• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 10 °C

Piri Reis Haritası IMO duvarını süslüyor

Piri Reis Haritası IMO duvarını süslüyor
Bakan Ergün, "Piri Reis, haritası üzerinde çalışırken dünya denizcileri başta olmak üzere tüm insanlığın faydasına hizmet etmiştir. Dünya ortak kültürel mirasına muazzam bir eser hediye etmiştir" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Piri Reis, haritası üzerinde çalışırken dünya denizcileri başta olmak üzere tüm insanlığın faydasına hizmet etmiştir. Bu çalışmayla dünya ortak kültürel mirasına muazzam bir eser hediye etmiştir" dedi. Ergün, Piri Reis haritasının 500. yılı dolayısıyla, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Uluslararası Denizcilik Örgütü'nde düzenlenen tören ve resepsiyona katıldı.

Resepsiyon öncesinde Bakan Ergün, IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ile IMO binasının girişine asılan ve Kütahyalı çini sanatçısı Sevim Ersoy'un eseri olan Piri Reis'in haritasının çini panosu için düzenlenen törene katıldı.

Törenin ardından verilen resepsiyonda konuşan Bakan Ergün, 1513 yılında büyük Türk denizcisi Piri Reis'in, meşhur haritasını tamamladığını belirterek, "Atlas Okyanusu ve çevre kıtalarını gösteren o dahiyane eser, dünya haritacılığına çok önemli katkılar sağlamıştır" dedi.

UNESCO'nun, 2013 yılını Piri Reis haritasının 500. yılı olarak kutlamaya karar verdiğini hatırlatan Ergün, şunları söyledi:

"Piri Reis, haritası üzerinde çalışırken dünya denizcileri başta olmak üzere tüm insanlığın faydasına hizmet etmiştir. Bu çalışmayla dünya ortak kültürel mirasına muazzam bir eser hediye etmiştir. Bizim de bugün hangi alanda çalışıyor olursak olalım insanlığın ortak ideal ve menfaatlerini dikkate almamız gerekiyor. Ancak böyle bir anlayışla hareket edersek hepimiz için yaşanabilir bir dünya inşa etmeyi başarabiliriz. Bu anlayışla hareket eden IMO'nun çalışmalarını, işte bu açıdan çok önemsediğimi ifade etmek isterim."

Bakan Ergün ayrıca Türkiye olarak IMO'nun "temiz denizlerde, güvenli ticaret" ilkesine sahip çıkmaya ve destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu da Piri Reis haritasının Türkiye'nin dünya denizciliğine yaptığı katkıyı ortaya koyduğunu vurguladı.

 Türkiye'nin, IMO'nun "temiz denizlerde güvenli ticaret" ilkesi doğrultusunda çalışmalarını yürüttüğünü belirten Sekimizu, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sekimizu ayrıca Türkiye'nin hediye ettiği ve IMO binasının girişine asılan Piri Reis haritasının çini panosu için teşekkür etti.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim