28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C
  • İzmir25°C
  • Antalya20°C
  • Muğla20°C
  • Çanakkale18°C

İMEAK DTO KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İMEAK DTO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Covid-19 tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantı’ya İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın ‘Tekrar gri liste ve siyah Liste kabusunu yaşamamamız için hepimizin elimizden gelen gayreti göstermesi gerekiyor’ sözleri damga vurdu.

İMEAK DTO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

05 Kasım 2020 Perşembe 17:58

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı. Toplantı, Covid-19 tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, toplantısının başında “İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. İnşallah böyle acıları bir daha yaşamayız. Eski Başbakanlarımızdan ülkemize ve Türk denizciliğine hizmet etmiş olan Mesut Yılmaz Beyefendiyi kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’nun kayınpederi Hamit Vahapoğlu vefat etti. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum” dedi.

Salih Zeki Çakır’ın açılış konuşmasının ardından İMEAK DTO Aliağa Şubesi’ne hizmet binası satın alma maddesi görüşüldü.

Aliağa Şubesi'nin yeni bina alımı için yapılan oylamanın ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma yaptı.

Tamer Kıran, özellikle Türkiye'nin Beyaz Liste'den düşmemesi için gayret sarf edilmesi gerektiğini dile getirdi.

MESAİ SAAATİ SIKINTISI

Kıran, “İzmir’deki depremde meydana gelen tsunaminin zarar verdiği Seferihisar’ı ve ciddi hasar gören TEOS Marina’yı ziyaret ettim. Üyelerimize geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Yardım taleplerini dinledim. Yaraların sarılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

İstanbul’daki yeni mesai saatleri ile ilgili de bilgiler veren Kıran, “İstanbul Valiliği’nde gerçekleştirilen İl Pandemi Kurulu Toplantısı’nda mesai saatlerinin gün içine yayılması konusunda Tuzla Tersaneler Bölgesi’ne dikkat çektim. Burada gün ışığında çalışmanın gerekliliğini vurguladım. Diğer sanayi tesislerinde ışıklandırma altında üretim yapılabileceğini ancak tersaneler için böyle bir durumun söz konusu olmadığını gün ışığına mutlak ihtiyaç duyulduğunu belirterek yapılan düzenlemede bu hususun dikkate alınmasını talep ettik. Dün açıklanan yeni tedbirler paketinin bu talebimizin tam olarak dikkate alınmadığını ve mesai başlangıç saatinin 07.00 olarak kararlaştırıldığını gördük. İçinde bulunduğumuz aylarda havanın 08.00, 08.30’da aydınlandığını düşünürsek tersanelerimiz için önemli bir mesai kaybı olacağı ortada. Bu durumu düzeltmek için görüşmelerimiz sürüyor. Sayın Valimiz ile tekrar görüştüm. İnşallah bir düzeltme yapılacak” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRÜN SORUNLARINI İLETTİK”

Kıran, “Geçtiğimiz ay 16 Ekim’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürümüz Sayın Halil Yıldız’ı Ankara’da ziyaret ederek sektör sorunlarını kendisine ilettik ve çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Yönetim Kurulumuz tarafından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis AB ve Dış İlişkiler Komisyonu’nca Afrika ülkeleri ile eğitim işbirliği çalışmaları, Afrika ülkelerine teknoloji transferi çalışması, balıkçılık faaliyetleri, tersanecilik faaliyetlerini geliştirmek ve bu konularda çalışmalar yürütmek amacıyla Türkiye-Afrika Deniz Endüstrisi Çalışma Grubu’nu kurduk. İnşallah faydalı ve güzel çalışmalar yapacaklar” dedi.

''MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISINI ZOOM ÜZERİNDEN YAPACAĞIZ''

Tamer Kıran, “Pandemi nedeniyle ertelediğimiz 2020 yılı eğitim ve konferanslara uzaktan erişim sistemi üzerinden yeniden başladık. Bu kapsamda 28 Ekim’de ‘Denizcilik Sektörü Vergilendirmesi ve Özellik Arz eden Konular’ başlıklı webinar, ‘Yatırım Teşvik Mevzuatı ve Uygulamaları’ başlıklı webinar Odamızın Mali İşler Danışmanı Murat Erişti ve Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Cengiz Arabacı ile Daire Başkan Vekili Murat Gül tarafından 3 Kasım’da yapıldı. Her iki webinara üyelerimiz yoğun ilgi gösterdi ve çok faydalandıklarını bildirdiler.19 Kasım’da Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısını zoom üzerinden yapacağız” ifadelerini kullandı.

''TEKRAR GRİ LİSTE VE SİYAH LİSTE KABUSUNU YAŞAMAMAMIZ İÇİN GAYRET GÖSTERMEMİZ GEREKİR''

Kıran, “Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün uluslararası sefer yapan Türk bayraklı  gemilere ön sörvey  uygulaması konusunda yaptığı duyuruya dikkat çekmek istiyorum. Bu duyuruyu 2 Kasım tarihinde bilginize sunmuştuk. Sektörümüz ve Bakanlığımızın olağanüstü gayretleriyle 2008 yılında beyaz listeye girmeyi başarmıştık. Bu başarı; Bakanlık ve sektörün uyum içinde çalışmasının bir ürünüydü. Geldiğimiz durumda halen beyaz listedeki yerimizi muhafaza ediyoruz. 2020 yılının Ağustos ayına kadar Paris Memorandumu kapsamında Türk bayraklı gemilerimize uygulanan denetimlerde hiçbir gemimiz tutulmamıştı. Maalesef Ağustos ayında 1, Ekim ayında 2 tutulmayla PSC denetimlerinde şu ana kadarki Türk bayraklı gemilerin tutulması bu yıl için 3’e çıktı. Mevcut durum PSC kriterlerinde şu an için halen bayrağımızın Beyaz Liste’den Gri Liste’ye düşmesi için ciddi bir tehdit oluşturmasa da temkinli olmak zorundayız. Tekrar Gri Liste ve Siyah Liste kabusunu yaşamamamız için hepimizin elimizden gelen gayreti göstermesi gerekiyor. Bunun için Bakanlığımız tüm Türk bayraklı gemileri her ay ön sörveye tabi tutacağını ve belirli risk grubundaki Türk bayraklı gemilerin ise son ön sörvey tarihine bakılmaksızın kalkıştan önce ön sörveye tutulacağını duyurdu. Bu önemli uygulamayı bir kez daha armatör ve gemi işletmecilerimizn dikkatine sunuyor ve hepsinin teyakkuzda olmasını rica ediyorum” dedi.

“HİÇBİR VARLIK SATIŞI YAPILMAMIŞTIR''

Kıran, “Tam bir yıl önce Kasım ayı Meclis Toplantımızda Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olarak göreve başladığım 17 Temmuz 2019 tarihi itibariyle neleri devraldığımız anlatmış, bilinmesi ve kayıtlara geçmesi açısından anlatmıştım. Aradan geçen bir yıllık süreçte geldiğimiz durumu yine bilginize sunmak istiyorum. Okulumuz 2020-2021 Akademik yılına 1320 öğrenci kaydı yaparak toplamda 5152 öğrenci ile başlamıştır. 2020 yılında 457 öğrencimizi mezun etmişiz. Akademik Personel sayımız 268, idari personel sayımız 130, taşeron işçi sayımız 67’dir. Üniversitemizin sahip olduğu varlıklar geçen yıl anlattığım listede olduğu gibi durmaktadır. Hiçbir varlık satışı yapılmamıştır. 31 Ekim 2020 itibariyle 2.455.148 TL katma değer vergisi alacağımız 49.595.395 TL öğrenci vadeli öğrenci ücretleri alacağımız, 2.000.000 Euro Ziraat Bankası bloke hesapta paramız ve Katar Eğitim Projesinden önümüzdeki üç yıl içerisinde gelecek 24.750.000 Euro alacağımız vardır” dedi.

Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından Denizcilik Envanter çalışmaları ile ilgili olarak Denizcilik Envanter Komisyonu Başkanı Adem Kocadağ ve Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyelerini bilgilendirdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Semih Dinçel, 'Navlun Piyasalarında Ekim 2020’de Neler Oldu?' başlıklı sunumunun ardından şube başkanları, meslek komite başkanları ve meclis üyelerinin görüş ve önerileri bölümü ile sona erdi.

dto_1-015.jpgdto_4-007.jpgdto_2-013.jpgdto_3-010.jpg

DENİZ HABER AJANSI