28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara19°C
  • İzmir22°C
  • Antalya17°C
  • Muğla16°C
  • Çanakkale16°C

TAMER KIRAN, 25 HAZİRAN DÜNYA DENİZCİLER GÜNÜ'NÜ KUTLADI

IMO tarafından bu sene teması "Denizciler Kilit Çalışanlardır" olarak belirlenen 25 Haziran Dünya Denizciler Günü dolayısıyla İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, yayınladığı mesajda, 25 Haziran Dünya Denizciler Günü'nü kutladı.

Tamer Kıran, 25 Haziran Dünya Denizciler Günü'nü kutladı

25 Haziran 2020 Perşembe 17:00

IMO tarafından bu sene teması "Denizciler Kilit Çalışanlardır" olarak belirlenen 25 Haziran Dünya Denizciler Günü dolayısıyla İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, yayınladığı mesajda 25 Haziran Dünya Denizciler Günü'nü kutladı. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mesajı şöyle: 

"Dünyada dış ticaretin yüzde doksanı deniz yolu ile yapılmaktadır. 70 bini aşkın ticaret gemisinde çalışan 1.2 milyondan fazla denizci, bu ticaretin yapılabilmesi için gemilerde ihtiyaç duyulan iş gücünü sağlamakta ve bu sayede dünya ekonomisine ve toplumların refahına eşsiz bir katkı sağlamaktadır.

​Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO); deniz insanlarının ekonomiye katkısını dünya kamuoyuna sürekli anımsatmak için, 25 Haziran'ı “Dünya Denizciler Günü” olarak ilan etmiş ve bugün 2010 yılından bu yana her yıl farklı bir tema ile kutlanmaktadır.

Bu yıl hayatımıza kâbus gibi giren COVID-19 salgını ve ardından ülkelerin uygulamaya soktuğu kısıtlamalar, ülkeler arası hava ulaşımının durdurulması nedeniyle birçok gemi çalışanı normal hizmet sürelerinin dışına çıkarak uzun süre görev yapmak zorunda kalmıştır.

Bu sebeple IMO, Dünya Denizcilik Günü için bu senenin temasını "Denizciler Kilit Çalışanlardır” olarak belirledi. Bu tema ile gemi çalışanlarının değişimi konularında yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ve kolaylaştırılmasına yönelik olarak hükümetlerin girişimlerde bulunmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Bugün balıkçı gemilerinde çalışan mürettebat da dahil olmak üzere her ay yaklaşık 120 bin gemi çalışanının değiştirilmesi ve yerlerine yeni çalışanların getirilmesi gerekmektedir. Normalleşme sürecinde ülkeler arasındaki uçuşlar açılmaya başlasa da sorun hala devam etmektedir. Bu sorunu artık çözmeli ve bu insanları evlerine, ailelerine kavuşturmalıyız.

Bugün vesilesiyle COVID-19 salgını sürecinde ekonomilerin ayakta kalması, toplumsal ihtiyaçların temini ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda çok önemli görevler ifa eden deniz çalışanlarımıza, geçirdiğimiz kritik günlerin görünmez kahramanlarına takdir, şükran ve teşekkürlerimi sunmak istiyorum. 25 Haziran Dünya Denizciler Günü Kutlu Olsun."

DENİZ HABER AJANSI