19 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara10°C
  • İzmir15°C
  • Antalya14°C
  • Muğla8°C
  • Çanakkale11°C

DİLEK KARADUMAN: BOAT SHOW FUARI’NI KENDİ MARİNAMIZDA DÜZENLEMEMİZ BÜYÜK AVANTAJ

Via Fuarcılık Fuarlar Direktörü Dilek Karaduman, sektörde aynı tarihe denk gelen Anadolu ve Avrupa tarafında iki fuar olmasının biraz sıkıntı olduğunu ancak avantajlı oldukları konunun fuarı kendi marinalarında yapmaları olduğunu söyledi.

Dilek Karaduman: Boat Show Fuarı’nı kendi marinamızda düzenlememiz büyük avantaj

01 Ekim 2016 Cumartesi 10:05

Yatçılık dünyasının rotasını İstanbul’a çevirdiği dünyanın en büyük fuarlarından biri olan Boat Show Eurasia Fuarı, 2 Ekim Pazar gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor. Boyları 5 Metre ile 45 metre arasında değişen 200’den fazla teknenin deniz tutkunları ile buluştuğu Boat Show Eurasia Fuarı, bu yıl Viaport Marina’nın ev sahipliğinde yapılıyor.  Fuarda dünyaca ünlü markaların Türkiye lansmanları ve özel tasarım tekneler, mega yatlar, katamaran, motoryat, yelkenli ve sürat motorları, deniz üstünde hemen test etme imkanı ile sunuluyor.

Fuar hakkında bilgi aldığımız Via Fuarcılık Fuarlar Direktörü Dilek Karaduman, sektörde aynı tarihe denk gelen Anadolu ve Avrupa tarafında iki fuar olmasının biraz sıkıntı olduğunu ancak avantajlı oldukları konunun fuarı kendi marinalarında yapmaları olduğunu söyledi.

Dilek Karaduman, “Burada hali hazırda 400 teknenin bağlı halde bir şekilde fuar yapıyoruz. Marinanın lodos tarafı, yani fuarın yapıldığı tarafta, genelde yelkenli tekneler bağlı. Şuan fuar için gelmiş olan 154 tekne bulunmakta. Bunların bir kısmı yabancı lansmanlı, bazıları yerli lansmanlı tekneler… Yelkenliler, katamaranlar, tekneler, mega yatlar farklı farklı tekneler bulunmakta. Bunun dışında tedarik sağlayan firmalar da fuarımızda yer alıyorlar. Biz 6 gün boyunca iyi bir şekilde ağırlayacağız. Fuarların aynı tarihe denk gelmesi zor oldu artık birleşme de bu saatten sonra olamadı. Ama zaten biz daha öncesinden 1 yıl önce almıştık bu fuar kararını onun için artık yapacak bir şey yok. Zaten biz daha avantajlıyız çünkü bizim fuar alanımız yani marinamız inşaat halinde değil hazır bir şekilde duruyor ve aynı zamanda fuarı düzenleyen ile fuar alanın sahibinin aynı kişi olması elimizin daha güçlü olmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

Europort’u da 5-8 Nisan 2017 tarihlerinde yine burada yapacaklarına anlatan Karaduman,  “Yurt dışı ve yurt içi birçok dernekten ve kurumdan destek alacağız. 10 bin metrekarelik brüt bir alanda yapılacak fuar. Viaport Marina’nın 17 bin metrekare otopark alanını kullanacağız. Bunun 10 bin metrekare alanın fuar alanı olacak, geriye kalan alanı da otopark olarak kullanacağız. Bu alanın yüzde 60’tan fazlasını sattık. Nerdeyse bunun yanında opsiyonlu alanlarımız olacak ve fuarı beraber yaptığımız Hollandalı partnerimiz de belli bir alanı yurt dışında katılacak firmalara satacak. Bizde pazarlama ve satış bakımından partnerimize yardım ediyoruz. Türkiye de Europort firması herkes tarafından bilindiği için ve yurtdışında Hollanda ve Romanya gibi ülkelerde fuar düzenlediği için herkes tarafından biliniyoruz. Beraber çalıştığımız ortağımız artık İran’da da etkinliğimizi artıracak hamlelerde bulundu. Fuarın en büyük avantajı sektörün kalbinde, yani Tuzla’da olması. Buranın fuar alanının yanında görüldüğü gibi büyük bir yaşam alanı da olması herkesin burada keyifli zaman geçirmesini sağlayacağına inanıyoruz. Bizim marinamızda zaten hafta sonları birçok misafir ağırlıyoruz herkes buraya alıştı artık” ifadesinde bulundu.

