• BIST 9685.43
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Oda seçimlerinde uygulanacak kurallar

Oda seçimlerinde uygulanacak kurallar
Yüksek Seçim Kurulu, Oda ve Borsalar ile meslek kuruluşlarının seçimlerinde uygulanacak kuralları belirledi.

Yüksek Seçim Kurulu, Oda ve Borsalar ile meslek kuruluşlarının seçimlerinde uygulanacak kuralları belirledi.
 
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) il ve ilçe seçim kurullarının çalışmalarına ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. YSK, Konak 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın başvurusu üzerine, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu gereğince, meslek komiteleri ile yönetim, disiplin ve birlik genel kurulu asıl ve yedek üyelikleri seçimine gidecek olan İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Deniz Ticaret Odası için sandık görevlilerinin çalışma usullerini yeniden belirledi. YSK, Konak 1. İlçe Seçim Kurulu'nun talebi değerlendirmek üzere bir komisyon oluşturdu. Çalışmasını tamamlayan komisyon hazırladığı raporda, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile özel kanunlarda düzenleme bulunan sendikalar, sulama birlikleri ve benzeri kuruluşların, organ seçimlerinin de yargı gözetimi altında yapılacağının öngörüldüğü anımsatıldı. Raporda, yargı gözetimi altında yapılan meslek kuruluşları ile benzeri kuruluşların organ seçimlerine ilişkin ilgili yasalarda, bir yerde birden fazla ilçe seçim kurulunun bulunması halinde görevli hakimin YSK'ca belirleneceği belirtildi.

-MESAİ SAATİNDE GÜNDELİK ÖDENMEYECEK-

İlçe seçim kurulu başkanı ve seçim sandık kurulu başkan ve üyelerine 298 sayılı Kanun'da belirtilen esaslara göre ücret ödeneceğini ifade eden YSK, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, birlik ve benzeri kuruluşların organ seçimlerinde sandık kurulu bir başkan ve iki üyeden oluşacağını kaydetti. Seçmen sayısı bin olan yerlerde ilçe seçim kurulu başkanına mesai saati içinde veya hafta sonu çalışmalarında, 1-3 sandık için 4 gündelik, 4-6 sandık için 6 gündelik, 7-9 sandık için 8 gündelik, 10-12 sandık için 10 gündelik, 13-15 sandık için 12 gündelik, 16-30 sandık için 14 gündelik, sandık sayısının 30'u geçmesi halinde ise 16 gündelik ödenecek.

Seçmen Kütük Büro personeline, mesai saati içinde yapılan siyasi parti kongre ve meslek kuruluşları ile sendika ve birlik organ seçimleri çalışmalarında gündelik ödenmeyecek. Çalışmanın mesai saatini aşması halinde 1 gündelik ödenecek. Hafta sonu yapılan siyasi parti kongre veya meslek kuruluşu organ seçimleri için büro personeline çalışılan gün için 1 gündelik ödenecek. Çalışmaların gece saat: 24.00'ten sonraya kalması durumunda ise, ilçe seçim kurulu başkanının takdirinde olmak üzere, sandık kurulu başkan ve üyelerine ilave 1 gündelik ödenebilecek.

YSK, meslek kuruluşuna ait oda veya sendikalar ya da birliklerin özel kanunları gereği sandık kuruluna verecekleri üyelerinin ücret ödemesinin seçim kurullarınca değil, meslek kuruluşuna ait oda veya sendika ya da birliklerce karşılanması gerektiğine dikkat çekti. Meslek kuruluşlarının organ seçimlerinde askı yeri için görevli belirlenmeyecek. Bu işler büro personeli tarafından asli görev olarak yerine getirilecek.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim