Süveyş Kanalı’ndan geçerek Akdeniz’e giren 3 Rus savaş gemisi dün saat 08.30 itibarıyla Limasol Limanı’na demirledi. Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Rus savaş gemilerinin demirlemesinin Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolünü artırdığını söyledi.
Simerini, “Denizcilere Rus Talimatı (NOTAM)... Rus Donanmasına Ait Savaş Gemileri Limasol Limanı’nda” başlıklı haberinde, “Admiral Panteleyev” isimli destroyerin saat 08.30, “Fotiy Krylov” isimli kurtarma römorkörünün 09.00’da ve “Pechenga” isimli tankerin de saat 09.25’te demirlediğini, gemilerin pazartesi öğle saatlerinde limandan ayrılacaklarını yazdı.
Rus Savaş gemilerinin demirli kalacakları süre içerisinde yakıt ve gıda ikmali yapacağına dikkat çeken gazete, Rusya tarafının daveti üzerine bugün öğleden sonra Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun, Rusya Büyükelçisi Vyacheslav D. Shumskiy eşliğinde gemileri ziyaret edeceğini belirtti.
FOTİU: “ JEOSTRATEJİK VE JEOPOLİTİK ROLÜ ARTIYOR”
Habere göre Fotiu, Rus savaş gemilerinin Limasol Limanı’na demirlemesi vesilesiyle yaptığı açıklamada, “Rusya, Fransa, Almanya, ABD ve İspanya gibi ülkelerden savaş gemilerinin demirlemesi Kıbrıs’ın bölgedeki jeostratejik ve jeopolitik rolünü artırıyor” dedi.
Rus gemilerinin Limasol’da Güney Kıbrıs’ın çeşitli ülkelere sağladığı kolaylıklar çerçevesinde demirlediğini söyleyen Fotiu, “Bu tür kolaylıklar Fransa, Almanya, ABD ve İspanya’dan gelen gemilere sağlanıyor. Bu, Kıbrıs’ın bölgedeki önemli jeostratejik ve jeopolitik rolünü gösteriyor. Sağlanan kolaylıklarla bu rol artıyor” dedi.
Güney Kıbrıs ile Rusya arsında tarihi, ezeli ve çok sıkı ilişkiler bulunduğunu söyleyen Fotiu, “Rusya BM Güvenlik Konseyi’nde milli davamız konusunda Kıbrıs’ın istikrarlı bir destekçisidir” ifadesini kullandı.
Fotiu’ya, Rus gemilerinin bölgedeki görevinin ne olduğunu bilip bilmediği, bölgeye gelmelerinin Suriye’deki durumla alakalı olup olmadığı sorulduğunda olumsuz yanıt verdi ve Rum yönetimine gemilerin bölgedeki görevi hakkında resmi bilgi verilmediğini söyledi. Fotiu, “Bizim denetlediğimiz demirleme konusu ve kolaylıklardır” diye ekledi.
Fotiu’nun, son zamanlarda bölgede bir hareketlilik gözlemlenmekte olduğuna işaret ederek Rus savaş gemilerinin bölgeye gelmelerinin Suriye’deki durum nedeniyle bölgede var olan istikrarsızlıkla alakalı olabileceğini söylediğine işaret eden gazete, Rusların verdiği sinyallerin bu yönde olduğunu belirterek Rusya Savunma Bakanı’nın savaş gemilerinin Rusya’nın bölgedeki çıkarlarını koruma göreviyle bölgeye geldiği açıklamasını hatırlattı.
Gazete haberinin “Rus Savunma Bakanı İle Görüşme” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise Fotiu’nun, AB’den ve diğer ülkelerden birçok mevkidaşının katılacağı Moskova’daki bir konferans çerçevesinde önümüzdeki perşembe günü Rus Savunma Bakanı ile görüşeceğini söylediğini yazdı.
Habere göre Fotiu bu çerçevede, Rus mevkidaşı ile bakanlıkları arasındaki ikili ilişkilerle ilgili bir dizi konuyu görüşeceklerini ve genel ilgi alanlarındaki konuları ve bölgedeki hassas durumu ele alacaklarını da ekledi.
Gazete başlığında kullanmış olmasına karşın Rus NOTAM’ı ile ilgili bilgi vermedi.
YENİLERİNİN DE GİTMESİ BEKLENİYOR
Haravgi “Limasol Rusların Deniz Üssü... Dün Üç Savaş Gemisi Daha Limana Bağlandı” başlıklı haberinde, Limasol Liman havzasında dün itibarıyla 3 Rus savaş gemisi bulunduğunu, yaklaşık 300 personelini dinlendirmek ve yakıt-gıda ikmali için üç dün limanda kalacağını yazdı, şu detayları ekledi:
“Son zamanlarda Rusya tarafından Limasol Limanı’na artan bir ilgi gözlemleniyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Soiku’nun; Rusya’nın bölgedeki çıkarlarının savunulması için Akdeniz’de taktik bir deniz kuvveti elzemdir açıklaması da bunu yansıtıyor.
Rus savaş gemisi Limasol’a ilk kez yaklaşık bir yıl önce demirlerken, son iki ay içerisinde Limasol Limanı’na demirleyen Rus savaş gemisi 15 civarındadır. Yine Akdeniz’deki Rus filosuna bağlı yeni savaş gemilerinin gelmesi işlemlerinin önümüzdeki günlerde halledilmesi bekleniyor. Limasol Limanı’nın Rus filosu tarafından kullanılması siyasi önemi dışında ekonomik önem de kazanıyor çünkü onlarca Rus denizci kentin ticari hayatına takviye teşkil ediyor. Meclis Savunma Komitesi Başkanı Amiral Vladimir Komogedov RIA Novosti’ya yaptığı açıklamada saldırı, denizaltı ve mayın savaşıyla görevli taktik filonun parçası olarak ve Akdeniz’deki deniz kuvvetinin, 10 savaş gemisi ve diğer destek gemilerinden oluşması gerektiğini söyledi.”
Politis haberine “İlk Durak Limasol... Filo’nun Kent Piyasasına Faydası Çok Yönlü” başlıklı haberinde Süveyş kanalından geçerek dün Limasol Limanı’na demirleyen 3 savaş gemisinin 5 parça gemiden oluşan Rus filosuna ait olduğunu, Rusya’nın önümüzdeki günlerde Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan; Doğu Akdeniz’deki diğer Rus savaş gemileri için de demirleme izni talebinde bulunabileceğini yazdı.
Öte yandan Fileleftheros “Rus Savaş Gemileri Limasol Limanı’nda... Suriye’deki Rus Filosunun Geriye Kalanıyla Birleşecekler” başlıklı haberinde edindiği bilgilere dayanarak üç savaş gemisinin, fırkateynler ve diğer savaş gemilerden oluşan Rus filosunun bulunduğu Suriye’ye gideceğini, Rusya’nın bölgedeki çıkarlarını korumak için Akdeniz’de daimi bir kuvvet oluşturmayı hedeflediğini yazdı.