28 Mart 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C
  • İzmir19°C
  • Antalya17°C
  • Muğla19°C
  • Çanakkale19°C

İMEAK DTO’DA EĞİTİM TOPLANTILARI SÜRÜYOR

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi’nde ‘Sülfür Uygulamaları (Marpol Ek VI) ve Balast Suyu Yönetimi Scrubber Eğitim Toplantısı’ yapıldı.

İMEAK DTO’da eğitim toplantıları sürüyor

25 Şubat 2020 Salı 15:31

Katılımcılara denizcilik sektöründe yol gösterici olan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kocaeli Liman Başkanlığı ile İMEAK DTO Kocaeli Şubesi ortaklığında gerçekleşen toplantıya, Kocaeli Liman Başkanı Murat Akpınar, İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, İMEAK DTO Kocaeli Şubesi üyeleri ve denizciler katıldı.

Programda Kocaeli Liman Başkanlığı'ndan Denizcilik Sörvey Mühendisleri Bünyamin Güneş, ‘Sülfür Uygulamaları’ konusunda sunum yaparken Seyid Mahmut Esad Demirci ise ‘Balast Suyu Yönetimi’ konusunda detaylı bilgiler verdi.

'SORUMLULUK SAHAMIZ GENİŞ'

Toplantının açılış konuşmasını Kocaeli Liman Başkanı Murat Akpınar yaptı. Akpınar, denizyolu taşımacılığında Kocaeli’nin önemine dikkat çekerek “Geçmişten günümüze dünyanın en önemli ticaret sahalarından biri olarak bilinen denizyolu taşımacılığında Kocaeli'nin sorumluluk sahası oldukça geniş. 2020 yılında alınan önlemlerle bir dizi yeni uygulamalar başlatıldı. Kocaeli Liman Başkanlığı olarak çevre kirliliği konusunda çalışmalarımız Bakanlığımızla birlikte sürüyor. Denizcilerimizin yol haritalarını tam anlamıyla çizmeleri açısından bu toplantının düzenlenmesine karar verdik. Bu konuda herkese önemli görevler düşüyor. Bu süreçte söz konusu toplantının sektöre hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

'İNSAN SAĞLIĞINA, ÇEVREYE, DENİZE BİRÇOK ZARARI VAR'

Kocaeli Liman Başkanlığı'ndan Denizcilik Sörvey Mühendisi Bünyamin Güneş ise sülfür uygulamalarına değinerek “Sülfür, su ve oksijenle birlikte fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan sülfür dioksit, oksijenle temas ettiği zaman sülfürik asit meydana getiriyor. Bu sülfürik asidin insan sağlığına, çevreye, doğaya, denize etkileri sıkıntılı. Sülfürtoksit, boğucu ve zehirleyici bir gaz. Göğüs ağrıları, solunum yolları enfeksiyonu gibi birçok zararı var. Bundan dolayı kontrol altında tutulması gereken bir emisyondur” dedi.

EMİSYON KURALLARI ANLATILDI

Gemilerde kullanılan denizcilik yakıtlarının içeriğinin nasıl olması gerektiğini detaylarıyla ele alan Güneş, yeni emisyon azaltıcı teknolojilerin kullanımını da aktardı. Güneş, “İç sularda ve Liman Başkanlıklarının yetkili olduğu idari sahalarda, 2 saatten fazla süre ile bağlı veya demirli halde bulunan gemilerin kükürt miktarı kütlece yüzde 0,1'i aşan denizcilik yakıtlarının kullanımı yasaklanmıştır” diyerek Avrupa Birliği’nin emisyon kurallarıyla ilgili uygulama planlarını anlattı.

'YILDA 10 MİLYAR TON BALAST SUYU TAŞINIYOR'

Toplantıda Kocaeli Liman Başkanlığı'nda görevli Denizcilik Sörvey Mühendisi Seyid Mahmut Esad Demirci de söz aldı. Her bir gemi için balast suyu yönetimi planının nasıl olması gerektiğini aktaran Demirci, "Balast (safra) suyu ile gemilerin emniyetli seyri ve operasyonu sağlanmaktadır. Aynı zamanda gemi stresi, pervanesi, manevrası, yakıt tüketimi üzerindeki etkisi büyüktür. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 80'i gemilerle yapılıyor. Her yıl 10 milyar ton balast suyu taşınıyor. Her saat balast suyu ile birlikte 7 bin farklı türde deniz canlısı taşınmaktadır. Balast suyu ile taşınan istilacı türlerin çevre, ekonomi ve insan sağlığı için oluşturduğu risklerin en aza indirilmesi adına Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi 13 Şubat 2004'te Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) üye devletleri tarafından kabul edilmiştir” dedi. 

Sözlerini sürdüren Denizcilik Sörvey Mühendisi Seyid Mahmut Esad Demirci, “Türkiye, 2004’te kabul edilen Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi'ne 14 Ekim 2014 tarihinde taraf olmuştur. Sözleşme 8 Eylül 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. BWM Sözleşmesine göre, 200 mil açıkta 200 metre derinlikte ve bunun sağlanamadığı koşullarda ise 50 mil açıkta 200 metre derinlikte balast değişimi yapılması gerekmektedir. Taşırma ve seyreltme kullanılıyorsa tank hacminin 3 katı kadar değişimi yapmalıdır” diye konuştu. Demirci ayrıca gemilerde arıtma sisteminin arızalanması durumunda yapılması gerekenler konusunda da tavsiyeler verdi.

'ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK'

Konukların konuşmasının ardından programın kapanış konuşmasını İMEAK DTO Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel yaptı. Toplantıda ele alınan Sülfür Uygulamaları ve Balast Suyu Yönetimi konusunu değerlendiren İMEAK DTO Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, “Tüm üyelerimizi bilinçlendirmek adına Kocaeli Liman Başkanlığımızla çalışmalarımız sürecektir” dedi. Kocaeli Liman Başkanı Murat Akpınar’a katkılarından dolayı teşekkür etti.

dto-da-egitim-toplantilari-suruyor_856.jpgdto-da-egitim-toplantilari-suruyor-3878.jpgdto-da-egitim-toplantilari-suruyor-1877.jpg

DENİZ HABER AJANSI