• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Oda başkanlarının Sirkeci'de 'Gezi' zirvesi

Oda başkanlarının Sirkeci'de 'Gezi' zirvesi
İTO Başkanı Çağlar, Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar nedeniyle İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Borsası ve Deniz Ticaret Odası’nın başkanlarıyla bir araya gelecek.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) yeni Başkanı İbrahim Çağlar, yeni yönetimiyle birlikte kamuoyunun karşısına çıktı. Gezi Parkı olayları nedeniyle İstanbul’da ticaretin etkilendiğini söyleyen Çağlar, “Ancak bu durum makro ekonomik politikalara yansımadı. Uluslararası bazı kuruluşlar farklı yaklaştı. Ancak dünyada olumsuz algılanmadı. Makro ekonomi etkilenmedi” dedi. Olayların olduğu bölgedeki ticarette bir takım düşüşlerin olduğunu ifade eden Çağlar, ancak perşembe ve cuma günü durumun sakinleştiğini kaydetti.

Çağlar, yaşanan olaylar nedeniyle İstanbul’daki ticaret ve sanayine yön veren oda ve borsa başkanlarını acil toplantıya çağırdığını kaydederek, “Yarın (bugün) İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Borsası ve Deniz Ticaret Odası Başkanlarıyla bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacağız. Amacımız bu olaylardan etkilenen esnafın sorunlarını masaya yatırmak. Her konuda ortak hareket planı oluşturacağız” dedi.

Konsoloslara davet

Öte yandan iş dünyası temsilcilerinin yurtdışına çıkarken karşılaştıkları vize sıkıntısı için adım atacaklarını kaydeden Çağlar, bununla ilgili İstanbul’daki tüm konsoloslarla bir araya geleceklerini vurguladı. Çağlar, “Üyelerimizin vize talebine İTO olarak biz altına imza atmışsak, en kısa sürede çözün diyeceğiz kendilerine.... Vizelerin kaldırılması hükümetler arasında çözülecek bir mesele ama biz İTO olarak üyelerimize kolay vize verilmesini sağlayabiliriz” diye konuştu.

İTO’nun bütçesinde sıkıntı olduğuna yönelik iddiaları da yanıtlayan Çağlar, şöyle devam etti: “İTO’nun bütçesi hiç bitmez. İşadamları paranın nasıl yönetileceğini bilir.

‘Taahhütlerimiz var’

Burada da işadamları var ve bütçede herhangi bir sıkıntımız yok. Önümüzdeki dönem için bazı taahhütlerimiz var” dedi. Çağlar, fuar alanlarıyla ilgili olarak da kiracıları CNR ile konuşarak çözüm bulmaktan yana olduklarını vurguladı.

Taksim’e ben de gittim...

Yaşananları sosyal bir olay olarak değerlendiren İbrahim Çağlar, “Ben de gittim Taksim’e. Duruma baktım. Aklı selimle çözülmesi için elimizden geleni yapacağız. Adana ölen polisimiz Mustafa’nın da Antakya’da ölen Abdullah’ın da aileleri aynı acıyı yaşıyor.

Bu çok üzücü ve bir an önce sona ermesi için iş dünyası elinden geleni yapacak. Durum inşallah daha da sakinleşir. Varlarımızı yoklarımaza feda etmeyelim.”

İş dünyasının olaylara geç tepki verdiği eleştirilerine katılmadığını da aktaran Çağlar, ekonomiye rakamlarla, insanlara duygusal baktıklarını konunun İstanbul’u ilgilendirmesi nedeniyle kabuklarına çekilmediklerini dile getirdi.

Siftahsız esnafa aidat kolaylığı

İbrahim Çağlar, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle mağdur olan esnafa kolaylık yapabileceklerini açıklayarak, “Eğer bir üyemiz gelip de olaylar nedeniyle ’10 gündür siftah yapmıyorum, aidatımda kolaylık yapın’ derse biz aidat ödemelerini ay sonuna ya da üç ay ertelemeye çalışırız” dedi.

Bankalarla tüccar arasındaki problemlere ilişkin bir çalışma başlattıklarını anlatan İbrahim Çağlar, bankaların yüksek kâr yaparken iş dünyasında kârlarının düşük olduğu eleştirilerine katılmadığını belirtti. Bankaların da İTO üyesi olduğunu ve hedeflerinin tüm üyelerinin kârlılıklarını artırmak olduğunu dile getiren Çağlar, şunları söyledi: “Bir şirkette kâr artarsa birçok sorun kendiliğinde çözülür” diye konuştu. Kredilerdeki yüksek komisyon ücretleriyle ilgili bankacılık sektör temsilcileriyle biraraya geleceklerini vurgulayan Çağlar, “Talepleri karşılıklı olarak ortaya koyacağız.”

Hisarcıklıoğlu’na Çağlar’dan tam destek

İbrahim Çağlar, ağustos ayında yapılacak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanlık seçimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çağlar, “TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çıtayı çok yükseğe taşımış bir başkanımız... Şu anda görevine devam ediyor. Önümüzdeki döneme ilişkin açıklama yapmadı. Devam kararı alırsa kendisini her alanda destekleriz” dedi.

Kaynak: Milliyet

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim