29 Mart 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • İzmir17°C
  • Antalya23°C
  • Muğla16°C
  • Çanakkale18°C

İMEAK DTO KOCAELİ ŞUBESİ, YILIN SON ‘MECLİS TOPLANTISI’NI GERÇEKLEŞTİRDİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, yılın son meclis toplantısında 2020’yi değerlendirirken “Covid-19 pandemisinde kara, hava ve demiryolu ulaşımında aksamalar olurken, denizyolu tüm ekonomileri ayakta tuttu. Denizin önemi daha iyi anlaşıldı” dedi.

İMEAK DTO Kocaeli Şubesi, yılın son ‘Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi

30 Aralık 2020 Çarşamba 15:43

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

2020 yılı faaliyet raporu ve 2021 yılı iş programının görüşüldüğü toplantıya İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Meclis Başkanı Dr. Kürşat Bal başkanlık etti. Toplantının başında yakın zamanda denizcilik camiasında kaybedilen üyeler, rahmetle anıldı.

DOĞUSEL, YENİ YILI KUTLADI

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, yaptığı konuşmada meclis üyelerinin yeni yılını kutladı ve herkese sağlık huzur ve mutluluk temennilerini iletti.

Doğusel, "2021 yılının pandemiden kurtulacağımız, Kabotaj Bayramı’nı en güçlü şekilde kutlayacağımız, tıpkı 2020 yılında olduğu gibi denizcilik fuarı düzenleyeceğimiz, şube olarak önemli yatırımlara öncülük edeceğimiz bir yıl olacağını ümit ediyoruz. 2021 yılı Türk denizciliğine ve tüm üyelerimize hayırlı olsun" dedi.

2020 YILI DÜNYA EKONOMİSİNİ DENİZ AYAKTA TUTTU

Zor geçen 2020 yılında dünya ekonomisini denizcilik sektörünün ayakta tuttuğunu ifade eden Vedat Doğusel, şunları söyledi:

"Karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığının asgari düzeye indirildiği bu dönemde lojistik işlemlerinin büyük bir bölümü deniz ile gerçekleştirildi. Şöyle bir örnek vereyim: 2019 yılının ilk 11 ayında Kocaeli’deki gümrük kapılarında gerçekleşen ihracat miktarı 26 milyar 389 milyon dolar. Bu yıl ise 23 milyar 302 milyon dolar. Yani, bazı dönemler üretimdeki ciddi azalmaya rağmen deniz ulaşımı güçlü bir şekilde ayakta kalmış.

DENİZİN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Yıl boyunca birkaç kez tekrarladığım gibi pandemi dönemi, denizin öneminin daha iyi anlaşıldığı bir dönem. Covid-19 pandemisinden kurtulduğumuz zamanlarda, denize daha çok yatırım yapılacağına yürekten inanıyorum. Ve tabii ki lojistiğin yanı sıra başta turizm ve spor olmak üzere diğer deniz faaliyetlerinin de ön plana çıkacağını ümit ediyoruz. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi, zor günler geçirdiğimiz 2020’de tüm kademeleriyle birlikte çok yoğun çalışmıştır. Üyelerinin sorunlarıyla yakından ilgilenmiş, istek ve talepleri dinlemiş, eğitim faaliyetlerini sürdürmüş, başta Marina olmak üzere Kocaeli’ye yapılması gereken yatırımlarla alakalı devletin üst düzey makamlarıyla çalışma içerisinde olmuş, sosyal sorumluluk faaliyetlerini ara vermeden sürdürmüştür. Bu çalışmalar 2021’de de aynı şekilde devam edecektir.”

KOCAELİ DENİZCİLİK İSTATİSTİKLERİ

Doğusel, Kocaeli ilinin denizcilik istatistiklerini paylaşırken, şu ifadeleri kullandı:

“Liman Başkanlıkları bazında limanlarımıza uğrayan gemi sayısına bakacak olursak;  2020 Ocak-Kasım döneminde Kocaeli’ye 2,614 Türk bayraklı, 5,520 ise yabancı bayraklı olmak üzere toplam 8,134 gemi geldiğini görüyoruz. İlimiz, ülkemize gelen gemi sayısında ilk sıradadır. Elleçlenen yük istatistiklerinde yine Kocaeli ilimiz birinci durumdadır. İlk 11 ayda 26 milyon 630 bin ton yüklemeye karşılık 42 milyon 939 bin ton boşaltma olmuştur. Türkiye’deki toplam yükleme ise 208 milyon 767 bin ton iken boşaltma ise 243 milyon 533 bin ton olmuştur. İstatistiklerde ilimizin payı yüzde 15,4’tür.”

İHRACAT DÜŞTÜ

Ekonomik verileri de paylaşan Doğusel sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Yılın ilk on bir ayında ihracatımız 23 milyar 302 milyon dolar olurken ithalatımız ise 38 milyar 168 milyon dolar olarak gerçeklemiştir. Yılın ilk on bir ayında en fazla ihracat yapılan gümrük kapımız 9 milyar 242 milyon dolar ile Derince’dir. İzmit Gümrük Müdürlüğü 7 milyar 768 milyon dolar ile ikinci sıradadır. İthalatımızda ise Derince ve Dilovası gümrük müdürlükleri en fazla ithalat değeri sağlayan bölgelerimizdir. Derince 12 milyar 211 milyon dolar, Dilovası 12 milyar 882 milyon dolardır. Diğer yandan ekim ayındaki ihracat miktarı yaklaşık 200 milyonluk bir düşüşle 2 milyar 524 milyon dolar olurken, itlahatta ise kısmen bir artış yaşanmıştır. İthalat miktarı 4 milyar 717 milyon dolara çıkmıştır.

2020 yılı Ocak-Kasım döneminde Doğu Marmara Gümrük Bölge Müdürlüğümüzde 42 milyar 36 milyon TL vergi tahsilatı yapılmıştır. En fazla vergi tahsilatı Dilovası ve Derince gümrüğünde olurken kasım ayında vergi tahsilatı bir önceki aya göre artmıştır.”

Meclis toplantısı, meclis üyelerinin dilek ve temennilerini aktarmasının ardından, yeni yıl mesajlarının iletilmesiyle sona erdi.

dto_1-023.jpgdto_2-021.jpg

DENİZ HABER AJANSI