25 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara28°C
  • İzmir24°C
  • Antalya28°C
  • Muğla22°C
  • Çanakkale20°C

ABD HAZİNE BAKANLIĞI, TÜRK ŞİRKETİ SIA FALCON'A YAPTIRIM KARARI ALDI

Amerikan Hazine Bakanlığı'ndan İstanbul merkezli SIA Falcon'a isimli şirkete ve şirketin ortakları Hüseyin Şahin ve Erhan Çulha'ya BMGK Kararlarını ihlal etmesi nedeniyle yaptırım kararı aldı.

ABD Hazine Bakanlığı, Türk şirketi SIA FALCON'a yaptırım kararı aldı

04 Ekim 2018 Perşembe 18:10

Amerikan Hazine Bakanlığı'ndan İstanbul merkezli SIA Falcon'a isimli Türk şirketine Kuzey Kore yaptırımı ile ilgili karar aldı.

İstanbul merkezli şirketin Kuzey Kore'ye ve Kuzey Kore'den doğrudan ya da dolaylı olarak silah ya da lüks tüketim malı ihraç ve ithal ettiği belirtiliyor.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi'nin (OFAC),  BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları tarafından uzun zamandır yasaklanmış mallara yönelik yaptırımları atlatma girişimlerinde bulunan Türkiye merkezli SIA Falcon International Group'u yaptırım listesine aldığını belirtti.

Yapılan açıklamada; “SIA Falcon International Group ve onun adına hareket eden Erhan Çulha ve Hüseyin Şahin'in, Kuzey Kore'yle silah ve lüks mal ticaretinde uzun süredir devam eden BM yaptırımlarını açık bir şekilde ihlal ettiği kaydedildi. 

OFAC tarafından belirlenen ve EO 13551 maddesi gereği, Kuzey Kore'ye ya da herhangi bir silahı ya da ilgili materyalleri ve lüks malları doğrudan ya da dolaylı olarak ithal etme, ihraç ya da yeniden ihraç etmeye teşebbüs ettiği için Türkiye merkezli SIA Falcon International Group'u ( SIA Falcon ) belirlediği açıklanırken, İstanbul merkezli SIA Falcon Şirketi'nin savunma, ulaştırma, lojistik ve yönetim ve yatırım danışmanlığı da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde ve coğrafyalarda faaliyet göstermeyi amaçlasa da, Kuzey Kore ile silah ve lüks eşya ticaretinde yer aldığı ifade edildi.

ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptığı aynı açıklamada, SIA Falcon'un Letonya'da bir şube ofisi de bulunduğu belirtilirken, Hüseyin Şahin ve Erhan Çulha'nın şirket adına hareket ettiği, Hüseyin Şahin'in SIA Falcon Yönetim Kurulu Başkanı ve şirketin hisselerinin yüzde 100 sahibi olduğu , Erhan Culha'nın ise SIA Falcon'un genel müdürlüğü görevini yürüttüğü kaydedildi.

sia_falcon_b.jpg

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı