28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C
  • İzmir26°C
  • Antalya20°C
  • Muğla21°C
  • Çanakkale21°C

ICS: MLC'DE İYİLEŞTİRİCİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI

ICS, terk edilen gemilerdeki gemi adamlarının maruz kaldığı güçlüklerin daha iyi anlaşılması için Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'ne (MLC 2006) bazı iyileştirici değişikliklerin eklenmesi gerektiğini belirtti.

ICS: MLC'de iyileştirici değişiklikler yapılmalı

03 Nisan 2017 Pazartesi 12:36

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), terk edilen gemilerdeki gemi adamlarının maruz kaldığı güçlüklerin daha iyi anlaşılması için Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'ne (MLC 2006) bazı iyileştirici değişikliklerin eklenmesi gerektiğini belirtti. 

Bu amaçla, IMO yasal komitesinin son toplantısında gemi terk etme vakalarını gösteren veri tabanının daha etkili hale getirilmesi gerektiği hakkında bir öneri sundu.

ICS'ye göre, gemilerde sigorta belgelerinin bulundurulmasını zorunlu kılan son değişiklikler, her ne kadar gemi adamlarını gemi terk etme vakalarından korumaya yönelik olsa da sorun tam anlamıyla çözülebilmiş değil. 

ICS, komiteye sunduğu öneride, 'Birçok devlet, gemiadamlarının terk edilmesi sorununu çözmekte aktif rol üstleniyor. Fakat yine de geçtiğimiz aylarda ciddi olayların yaşandığını, bayrak ve liman devletlerinin ILO/IMO klavuzlarında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmediğine tanık olduk. Uluslararası Deniz Ticaret Odası, gemide terk edilen mürettebatta ilgili yasa maddelerinin yalnızca MLC 2006'yı kabul eden bayrak devletleri için geçerli olmasından ve bu devletlerin konuyla ilgili ILO/IMO kılavuzlarına uymada gerekli özeni gösterecek şekilde yönlendirilmesinden yana görüş bildiriyor. ICS ayrıca terk edilen gemilerin kayıt altına alındığı IMO veri tabanının da geliştirilmesi gerektiğini savunuyor. Veri tabanında halen çözüm bekleyen güncel olayların çözüm getirilmiş diğer olaylardan ayrı tutulması ICS'ye göre atılacak ilk adım olabilir.'

Vakaların dört başlık altında listelenmesi öneriliyor

ICS vakaların dört başlık altında incelenmesini öneriyor; 'Çözüldü, Pasif, Tartışmalı ve çözülmemiş.' Sonucu yeterince tatmin edici olmayan olayların ise 'Kısmen çözüldü' başlığıyla listelenmesi gerektiği belirtiliyor. 

Vaka bildirimlerinde bulunan tarafların süreçte daha etkin bir rol oynaması ve güncel durumla ilgili düzenli bilgi akışı için yöneticilerin teşviki de ICS'nin yazısında öne çıkarılan maddeler arasında. Buna göre bir vaka hakkında üç ay boyunda herhangi bir yeni bilgi verilmemişse olay resmi olarak kapanmış kabul edilmeli. 

ICS bu önerisinin sebebini ise yazısında, 'Veri tabanının içeriğinde yalnızca hala işlem yapılması gereken vakalar yer almalıdır.' ifadeleriyle açıklıyor. 

DENİZ HABER AJANSI