19 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C
  • İzmir22°C
  • Antalya20°C
  • Muğla18°C
  • Çanakkale18°C

KIBRIS’A İHA’DAN SONRA DENİZ ÜSSÜ KURULACAK

Kıbrıs’ta İHA ve SİHA üssünden sonra şimdi de deniz üssü gündemde. Donanmamız Kıbrıs İskele Boğazı’nda deniz üssü kurmak için harekete geçti. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz Kıbrıs’ta deniz üssü kurulmasının gereklilikten öte elzem olduğunu söyledi.

Kıbrıs’a İHA’dan sonra deniz üssü kurulacak

23 Aralık 2019 Pazartesi 11:54

Doğu Akdeniz’de gerilim artarken Türkiye’den bir hamle daha geldi. KKTC’de kapalı bulunan Geçitkale Havaalanı’nın İHA ve SİHA’lar için üs haline getirilmesi sonrasında şimdi de Türk savaş gemileri için deniz üssü kurulması kararlaştırıldı.

Konu ile ilgili KKTC Hükümeti’nden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. CTP Mağusa Milletvekili Asım Akansoy, konu ile ilgili bir soru önergesi verdi.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, Akansoy’un sorusuna cevaben KKTC Başbakanlığı’na gönderilen yazılı açıklamada, “Mevcut projede yeni karargah binası ve tesislerinin yapılması planlanmaktadır. Karargah binasına ihtiyaç vardır. Gerekli izin ve onaylar alınmıştır. Mevcut projede mühimmat deposu planlanmamıştır” denildi.

Bu arada kurulması planlanan yerin Gazimağusa yakınlarında İskele Boğazı’nda, geçmişte harnup ticaretinde kullanılan eski limanın yanı olduğu öğrenildi.

KKTC’de yayınlanan Havadis gazetesi de üssün kurulacağı yerin haritasını ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, Akansoy’un sorusuna cevaben KKTC Başbakanlığı’na gönderdiği yazıyı yayınladı.

"ÜSSE İHTİYACIMIZ VAR"

Aydınlık'ın haberine göre, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, KKTC’de deniz üssü kararının çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Bölgede yaşananların KKTC’de deniz üssü kurulmasını zorunlu kıldığını vurgulayan Gürdeniz şunları söyledi:

“Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Doğu Akdeniz’e yönelik harekat üssü Aksaz’da. Aksaz çok stratejik bir konumda. Ancak KKTC’nin doğusundaki bir olaya müdahalesi zaman alır. Çünkü burası 350 mil uzaklıkta. En hızlı giden geminin bölgeye ulaşması bile 10 saat sürer. Özellikle günümüzde KKTC’nin doğusu Türkiye’nin güvenliği açısından çok kritik bir konumdadır. Bizim bölgede güvenliği sağlamamız için KKTC’de harekat üssüne ihtiyacımız var. Böyle bir deniz üssü kurmamız, gerekliliğin de ötesinde elzemdir. Bu üs Kıbrıs ve çevresindeki her olaya anında müdahale edebilir.”

Son dönemde Libya’nın ağırlık kazandığını kaydeden Gürdeniz, “Libya’nın öne çıkmasıyla Aksaz’daki harekat üssümüz tamamen bu bölgeye yoğunlaşırken KKTC’de kurulacak üs de Kıbrıs adası etrafındaki gelişmeler için görevlendirilir. Kuzey Kıbrıs’ta kurulacak üste böylece yakıt ve cephane ikmali ile diğer lojistik destek imkanlarının bulunması çok büyük bir esneklik ve hareket yeteneği artırımına neden olacaktır. Bu üssün en kısa zamanda kurulması Türkiye’nin çıkarları için çok önemlidir” diye konuştu.

"SONDAJ GEMİLERİNİ KORUYACAK"

Eski Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Necati Özgen de Doğu Akdeniz’in giderek ısındığını ve bölgede gerilimin arttığını belirterek, “Türkiye buna hazırlık yapmalı. Kıbrıs’ta bir deniz üssü kurması bu nedenle önemli. Bu arada bölgede doğalgaz arama çalışmaları yapan gemilerimiz var. Bu araştırma gemileri savaş gemilerimiz tarafından korunuyor. Bölgenin başka yerlerinde de araştırmalarımız olacak. Kıbrıs’ta kurulacak deniz üssü bu açıdan da yararlı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

DENİZ HABER AJANSI