19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara20°C
  • İzmir23°C
  • Antalya22°C
  • Muğla19°C
  • Çanakkale18°C

ASELSAN, ÇAFRAD’TA FAZ-2 İÇİN SSB İLE GÖRÜŞÜYOR

ASELSAN’ın gemiler için geliştirdiği AESA teknolojisine sahip ÇAFRAD sistemiyle ilgili olarak yeni gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan testlerden sonra Faz-2 için adım atıldı.

ASELSAN, ÇAFRAD’ta Faz-2 için SSB ile görüşüyor

21 Nisan 2019 Pazar 18:00

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve ASELSAN arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı TF-2000 hava savunma muhribinin ana sensörü olacak milli çok fonksiyonlu aktif faz dizinli radar sisteminin geliştirilmesi amacıyla imzalanan Çok Fonksiyonlu Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) Faz-1 Projesi kapsamında önemli bir aşama başarıyla tamamlandı. Faz-2 için görüşmeler başladı.

Proje kapsamında ÇAFRAD sisteminin aktif faz dizinli antene sahip Çok Fonksiyonlu Radarı (ÇFR) ve Aydınlat- ma Radarı’nın (AYR) tek yüzlü versiyonları olan ÇFR-1 ve AYR-1 sistemleriyle elektronik tarama yapan dönmeyen tipte antene sahip IFF sisteminden oluşan, içerdiği modül sayıları ve sistem yapısı ile aslında seri üretim çıktısı olan Teknoloji Gösterim Prototipi geliştirildi.

TCG GÖKSU’DA TESTLER BAŞLADI

Fabrika kabul testleri başarıyla tamamlanan ÇAFRAD sistemi, geçici kabul testleri için 2018 Kasım ayında TCG GÖKSU (F-497) Fırkateyni’nin helikopter pistine kuruldu, gemide yer alan Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) gü- dümlü mermi atış kontrol sistemi ve savaş yönetim sistemine entegre edildi.

Projenin son adımı olan atışlı testler Deniz Kuvvetleri Komutanı, Donanma Komutanı, SSB EH ve Radar Sistemleri Daire Başkanı, REHİS Sektör Başkanı Oğuz Şener, AR- MERKOM ve SSB yetkilileri katılımı ile 11 Aralık 2018’de gerçekleştirildi. ÇFR-1 Sistemi, yüksek hızlı hedef uçak Şimşek’i tespit ve takip ederken, AYR-1 Sistemi ESSM güdümlü mermisinin uçuş hattı boyunca güdüm ve aydınlat- masını yaptı. Hedef uçak Şimşek, yüksek hassasiyetle ve ilk seferde başarılı şekilde imha edildi.

FAZ-2 İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Dünyada sayılı firma tarafından üretilebilen ve az sayıda ülkenin sahip olabildiği Active Electronically Scanned Ar- ray-AESA teknolojisi ile özgün olarak tasarlanıp üretilen ÇAFRAD sisteminin başarıya ulaşması ile çok önemli bir eşik aşılırken ASELSAN aktif faz dizili radar teknolojisinde ulaşılan noktayı gerçek saha performansı ile göstererek rüştünü bir kez daha ispatlamış oldu.

Geliştirme çalışmaları devam eden uzun menzilli radarın da eklenmesi ile TF-2000’in ana sensörü olacak ÇAFRAD radar süitinin Faz-2 seri üretimi için SSB ile görüşmeler devam ediyor.

DENİZ HABER AJANSI