26 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara26°C
  • İzmir23°C
  • Antalya28°C
  • Muğla21°C
  • Çanakkale21°C

IMO: 800 BİN DENİZCİ MAHSUR KALDI

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), koronavirüs nedeniyle 400 bin denizcinin gemilerde, 400 bin gemicinin de evlerinde mahsur kaldığını açıkladı.

IMO: 800 bin denizci mahsur kaldı

11 Ocak 2021 Pazartesi 17:10

IMO’dan yapılan açıklamada, pandemi nedeniyle oluşan seyahat kısıtlamalarından yaklaşık 800 bin denizcinin etkilendiği belirtildi.

Pandemi sürecinde deniz taşımacılığının durmadığı, gıda, ilaç ve diğer temel ürünleri dünyanın dört bir yanına ulaştırıldığının belirtildiği açıklamada, 400 bin denizcinin gemilerde, 400 bininin ise evlerinde mahsur kaldığı ve ailelerine bakamadığı anlatıldı.

Açıklamada yaşananlar nedeniyle birçok denizcinin meslekten kopmaya karar verdiği örneklerle belirtildi.

YAŞANANLAR İNSAN HAKKI İHLALİ

Yaşananları insan hakları ihlali olarak tanımlayan IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, ön safta çalışanlara saygılarını sunduğunu belirterek ülkeleri güvenli ve insana yakışır çalışma koşullarını korumaya davet etti.

45 ÜLKE TEMEL İŞÇİ KABUL ETTİ

IMO, birkaç aydır tüm hükümetleri denizcileri ve diğer deniz personelini “temel işçiler” olarak sınıflandırmaya zorluyor.

Ayrıca BM Genel Kurulu 1 Aralık’ta aldığı kararlar, BM üye devletlerini denizcileri ve diğer deniz personelini kilit işçiler olarak kabul etmeye çağırdı.

Aralık ayına kadar yaklaşık 45 ülke bu durumu kabul etti ve mürettebat değişimlerine izin verdi.

IMO salgın sürecinde Denizci Kriz Eylem Ekibi (SCAT) ile denizcilere yardım etmeyi sürdürdü. Denizcilerin kıyılarda tıbbi yardım almasına ve ülkelerine gönderilmesine öncülük etti.

DENİZ HABER AJANSI