29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Antalya15°C
  • Muğla13°C
  • Çanakkale10°C

GİNE KÖRFEZİ'NDE SALDIRIYA UĞRAYAN M/V MOZART İSİMLİ KONTEYNER GEMİSİ, GABON PORT- GENTİL LİMANI’NA GİDİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, bir mürettebatın öldürüldüğü, 15 denizcinin kaçırıldığı Gine Körfezi’nde M/V Mozart isimli konteyner gemisine yapılan deniz haydutu (korsan) saldırısıyla ilgili açıklama yaptı.

Gine Körfezi'nde saldırıya uğrayan M/V Mozart isimli konteyner gemisi, Gabon Port- Gentil Limanı’na gidiyor

24 Ocak 2021 Pazar 01:07

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Nijerya’nın Lagos kentinin 180 mil açığında Liberya bayraklı M/V Mozart isimli konteyner gemisine deniz haydutlarınca düzenlenen saldırıda Azerbaycan vatandaşı 1 mürettebatın öldürüldüğünü, 15 Türk personelin de rehin alındığını açıkladı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “23 Ocak 2021 günü saat 10.36 TSİ’de Nijerya Lagos’a yaklaşık 180 mil açığında Liberya bayraklı Mozart isimli gemiye deniz haydutları saldırmıştır. Gemi personeli güvenli alana kendilerini kilitlemişler. Ancak deniz haydutları 5- 6 saat uğraş sonucunda güvenli alan kapısını kırarak toplam 19 personel arasından 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etmişler. Arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürülmüş olup gemi üzerinde 3 kendi personeli ile birlikte Gabon Port- Gentil limanına doğru hareket halindedir. Gemide halihazırda deniz haydutu bulunmamakta olup, söz konusu limana 24 Ocak 2021 tarihi saat 09.00’da ulaşması beklenmektedir” denildi.

Bölgedeki deniz haydutluğuyla ilgilenen yerlere gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı kaydedilen açıklamada, “Gemiyi işleten Boden Denizcilik tarafından Liberya bayrak temsilcisi, o bölgedeki deniz haydutluğu faaliyetleri ile ilgilenen Maritime Domain Awareness Trade – Gulf of Guinea (MDAT-GoG), gemi sahibi sigorta kuruluşu bilgilendirilmiş, medya ve basın sözcüsü ile iletişime geçilmiştir. Ayrıca İngiltere merkezli Kriz Yönetimi Merkezi aktif hale getirilmiş, sigortacısı bilgilendirilerek ve sigortacının devreye girmesi sağlanmıştır. Olay merkezimiz tarafından takip edilmektedir” ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE, SALDIRIYA UĞRAYAN KONTEYNER GEMİSİ İÇİN GİRİŞİM BAŞLATMIŞTI

Türkiye’nin Nijerya açıklarında deniz haydutlarının saldırısına uğrayan M/V Mozart isimli geminden kaçırılan mürettebatın kurtarılması için bölgedeki tüm büyükelçilikleri kanalıyla seferber olduğu açıklanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun M/V Mozart isimli konteyner gemisinin 4. Kaptanı Furkan Yaren ile telefonda görüşerek olayla ve gemideki durumla ilgili bilgi aldığı bildirilmişti.

Ayrıca Çavuşoğlu, geminin işletmecisi İstanbul merkezli Boden Denizcilik şirketinden Osman Levent Karsan'la da telefonda görüşerek başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletmiş, kaçırılan mürettebatın bir an evvel kurtarılması ve evlerine güvenle dönebilmeleri için gerekenlerin yapılacağını vurgulamıştı.

Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'u arayarak öldürülen mürettebat için başsağlığı dilemiş ve gemi limana yanaştığında cenazenin Azerbaycan’a nakli için çalışmaların derhal başlayacağını aktarmıştı.

Türkiye'nin başta Abuja olmak üzere Nijerya ve çevre ülkelerdeki büyükelçilikleri kaçırılan mürettebatın kurtarılması için seferber olduğunu da kaydedilmişti.

NE OLDU?

Nijerya açıklarındaki Gine Körfezi’nde seyir halinde bulunan M/V Mozart isimli konteyner gemisi, deniz haydutlarının saldırısına uğramıştı.

222.15 metre uzunluğundaki, 30.07 metre genişliğinde 2007 yılında inşa edilen gemideki 19 mürettebattan 15'i kaçırılmış, arbede sırasında Azerbaycan vatandaşı 2. mühendis Farman Ismayılov öldürülmüştü.

Gemi, Nijerya’nın Lagos Limanı’ndan aldığı konteynerları Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town Limanı’na götürüyordu.

Gemide 1'i Azerbaycan vatandaşı, 18 Türk mürettebat olmak üzere toplam 19 personel bulunuyordu.

DENİZ HABER AJANSI