• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

ÖTV'siz deniz akaryakıtı karaya aktı

ÖTV'siz deniz akaryakıtı karaya aktı
Balıkçılık ve deniz taşımacılığını desteklemek için verilen ÖTV’siz motorin dağıtım şirketlerinin haksız kazanç kapısına dönüştü ÖTV’siz akaryakıt bir yılda 500 milyon liraya çıkınca devlet harekete geçti.

Balıkçılık ve deniz taşımacılığını desteklemek için verilen ÖTV’siz motorin dağıtım şirketlerinin haksız kazanç kapısına dönüştü ÖTV’siz akaryakıt bir yılda 500 milyon liraya çıkınca devlet harekete geçti.

Kabotaj hakkı çerçevesinde balıkçılık yapan vatandaşlarla denizde yolcu ve yük taşıyanlara sağlanan ÖTV’siz akaryakıt uygulaması, bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin haksız kazanç kapısına dönüştü.

Olağanüstü artış

Bugün'ün edindiği bilgilere göre akaryakıt dağıtım şirketleri 2011'de Tüpraş’tan 224 milyon liralık ÖTV’yi ödemeksizin deniz motorini satın aldı. 2012'de ise bu tutar 498,3 milyon liraya çıktı. Bu veriler, akaryakıt şirketlerinin 2011’de yaklaşık 584 milyon, 2012’de ise yaklaşık 1,3 milyar liralık motorin çektiklerini ortaya koydu.

Yetkiler iptal edildi

Bu olağanüstü artış üzerine harekete geçen EPDK ve Maliye Bakanlığı 3 firmanın toplam 46,5 milyon liralık ÖTV mahsubunu incelemeye aldı. Sonunda iki firmanın akaryakıt dağıtım izni iptal edilirken bir firma hakkındaki incelemenin devam ettiği öğrenildi. Aynı şekilde bu yılın ilk bir haftasında olağanüstü düzeyde ÖTV’siz yakıt çeken akaryakıt şirketlerine yönelik inceleme başlattı. Devletin sadece geçen yıl bu yolla uğradığı vergi kaybının 300-350 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor.

Vergi iadesi şart

Konuya ilişkin incelemeleri yürüten ekipler, kaçağın durdurulabilmesi için ÖTV’siz satış sisteminden vazgeçilmesi, bunun yerine tıpkı 10 numara yağda olduğu gibi vergi iadesi sistemine geçilmesi gerektiğini rapor ettiler.

Vurgun böyle yapılıyor

* 2003'te 5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile balıkçılar ve denizde yük ve yolcu taşıyanların kullandığı motorinin ÖTV’si sıfıra indirildi ve uygulama 1 Ocak 2004'te başladı.

* Buna göre bu kesime ÖTV’siz akaryakıt sevkiyatı yapmak isteyen akaryakıt dağıtım şirketleri, öncelikle Maliye Bakanlığı’ndan izin alıyorlar.

* İzin belgesiyle Tüpraş’a başvuran dağıtım şirketleri, buradan diledikleri kadar akaryakıtı tankerlere yükleyip yola çıkıyor.
 
Üçte biri 'deniz'e

* Yasalara göre bu tankerlerdeki motorinin balıkçılarla yük ve yolcu gemisi sahiplerine teslim edilmesi gerekiyor.

* Ancak, bazı akaryakıt dağıtıcıları aldıkları motorinin büyük kısmını yurt genelindeki bayilere satıyor. Yetkililer, ÖTV’siz akaryakıtın sadece üçte birinin denizcilere gittiği tahmininde bulundu.

Yasalar yetersiz

Yetkililer, Maliye'nin bu tür dağıtım şirketlerine izin verirken 2 milyon liralık teminat aldığını belirttiler. Bunun yakın zamana kadar 500 bin lira olduğunu ifade eden yetkililer, "Yasalar değişmediği için düşük teminat vurgunun yolunu açıyor. Maliye, kuşkulandığı şirketleri incelemeye alıyor. Ancak iş işten geçmiş oluyor. Firma akaryakıtı satıp haksız kazancını elde ediyor. Maliye ise suçlu bulduğu şirketin ancak 2 milyon lirasına el koyabiliyor" dediler.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
volkan kaya
18 Ocak 2013 Cuma 16:50
cezalar yetersiz
ÖTV SİZ YAKITI USULSUZ KULLANAN BALIKÇI TEKNELERİNİN TESPİT EDİLMESİ MAKSADIYLA KOLLUK KUVVETLERİ ÇOK FAZLA MESAİ HARCAMAKTALAR 2004 YILINDAN İTİBAREN ÖTV SİZ YAKITI USULSUZ KULLANMAKTAN HEMEN HEMEN HER LİMANDA BİR ÇOK TEKNEYE KOLLUK KUVVETLERİ TARAFINDAN İŞLEM YAPILDI.FAKAT TESPİT EDİLEN BU TEKNELERE VERGİ DAİRELERİ TARAFINDAN VERİLEN CEZALAR ÇOK AZ.ÖTV SİZ YAKITIN USULSUZ KULLANILMASININ ENGELLENEBİLMESİ İÇİN YAKITI USULSUZ KULLANAN BALIKÇI TEKNELERİNE BİR DAHA ÖTV SİZ YAKIT VERİLMESSE TÜM BU SORUNLAR ÇÖZÜLÜR.
213.43.100.105
Cihan
18 Ocak 2013 Cuma 14:55
ÖTV
ÖTV çıkmadan önce 12 metrelik bir balıkçı teknesinde 125 bhp makine var iken ,ÖTV den sonra 250 bhp ,daha sonra 550 bhp makine takıldı.yaklaşık 55 ton ÖTVsiz yakıt alıp bunu kendi kullanmayıp iç piyasaya sattı.Bu ÖTV konusunu defalarca gündeme getrip müfettişlere örnekleri ile anlatmamıza rağmen kimse önemsemedi.Birileri artık buna dur desin.
78.187.79.161
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim