• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

"Seydi Ali Reis" törenle suya indirildi

"Seydi Ali Reis" törenle suya indirildi
Sinoplu ünlü Türk amirali Seydi Ali Reis'in ismini taşıyan araştırma gemisi, görkemli bir törenle suya indirildi.

Türkiye'nin İlk Yerli Araştırma Gemisi Törenle Suya İndi

Sinoplu ünlü Türk amirali Seydi Ali Reis'in ismini taşıyan araştırma gemisi törenle suya indi.

Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nin bilimsel çalışmalarında kullanılmak üzere yaptırılan ve 3 milyon 325 bin TL'ye mal olan Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi 'Seydi Ali Reis' Sinop'un Türkeli ilçesinde düzenlenen görkemli bir törenle denize indirildi.

İlçeye bağlı Güzelkent beldesinde faaliyet gösteren Erdoğan Tersanecilik tarafından yapımı tamamlanan araştırma gemisinin suya indirilişi nedeniyle beldede tören düzenlendi.

Törene Vali Dr. Ahmet Cengiz, Ak Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, Ak Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Sinop Valisi Ahmet Cengiz, araştırma gemisinin önemli bilimsel çalışmalara imza atacağını söyledi. Cengiz, "Sinop, denizcilik potansiyeli açısından zengin bir bölge. Özellikle balıkçılık konusunda önder illerimizden biri. Bunu akademik ve bilimsel olarak sürdürülebilir kılmak, ülkemizin ekonomisine daha fazla katkı yapmasını sağlamak hepimizin görevi olmalı. Araştırma gemimizin hem ülkemiz bilimine, hem de dünya bilimine büyük katkılar yapmasını diliyorum" dedi.

Ak Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy da konuşmasında Türkiye'nin artık tüm yönleriyle kendi kendine yetebilen, teknolojik gelişmelere kayıtsız kalmayan ve yönde adım atabilen güçlü bir ülke haline geldiğini söyledi. Sinop Üniversitesi'nin bilimsel olarak önemli bir adım attığını belirten Ersoy, bilim ve araştırmaya hizmet edecek olan araştırma gemisinin hayırlı olmasını diledi. Mehmet Ersoy, "Bugün bir ilkin Sinop ilimizde gerçekleştirilmiş olmasından, Sinop üniversitemizin böyle güzel bir olaya mührünü vurmuş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Tümüyle Türk bilim adamlarının vermiş olduğu bir emekle, bir araştırma gemimize sahip olmaktan ve bugün bu gemimizi suya indirilmesine hep birlikte tanıklık etmekten çok büyük keyif aldık" diye konuştu.

Üniversite olarak büyük mutluluk duyduklarını belirten Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'da geminin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Araştırma gemisinin 22 metre uzunluğunda, 135 groston ağırlığında ve 7,5 metre genişliğinde son teknoloji ile donatılan bir gemi olduğunu belirten Bircan, araştırma gemisinin hem Türk kara sularında, hem de uluslararası sularda araştırma yapabilecek özellikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bircan sözlerini şöyle sürdürdü, "Gemimizde tatlı su deposu olduğu gibi, deniz suyunu tatlı suya çevirebilecek sistemin de mevcut. Gemi 10 gün boyunca hiç karayla bağlantısı olmadan Karadeniz'in fiziki biyolojik özelliklerini araştırabilecek donanıma sahip. Bilim adamlarımızı 10 gün süreyle barındırabilecek ekipmanlarımız var. Gemide iki tür laboratuvar bulunmakta. Birincisi ıslak, diğeri kuru laboratuar. Alınan bilgilerin bilgisayar ortamına aktarıldığı kuru laboratuvarımıza, denizden alınan ürünlerimizin boylarının ve çeşitli özelliklerinin ölçülebilecek olanların da ıslak laboratuvar dediğimiz bölümde incelemelerde bulunulabilecek. İlk Türk yapımı araştırma gemisi olan Seydi Ali Reis, tamamen üniversitemiz de çalışanlarımızın ve mühendislerimiz tarafından geliştirilmiştir" Tören, plaket töreni, kurban kesimi ardından geminin alkışlarla denize indirilmesiyle son buldu. Program ardından araştırma gemisine binen protokol üyeleri denizde bir süre tur attı.

reis.jpg

reis1.jpg

reis2.jpg

reiss.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Mehmet Yapıcı
29 Eylül 2012 Cumartesi 15:59
Araştırma gemisi tamam, ya gerisi
Araştırma teknesi demeli. 1995 lerde Karaköy rıhtımına yanaşan Rus araştırma gemileri ( prof. Vieze, prof. kalasnikov, Akadenik Boris Petov )ile kıyaslanınca çok, ama çok biçimsiz. Ama biçimden
önemlisi içindeki eküpman, 3,5 milyon liranın, 3 milyonu bu techizata ayrılmış olması gerek.
Ama bu harcanan para ile bu tekne yapılacağına, yurtdışından akademisyen getirilse daha faydalı olurdu. Öğrenciler için değil , prof lar için. Öğrenciler mezun olduklarında iş bulamıyorlar, iş kuramıyorlarsa bu hocaların yetersizliğindendir.
78.174.112.127
murat birecik
27 Eylül 2012 Perşembe 18:33
aydın hocam...
refik ağabeyim, benden torpilli olup, herşeyi ve herşekilde yazabilir...onun ellerinden öper, saygılar sunarım. iyi ki varsın, refik ağabey.

murat birecik
46.197.112.135
Hasan Kaya
27 Eylül 2012 Perşembe 17:44
Yanlış Yönetim Tüketti
Maalesef ülkemizde 18-20.000 civarında Boşta Gezen Su Ürünleri Mühensisi var.Mezunları İşsiz kaldığından Artık kimse bu fakültelere gitmek istemiyor. Son 3-4 sendir sayıları 40 civarında olan SuÜr.fakültelerine kayıt yaptıran öğrenci sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor..Bizce bu duruma sebep ülke gerçeklerinden uzak Prof.Hocalardır..Hocalar kampüs içine saklanmışlar ve mezunların istihdamı, ülke gerçekleri umurlarında değil. Türkiye de 5 doktora 1 HEMŞİRE düşüyor, ve Hemşirelik YO puanları Mühendislik fakültelerinden daha yüksek.Ama hocalarımız denizde Protokolü gezdiriyor..
81.213.79.9
Prof.Dr. Aydın ŞALCI
27 Eylül 2012 Perşembe 17:43
Yanlışlıklar Komedyası.
1) Geçen defaki haberde de yorum gönderdik. Bu Gemi (tekne) kesinlikle, Türkiye'de yapılan ilk yerli araştırma gemisi değildir. Yanlışı tekrar etmeyi, yalan söylemeyi ısrarla sürdürüyorlar.
2) Bu gemi değil bir teknedir. Hiçbir Gemi İnşaatı Mühendisi bu büyüklükteki yüzer vasıtaya gemi demez.
3) Dizaynı son derece yanlış, kabak gibi bir teknedir, yumrubaş seçimi yanlıştır.
4) Sayın Kaptan Akdoğan, ha bire hem yeni açılan denizcilik okullarını hoca nerede diye eleştiriyorsunuz. Çok haklısınız, bende sizin gibi düşünüyorum. Artık bu işin tadı epeyce kaçtı, ama diğer taraftan Sinop'taki denizcilik fakültesi ne oldu diye soruyorsunuz.Fakülte kurmak bu kadar kolay mı ? Çelişkiler içindesiniz. Biraz dikkatli yazalım.
Saygılarımla.
78.189.180.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim