• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Naiboğlu: Denizi sevdirmeliyiz

Naiboğlu: Denizi sevdirmeliyiz
Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hasan Naiboğlu
11-12-2006 14:57Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hasan Naiboğlu, gemi inşa sektörünün Türkiye'nin en hızlı büyüyen sektörü olduğunu belirterek, gemi inşa tersanelerinin 2010 yılına kadar dolu durumda bulunduğunu bildirdi. 
 
Naiboğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından EBSO Meclis Salonu'nda düzenlenen "Ege'de Gemi ve Mega Yat İnşa Sanayi" konulu panelde yaptığı konuşmada, "denizci ülke ve denizci millet olma ülküsünün", ancak denizciliğin Türk insanına tanıtılması ve sevdirilmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi. 
 
Bugün Türkiye'nin en hızlı büyüyen sektörünün gemi inşa sektörü olduğunu kaydeden Naiboğlu, mevcut gemi inşa tersanelerinin 2010 yılına kadar dolu olduğunu savundu. 2002 yılında 34 gemi inşa edilirken, 2005 yılında 81 geminin inşa edildiğini anlatan Naiboğlu, dünya gemi inşa portföyünün son üç yılda yüzde 89, Türkiye gemi inşa portföyünün aynı dönemde yüzde 360 büyüme gösterdiğini ifade etti. 
 
Naiboğlu, şu bilgiyi verdi:
"Türkiye'de 2002 yılında 37 tersane mevcutken, yürüttüğümüz yoğun çalışmalar neticesinde bugün tersane sayımız 61'e çıktı. 59 adet yeni tersanenin proje ve yatırım çalışmaları da halen devam etmektedir. Bu yatırımlar tamamlandığında toplam tersane sayımız 120 olacak, Türkiye dünya gemi inşa sanayinde dünya dördüncüsü olacaktır. 2005 yılında gemi inşa sanayimizin ticaret hacmi yaklaşık 4 milyor dolar olarak gerçekleşmiştir." 
 
Malta şahini
Mega yat yapımında da Türkiye'nin dünya dördüncüsü olduğunu belirten Naiboğlu, dünyanın en son teknolojisiyle donatılmış yelkenli yatı "Malta Şahini"ni inşa eden Baki Gökbayrak'a da teşekkür etti. Malta Şahini'nin 100 milyon doların üzerinde bir değer ile tek kalemde Türkiye'de üretilmiş ve ihraç edilmiş en yüksek bedelli ihraç malı konumunda olduğunu anlatan Naiboğlu, yat inşa edilecek yerlerin planlanmasının da müsteşarlığın çalışmaları arasında bulunduğunu dile getirdi.
 Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaat Genel Müdürü Ahmet Arslan da denizcilik sektörüne katkı koyma adına her şeyi yaptıklarını, tersaneler konusunda yoğun çalışma yürütüldüğünü bildirdi. 
 
Dünyadaki ticaret hacmi
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sacit Demir, denizcilik kültürüne hizmet için gayret gösterdiklerini belirtti.
Dünyadaki ticaret hacminin yüzde 95'inin deniz yoluyla yapıldığını kaydeden Demir, denizcilikte başarılı olan ülkelerin ekonomilerinin de çok başarılı sonuçlar aldığını söyledi. 
 
Gemi sanayi sektörünün bir çok yan sektörü tetiklediğini, yeni iş ve istihdam sahaları açtığını savunan Demir, "Gelin doğmamış çocuklarımız için bugünden itibaren el ele verip, iş yapalım, iş kuralım" dedi. 
Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Odabaşı, Türkiye'de 2001 krizinden bu yana denizcilik sektörünün "bir rüzgar yakaladığını, sektörün şaha kalktığını" belirtti. 
 
Ege Bölgesi'nin tersane, yat imal, bakım, tamir ve onarım gibi tesislerin kurulması için kendine has avantajları sahip olduğunu dile getiren Odabaşı, Ege Bölgesi'nde Fethiye-Çalış'ta tekne imalat ve çekek, Aliağa Çaltıdere'de yat imalat, Çandarlı Zeytindağ'da tersane, Çandarlı'da Kuzey Ege Limanı, Dikili'de yat limanı ve marina, Aliağa Nemrut Gencelli'de tersane alanı projelerinin bulunduğunu söyledi. 
 
Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş da Aliağa Çaltıdere mevkisinde, çok büyük bir alanda "dünyanın en önemli yat merkezinin kurulacağını" ifade etti. 
 
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer "bir yıldır tersane istiyoruz" diye bağırdıklarını, Ege'de bir tersane kuruluncaya kadar her yıl panel düzenlemeyi sürdüreceklerini söyledi.
 
 Panelde, DTO İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın oturumların moderatörlüğünü gerçekleştirdi.
 Panele eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya ile sektör temsilcileri katıldı.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim