• BIST 9550.19
  • Altın 2486.533
  • Dolar 32.5059
  • Euro 34.8109
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 21 °C

Sanko'da gözünü rafineriye dikti

Sanko'da gözünü rafineriye dikti
SANKO
14-08-2006 10:30Türkiye'de 1 milyar dolar civarında yatırımla 5-6 ilde baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) tipi yatırım yapacak olan Sanko Holding, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın açılmasıyla yerli ve yabancı büyük grupların ilgi odağı haline gelen Ceyhan'da rafineri ve petrokimya tesisi kurmayı da düşünüyor. 2003 yılında Zorlu ile birlikte girdiği Petkim özelleştirme ihalesinden çekilen Sanko Holding, petrol alanında yatırım yapma planından vazgeçmedi.Ceyhan'da 1 milyon 100 bin metrekarelik arsası üzerinde yatırım için Rusya'nın en büyük petrol şirketlerinden TNK'dan da teklif aldı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye'de yaşanan elektrik sıkıntısına işaret ederek, Sanko Holding olarak enerji yatırımlarının artarak sürdüğünü söyledi.Enerjide 800 milyon dolar-1 milyar dolar civarında yatırımları olacağını, barajlar ve HES tipi yatırımlar yapacaklarını hatırlatan Konukoğlu, hidroelektrik santral kurmak için yaptıkları başvurulardan ikisinin EPDK'dan onay aldığını, Rize ve Adana'da bu yıl yatırıma başlayacaklarını belirtti. Konukoğlu, şöyle dedi:“Rize'de Cevizlik bölgesinde HES tipi enerji yatırımına yakında başlayacağız. Santralın üretim kapasitesi 90 megavat, 100-130 milyon dolar civarında bir yatırım. Adana'da Yedigöze barajına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Proje bittikten sonra başlayacağız. Sonra 4-5 yerde daha enerji yatırımımız var. Sırası geldikçe başlayacağız.” Konukoğlu, İstanbul'un Çatalca bölgesinde de 80 milyon dolar yatırımla rüzgar santralı kurmak için çalışmanın sürdüğünü kaydetti.

“CEYHAN'DA YATIRIM İÇİN YABANCILARDAN TEKLİF VAR”

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın açılmasıyla birlikte enerji merkezi haline gelen Ceyhan bölgesinde büyük grupların rafineri ve petrokimya tesisi kurma girişimlerinin arttığına dikkati çeken Konukoğlu, Sanko Holding'in Ceyhan'da 1 milyon 100 bin metrekarelik arsası olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Yerli ve yabancı yatırımcılardan gelecek tekliflere açığız, bu rafineri olur, petrokimya olur...Petrole dayalı yatırımlar yapılabilir. Orada yerimiz de var. Daha evvel biz petrokimya kuracaktık. Krizde o işi durdurmuştuk. Ondan beri duruyor. İnşallah iyi bir ortak olursa yatırım düşünüyoruz.” Konukoğlu, petrokimya tesisi kurmak için Rus TNK firmasıyla görüşüp görüşmedikleri konusunda, “Rus TNK'dan bize dolaylı teklifler geldi. Ama, biz pek oralı olmadık. Görüşmeye oturmadık” dedi. Şu anda bir iki yabancıdan teklif olduğunu, ancak aracıların firmaların ismini açıklamadığını belirten Abdulkadir Konukoğlu, firmaların kendilerine direkt gelmesi durumunda görüşeceğini, yoksa aracıyla görüşmeyeceğini kaydetti.
Konukoğlu, petrokimya ve rafineri yatırımlarından ikisini birden düşünüp düşünmedikleri sorusuna karşılık, şunları söyledi:
“Fark etmez. Önemli olan Türkiye'nin yararına, o bölgenin kalkınmasına amaç taşıyan her türlü yatırımda biz varız. Gayemiz sadece orada para kazanmak değil. Bizim için Türkiye'nin çıkarları en önde gelir. Çünkü, o bölge cazibe merkezi haline geliyor. Petrol arz noktası. İlerde daha da stratejik konuma gelecek.” Milyar dolardan fazla yatırımlarla petrol tesisi kurulabileceğine ve ortaklığın kaçınılmaz olduğuna işaret eden Konukoğlu, özel sektörde yeterli sermaye birikimi olmadığını ifade etti.
Konukoğlu, “Türk şirketiyle ortak oluşun memleket yönünden büyük faydası var. Ama yabancı da buraya kurduğu zaman sırtına alıp götürecek hali yok. Yatırımın yabancısı yerlisi olmaz. Özel sektörde henüz yabancılardaki gibi sermaye birikimi olmadı. Yabancı ile ortaklığa girmek lazım” şeklinde konuştu. Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye'nin petrokimyada ithalat bağımlılığının yeni yatırımlarla önleneceğini vurguladı.

Doğalgaza gelen zamdan dolayı özel elektrik üreticilerinin santral kapattığı, lisanslarını bile iptale gittikleri hatırlatılması üzerine Konukoğlu, yüksek enerji maliyetlerine dikkati çekti. Konukoğlu, şunları kaydetti: “Mesela biz fuel-oil ile çalışan enerji üretimimizi durduralı 1 yıl oldu. Zaman zaman çalıştırıyoruz. Çünkü, fuel-oil fiyatları ve ÖTV ile kurtarması mümkün değil. Maliyet çok yükseldi. Türkiye'de bu kadar tesisler kuruldu. Bilhassa otoprodüktörü olan, kendi enerjisini üreten firmalar yatırım yönünden zora düştü, yazık.”
Abdulkadir Konukoğlu, 2020 yılına kadar enerji talebinin yüzde 40-50 artacağı ve dünyada 16 trilyon dolarlık enerji yatırımı yapılacağına dikkat çekilmesi üzerine, şöyle dedi:
“Doğalgaz, petrol bunlar bir gün bitecek. Ama, Türkiye'nin su kaynakları yağmur yağdığı müddetçe devam eder. O bakımdan baraj ve HES gibi su kaynaklarına, rüzgar enerjisine yatırımda fayda var. Nükleer santral da çıkış yolu görülebilir. Bütün dünya kurduğuna göre bizim de kurmamız lazım. Bunu devlet, özel sektör de kurabilir. Ama bu, özel sektörün kuracağı ucuz bir şey değil. Ancak, yabancılarla ortaklık olursa olur.”
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim