• BIST 9710.44
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 27 °C
  • Çanakkale 21 °C

SEKA Limanı marinaya dönüşmesin

SEKA Limanı marinaya dönüşmesin
Mersin Deniz Ticaret Odası, Marinaya dönüştürülme projesinin gündemde olduğu SEKA Limanı ile ilgili yaptığı açıklamada SEKA Limanı’nın önemine dikkat çekti.

Mersin Deniz Ticaret Odası, Marinaya dönüştürülme projesinin gündemde olduğu SEKA Limanı ile ilgili bir basın bülteni yayınlayarak SEKA Limanı’nın önemine dikkat çekti. Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Marinaya dönüştürülmek istenen Seka Limanı’nın önemi ‘KKTC Su Temini Projesi’ çalışmalarının başlamasıyla bir kez daha ortaya çıktı.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) deniz yüzeyinin 250 metre altından 80 kilometre uzunluğundaki borularla su sağlayacak ‘Su Temin Projesi’ kapsamında yürütülen çalışmalar Taşucu’nda bulunan Seka Limanı’nın ticari kimliğini korumasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Her türlü yük gemisine, feribot ile Ro-Ro gemilerine hizmet veren, yaklaşık 291 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Seka Limanı bugünlerde Türkiye’nin prestij projelerinde kilit rol oynuyor.

Bir süre önce, Mersin’in Mut ilçesine inşa edilecek rüzgar santralinin gövde ve kanatlarının tahliyesinin yapıldığı Seka Limanı, şimdi de KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak dev proje için hizmet veriyor. KKTC Su Temin projesi kapsamında içme suyunu karadan taşımak için Çinli Xinxin firması tarafından üretilen boruların 10 bin tonluk ilk partisi Çin Halk Cumhuriyeti bayraklı, 225 metre boyunda 32 metre eninde ve 90 bin dwt’luk bir gemiyle Seka Limanı'na taşındı. Yükün ikinci partisi ise yine Çin Halk Cumhuriyeti bayraklı 228 metre boyundaki bir gemiyle Ocak ayında Seka Limanı’na gelecek.

Seka Limanı’nda çalışmalar yalnızca tahliye işlemleri ile sınırlı değil. Aynı proje kapsamında su izale hattında kullanılacak boruların üretim tesisi de yine liman sahasında bulunuyor. Kasım ayı itibariyle deneme üretiminin başladığı tesiste farklı sınıflarda (SDR21 ve SDR26 HDPE) borular imal ediliyor.

Bilindiği gibi, Seka Limanı 2009 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile marinaya dönüştürülmek istenmiş; Mersin Deniz Ticaret Odası da söz konusu karara itiraz etmişti. Geçtiğimiz günlerde Seka Limanı’nda incelemelerde bulunan ve ‘Seka limanı olmasaydı bu projeler nasıl yürütülecekti’ ifadeleriyle görüşlerini aktaran MDTO yetkilileri, ‘Türkiye’nin önemli proje yüklerinin taşınmasında aktif rol oynayan Seka Limanı’nın ticari liman vasfını koruması gerektiğini yineleyerek, bu konudaki ısrarlarında ne kadar haklı olduklarının KKTC Su Temin Projesi ile bir kez daha ortaya çıktığını belirtiyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim