• BIST 9727.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 19 °C

Pakistan'dan KARKEY'e hukuk dışı suçlama

Pakistan'dan KARKEY'e hukuk dışı suçlama
KARKEY yetkilileri haksız olarak suçlandıklarını belirterek, Pakistan yetkililerinin kanunsuz ve haksız davranışlara devam etmesi durumunda haklarını uluslararası mahkemelerde arayacaklarını açıkladı.

KARKEY, RÜŞVET SUÇLAMALARINA CEVAP VERDİ

Karadeniz Holding Enerji Grubu şirketlerinden, KARKEY Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri dün internette ve gazetelerde çıkan Pakistan’daki hükümet krizine KARKEY’in yol açtığı iddialarına açıklık getirdi.

KARKEY yetkilileri, basında yer alan Pakistan Başbakanı ve 15 kişinin tutuklandığı yönündeki iddialara KARKEY’in yüzer enerji santrallerindeki yolsuzlukların yol açtığı haberlerini asılsız ve yanlış olarak nitelendirerek, hukuki yollara başvuracaklarını kaydettiler.

KARKEY Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş'den yapılan yazılı açıklama aynen şöyle;

“Pakistan’daki hükümet krizi konusunda bugün gazetelerde çıkan haberlerin içeriğinde tamamen dayanıksız olarak şirketimiz KARKEY Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş.’nin ve hissedarımız Karadeniz Holding’in adı geçmiş ve asılsız suçlamalara maruz bırakılmıştır.

KARKEY, Pakistan’a elektrik sağlamak için açılan uluslararası rekabetçi ihaleye katıldı ve en uygun teklifi vererek Pakistan Devleti’nin ilgili kurumuyla 2009’da sözleşme imzaladı.

Nisan 2011’de Türk Bayraklı iki yüzer enerji santrali uluslararası bağımsız uzmanların da gözetim ve denetiminde sözleşmede yer alan 232 MW’lık yükümlülüğün de üzerinde 242 MW üretim yapabildiğini belgeleyerek elektrik üretimine başladı. Böylelikle KARKEY sözleşme kapsamındaki tüm yükümlülükleri yerine getirdi.

Bununla birlikte, Pakistan yetkili makamları sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmekte sürekli gecikti, gemiler için gerekli yakıtı sağlayamadığı gibi, ödemeleri de gerçekleştiremedi. KARKEY gemilerin yakıtını kendisi tedarik ederek tüm iyi niyetiyle, bu şartlar altında üretebileceği azami elektriği üretmeye devam etti.

Öte yandan, Pakistan Federal Yüksek Mahkemesi yaklaşık iki yıl önce açtığı ve 2006 yılından beri tüm kısa ve orta dönemli enerji projelerini kapsayan, tamamen siyasi nitelikli olan davayı, hiç beklenmedik bir şekilde birçok projenin iptaliyle sonuçlandırdı. 30 Mart 2012 tarihinde enerji üreten bu iki yüzer santrale yine Mahkeme kararı ile el konuldu.

KARKEY, bu 19 projede tek elektrik üretimine başlayan tek firma olmasına rağmen bu haksız ve siyasi karardan olumsuz bir şekilde etkilendi ve mağdur durumda kaldı.

Pakistan Federal Yüksek Mahkemesi kararının açıklanmasıyla birlikte Pakistan’ın Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu UMSB (NAB – National Accountabilty Bureau) Türk Bayraklı Enerji Gemilerini tüm uluslararası hukuk kurallarına ve Pakistan kanunlarına da aykırı olarak Pakistan’ı terk etmelerini engelledi.

UMSB(NAB), 6 aylık incelemeleri ve soruşturmaları sonucunda, KARKEY’in hiç bir hatalı davranışı olmadığını tespit etti ve gemilerin Pakistan’dan güvenle ayrılacağını ve Pakistan makamlarının talep ve iddiasının olmayacağını imzalı “temiz belgesi” ile Ekim 2012’de teyit ve taahhüt etti. KARKEY soruşturmalar sonucunda 19 projenin arasında aklanan tek firma oldu.

Bu temiz belgesinde UMSB(NAB) : “…KARKEY ve/veya onun proje/yatırımı aleyhine UMSB(NAB) veya diğer herhangi bir tüzel kişilik tarafından yürütülen işlemlerin temel veya kanıtı bulunmamaktadır ve UMSB(NAB), KARKEY ile ilgili olarak soruşturmasını tamamlamış ve kapatmıştır” şeklindeki net ve kesin ifadeler ile KARKEY’in hiçbir kusuru bulunmadığını kanıtladı.

Ancak daha sonra politik nedenlerle UMSB(NAB) taahhüdünü yerine getirmemiş ve, gemilerin çıkışına zorla engel olmaya devam etmiştir.
 Şirketimiz Pakistan yetkililerinin kanunsuz ve haksız davranışlara devam etmesi sonucunda haklarını uluslararası mahkemelerde aramak üzere tahkime başvurmaktadır
" denildi.

karkey_belge.jpg

karkey_belge1.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Cihan
16 Ocak 2013 Çarşamba 15:08
Ne tesadüf?
Bu firma Beyaz Enerji davasında yargılandı.Bu yargılamadaki bilirkişi raporlarını okumak lazım. Rezilliğin hangi boyutlara çıktğını görmek için. Mesut Yılmaz sayesinde devlete kwh 17 centten elektrik sattılar. Pakistanda aynı olaya karışması tesadüf değil.
78.187.79.161
Cafer Kaptan
16 Ocak 2013 Çarşamba 14:32
Mesut Yılmaz'ın Enerjisi
Bu firma beyaz enerji davasında yargılanmadı mı?
85.96.116.60
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim