro-Ro filosunu sattı

Dökme kuru yük armatörü Pacific Basin Shipping 6 gemiden oluşan ro-ro filosunu satmak için Grimaldi Group’a bağlı Atlantica SPA Navigazione, ile anlaştığını açıkladı.  Atlantica 2013 ile 2015 yılları arasında filosuna katacağı gemiler için toplam 153 milyon dolar ($194m) ödeyecek . O döneme kadar gemiler Atlantica’nın işletmesinde olacak.

Pacific Basın yönetim kurulu, şirketin ro-ro işletmeciliğinde strateji değişikliğine gittiğini belirterek ‘‘Böylelikle işgücünden tasarruf etmiş olacağız. Ro-ro sektöründen çıkış bizim temel iş kolumuz kuru yük ve römotkaja odaklanmamızı sağlayacaktır’’ açıklamasını yaptı.

Vale’den 10 x 300 bin tonluk satış

Geçtiğimiz haftalarda Brezilya’nın dev maden şirketi Vale, tankerden kuru yük gemisine dönüştürülen 10 adet 300 bin tonluk gemisinin satışı için anlaşma imzalandığını açıkladı.

Satacakları gemileri uzun dönem olarak tekrar kiraya alacaklarını açıklayan Vale şirket, operasyonel ve armatörlük risklerini taşımak istemedikleri için bu satışı gerçekleştiridiğini belirtti. Bu gemiler 2009 ile 2010 yılları arasında tankerden dökme kuru yük taşıyabilecek gemilere dönüştürülmüştü. Gemilerin toplam 600 milyon dolara Uzakdoğu merkezli Polaris Shipping’e satıldığı açıklandı.

Son yıllarda 400 bin dwt kapasiteli 19 gemi siparişi vererek dikkatleri üzerine çeken Vale’in, 2011 sonunda 30 adet çok büyük tonajlı bir filo bulunuyordu. Şirket yeni gemileri filoya kattıkça yaşlı gemileri elden çıkarıyor. Navlunların çok yüksek olduğu dönemde kendi yükünü kendi gemileriyle taşımak üçin  gemi yatırımına başlayan şirkete, bugün dip seviyelerdeki gemi kira ücretleri düşük navlundan kiralama fırsatı veriyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
02 Ekim 2012 Salı 19:47
Denizde kriz
İşte kriz bu. İsraf sonunda daima meydana gelebilir. Allah Kur'an'da israf hakkıkna çok önemli buıyruklar göndermiştir bize ama dinleyen kim? Çocukluğumuzada ayakkabılarımızın altına pençe vurdurur, uçlarına, yanlarına demirler topuğuna nal vurdururduk. Elbislerimizi tornistan ettirirdik. Pijamalarımız evde dikilirdi. Gömleklerimizin yedek yakaları vardı.Şimdi öyle mi ya! İsraf almış başını gidiyor, markalar hak etmedikleri halde yüksek fiyatlarla israfı körüklüyor.Biraz ekonomi yapalım deyince gemiler bağladı ve tabii tersaneler işsiz kaldı. Allah israf edenleri sevmez.www.refikakdogan.com
176.240.115.75
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim