29 Mart 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara20°C
  • İzmir22°C
  • Antalya26°C
  • Muğla23°C
  • Çanakkale21°C

MURAT KURUM: KESİNLİKLE BOĞAZİÇİ’NİN İMARA AÇILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Boğazı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yetkilerinin alınmasına dair yasa tasarısını “Yetki karmaşasını sadeleştirmek istiyoruz” sözleriyle savundu.

Murat Kurum: Kesinlikle Boğaziçi’nin imara açılması söz konusu değil

31 Ekim 2019 Perşembe 17:35

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yasa tasarısında, Boğaziçi’ndeki yapı ve alanların denetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atamalarıyla oluşturulacak kurulmalara bırakılıyor.

Mevcut durumda İBB de diğer bazı kurumlarla birlikte Boğaz üzerinde söz sahibi. Tasarıda, Boğaziçi’ndeki imar ve cins değişikliği yetkisi de yeni kurullara bırakılıyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a konuşan Kurum, “Kesinlikle Boğaziçi’nin imara açılması sözkonusu değil” dedi. Bakan, yasa tasarısının amacının ‘Boğaziçi’nin siluetini korunması ve daha düzgün hale getirilip yeşilin artırılması olduğunu’ aktardı.

Kurum, amaçlarının ilçe belediyeleri ve Boğaziçi imar müdürlükleriyle yapıları korumak olduğunu da belirterek şöyle devam etti:

“Kesinlikle imara açılması, yeni imar alanlarının oluşturulması taslakta söz konusu değil. Hem ön görünümde hem geri görünüm etkilenme bölgesiyle ilgili yeni düzenlemede – ki eskiden geri görünüm etkilenme bölgesinde yükseklikle, emsalle alakalı sınır yoktu- buna ilişkin düzenleme söz konusu.”

‘YETKİ KARMAŞASINI SADELEŞTİRECEĞİZ’

Kurum, İBB’nin yetkilerinin alınmasını da şu sözlerle değerlendirdi: “Buradaki şey, yetki karmaşası var. İşin sahibi birçok birim, kurum kuruluş var. Düzenlemeyle o yetki karmaşasını sadeleştirip, hem vatandaşın sorunlarını çözebilmek, hem de o yetki karmaşasından sadeleştirilmiş bir düzen çerçevesinde Boğaz öngörünümünü ve geri görünüm etkileme alanını koruyabilmek istiyoruz.”

DENİZ HABER AJANSI