26 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C
  • İzmir16°C
  • Antalya20°C
  • Muğla11°C
  • Çanakkale13°C

YILPORT LEİXOES, 2020'NİN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 8 BÜYÜDÜ

Dünyanın en büyük liman operatörlerinden biri olan YILPORT Holding'in işletmesindeki YILPORT Leixoes Limanı, 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8 büyüme başarısı gösterdi.

YILPORT Leixoes, 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 8 büyüdü

08 Haziran 2020 Pazartesi 18:30

Dünyanın en büyük liman operatörlerinden biri olan ve Yüksel Yıldırım'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üslendiği YILPORT Holding'in işletmesindeki Kuzey Portekiz'indeki YILPORT Leixoes Limanı, 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8 büyüme başarısı gösterdi.

Yıldırım Şirketler Grubu iştiraki ve liman işletme şirketi YILPORT Holding, 2015 yılında Portekizli Mota-Engil Group iştiraklerinden sermaye değeri 335 milyon euro olan Tertir Terminais de Portugal ve Mota-Engil Logistica şirketlerini satın aldıktan sonra, portföyünde bulunan limanlara yaptıkları yatırımlarla, büyüme hamlesine devam ediyor. 

YILPORT Leixoes, Portekiz'in kuzeyindeki en büyük liman olmasının dışında, ülkenin en önde gelen deniz terminalleri arasında yer alıyor. Liman aynı zamanda Portekiz'in deniz yoluyla dış ticaretinin yüzde 25'inin elleçlemesini gerçekleştirirken, yılda 18 milyon tondan fazla malı işliyor.

AVRUPA LİMAN SİSTEMİNİN AYRILMAZ PARÇASI

Portekiz'deki YILPORT Leixoes yılın ilk çeyreğinde 182 bin TEU tutarken, yüzde 8'lik bir artış sağladı. Terminal sadece Mart 2020'de 71 bin 350 TEU ellleçlerken, konteyner segmentinde yeni bir rekor kırdı ve roll-on roll-ro (ro-ro) hacimlerinde yüzde 3,6 artış sağladı.

YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, YILPORT Leixoes ile ilgili yaptığı açıklamada; “2020'de genişleme çabalarına odaklandık ve artan hacimleri desteklemek için Yilport Leixões için yeni ekipmanlara büyük yatırım yapıyoruz. İlk adım olarak altı otomatik elektrikli lastik tekerlekli portal (e-RTG) vinç sipariş ettik ve 2021'in ilk yarısında teslim edilecek. YILPORT'un Kuzey ve Güney Konteyner Terminallerinde (TCN ve TCS) projelerimize inanıyoruz. Leixoes, üretim hacmini artırarak ve Portekiz ticaretini artırarak İber bölgesindeki lider rolümüzü sürdüreceğiz" diye konuştu.

Kuzey Konteyner Terminali geri dönüşüm ve genişletme çalışmalarında rıhtım duvarı uzatması, 16 metrelik bir  tarama ile avlu kapasitesi artışları ve gemiden kıyıya (STS) ve RTG vinç yatırımları bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, Güney Konteyner Terminali genişletmesinin 2021 yılının başlarında tamamlanması planlanırken, inşaat işleri, depo alanı işleri, RTG saha bloklarının tamamlanması, intermodal raylı avlunun montajı ve aydınlatma direklerinin montajının yapıldığı kaydedildi.

Öte yandan YILPORT Leixoes Lojistik depolama alanı, terminalden 1,5 km uzaklıkta bulunan yaklaşık 2,3 hektarlık bir alanda da genişleyecek.

yilport_leixoes_buyuk.jpg

DENİZ HABER AJANSI