ABD bölge hakimi Carl Barbier, İngiliz petrol devi BP’nin ödeyeceği yaklaşık 8 milyar dolarlık cezayı onayladı. Söz konusu miktar, 2010 yılında Meksika’da meydana gelen kaza nedeniyle bölge iş adamları ve halkın uğradığı zararı kapsıyor.BP’nin ödeyeceği miktarın ekonomik ve mal varlıklara ilişkin zararı kapsadığı, sağlıklarının bozulduğunu iddia eden temizlik görevlilerin sağlık masraflarının bu miktarın içinde olmadığı belirtildi.
Kazadan etkilenen taraflardan bazılarının avukatları ödenecek miktarın gerektiğinden az olduğunu iddia edip karara karşı olsalar da hakim Barbier, 125 sayfalık raporda cezanın uygun olduğunu belirtti.
BP’den yapılan açıklamada ise mahkemen kararı olumlu karşılanarak şirketin Meksika Körfezi’ndeki ekonomi ve çevreye yönelik sorumluluklarını yerine getirebilmesi için bu kararın önemli bir adım olduğu belirtildi. Ayrıca kararın şirketin karşı karşıya olduğu yasal riski de ortadan kaldırdığı söylendi.
Meydana gelen kazadan sonra 87 gün boyunca yaklaşık 5 milyon varil petrol Meksika körfezine sızmıştı. ABD hükümeti tarafından geçen ay yapılan açıklamada BP’nin kazada sorumlu olduğunu ve sızıntıya ilişkin suçlar için de ayrıca 4.5 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiği belirtilmişti.