Deniz Ticaret Odası’nın markası olan Exposihping Fuarı’na destek vermesi bizim fuara destek vermeyeceğini gösteriyordu zaten diyen Karaduman, “Biz Ocak ayından itibaren ortağımız ile beraber satış ve pazarlamaya başlamıştık zaten ve herkese alanın ve orada olacakların şimdiden hazır olduğunu söylemiştik. Herkese bunu anlatmıştık. Sektör bu fuar için Yeşilköy’e gidip geldi ve bu eziyeti çekti ama şimdi Tuzla’da yapacağız bu fuarı ama maalesef bu fuarın öncesinde bir fuar daha var. Esasında biz bekledik 2017’de DTO’nun fuarı olmayacağını düşünerek Mayıs itibarı ile satışa başlamıştık. Çünkü o zamana kadar DTO yapacağı fuar için herhangi bir çalışma veya reklam yapmamıştı. Bizde ona bakarak yurtdışı çalışması ve tanıtımına başladık. Ama öncesinde bütün firmalar ile görüşmelerimizi yaptık ve başvurumuzu  da yapmıştık onun için artık biz bu fuarı yapacağız dedik” şeklinde konuştu.

Karaduman, “Yıllarca bu fuara katılan firmalarla olan ilişkilerimiz ve verdiğimiz hizmetlerin kalitesi ile çalıştığımız firmaların tekrar tekrar bizimle çalışmasına neden oluyordu. Yani bize olan inançları beraber çalışmamıza neden oluyordu.  Zaten biz bu fuar işini yapmamızın nedeni ticaret olduğu kadar denizcilik sektörünü sevmemizdir. Bunun yanında beraber iş yaptığımız firmalarda da bize dönüşler oluyor, ‘Neden iki fuarı aynı zamana denk getirdiniz’ diye. Biz de sektörün faydasına olabilecek bir iş yapmaya çalışıyoruz. Burada sektörün çok büyük olmaması iki fuarı kaldırmadığı doğrudur ama biz bunun için bir yıl boyunca bir hazırlık ve emek harcıyoruz. Sonuçta kazanmanın yanında bizimle çalışan firmaların kazanmasına da ortam sağlamaya çalışıyoruz. Zaten fuar alanımızın yüzde 60 oranında satmışız. Bunun yanında yüzde 20 opsiyonlu olan firmalarımız var. Nerdeyse tamam hale gelmiş durumdayız. Firmalar burada bize inanıyorlar. Derneklerin desteği önemli ama bu destek olmayabilir de. Sonuçta bu bir ticaret ve katılımcılara kazandırmak için yapıyoruz. Bunun için bu fuara katılmak isteyen herkese kapımız açık ve aynı zamanda rakiplerimizi de bekliyoruz fuarımıza. Zaten daha önce sektörden bu fuarları beraber yapın tarzında bir öneri gelmişti. Biz de bunun için rakiplerimize öneri olarak gittik ama kabul edilmedi. Biz şuan fuarın yüzde 80’nini bitirmiş durumdayız.  Çünkü biz satışa Eylül’de değil mayıstan itibaren başladığımız için dolayısıyla bir sonraki döneme kalacak firmanın kim olacağına karar vermek gerekiyor” dedi.

Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri gecesinde Panama konsolosu masamıza kadar gelerek bizi ziyaret etti diyen Karaduman, “Bu da güzel bir şey. İş yaptığımız ülkeler ve firmaların bize ne kadar güvendiğini ve inandığını gösteriyor. Sonuçta biz işimizi iyi yapan bir firmayız. Panama, İzlanda, Norveç… daha birçok ülke ile çalışıyoruz ve bunların Türkiye’de ki temsilcileri ile her zaman bağlantı halindeyiz.  Bir firmaya gittiğimizde o firmanın bizden ne istediği nerede nasıl olması gerektiğini bildiğimiz için ve firmalarında bunu bilmesi bize güvenmesi anlamına geliyor. Sonuçta zor şartlarda Yeşilköy’de yaptığımız fuarlarda memnun kalan firmaların kendi evimizde yapacağımız fuardan daha çok memnun kalacaklarını biliyoruz. Yalova şimdi tam karşımızda ve oralardan gelip gitmek isteyenlere ücretsiz tekne hizmeti  ve ücretsiz marinamıza yanaşabilme olanağı sağlıyoruz. Fuara katılmak isteyenlere Sabiha Gökçen’de civar otellerden ve GİSBİR Hastanesi önünden ücretsiz servis kaldırıyoruz.. Biz burada katılımcı ve ziyaretçilerimizin memnun kalması için hemen hemen her şeyin planlamasını yaptık fuarı gezip aynı zamanda yemek yiyebileceği ve akvaryumu gezebileceği bir alan yaratmış durumdayız marinamızda. İstanbul cazip bir yer olduğu için yurtdışı katılımcılarında hem fuar hem turist gezi haline gelmesi için çalışmalar yapıyoruz. Zaten fuarımız cumartesi bitiyor ve yurt dışından gelenlerin İstanbul’da zaman geçirebilmeleri için Pazar günlerinin kalmasını düşündük. Biz bu fuara hazırız ve kendimize, markamıza, şirketimize güveniyoruz. Son olarak bütün katılımcılara yurt dışı yurt içi herkese rakiplerimize de kapılarımız açık. Sektörün yararına olabilecek her türlü etkinliği derneklerin desteklemesi gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Kaynak: 7DENİZ