29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Antalya15°C
  • Muğla13°C
  • Çanakkale10°C

ÖZGÜR KALELİOĞLU: MARPORT, ULUSLARARASI ARENADAKİ PRESTİJİMİZ

Arkas Holding Liman ve Terminal Hizmetleri Grup Başkan Yardımcısı Özgür Kalelioğlu “Hem sektörün hem de dolayısıyla ülkemizin gelişmesine de katkı sağlayacağımız çalışmalar yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Özgür Kalelioğlu: Marport, Uluslararası arenadaki prestijimiz

31 Temmuz 2016 Pazar 00:08

Türkiye’nin ilk Yeşil Limanı Marport. Bu başarı elbette denizcilik sektörü için önemli. Ülkemize kazandırdığı prestij ise kuşkusuz bambaşka bir kulvarda. “Sadece Marport olarak bizim değil, hem sektörün hem de dolayısıyla ülkemizin gelişmesine de katkı sağlayacağımız çalışmalar yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” diyen Arkas Holding Liman ve Terminal Hizmetleri Grup Başkan Yardımcısı Özgür Kalelioğlu ile yaptığımız söyleşide Marport’u masaya yatırdık.

Türkiye’de “Yeşil Liman” sertifikasını ilk alan liman Marport oldu.  Öncelikli sorumuzu bu sertifikasyonla ilgili sormak istiyoruz. Söz konusu sertifikasyon için süreci nasıl yürüttünüz ve toplam yatırım maliyetiniz ne kadar oldu?

Yeşil liman olma yolundaki ilk adımlar, 2006 yılında SEÇ (Sağlık, Emniyet ve Çevre) departmanının kurulmasıyla atıldı. Bununla birlikte, ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 Kalite, Çevre ve İş Güvenliği Yönetim Sistemleri, Entegre Yönetim Sistemi olarak 2007 yılında kuruldu. 2014 yılında başlanan çalışmalar doğrultusunda sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik faaliyetlerin sistematik olarak yürütülmesini sağlamak amacı ile ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi kuruldu ve  “Sera Gazı Emisyon Raporu” yetkili kuruluş tarafından onaylandı.

Yeşil Liman sertifikasyonu çalışmaları ise ilk olarak 2011 yılında Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından limanlara gönderilen proje başvuru yazısı sonrası başladı. Bakanlık tarafından projedeki denetim mekanizmasında TSE ile işbirliği yapılması ve projenin genişletilmesi sonucu Marport, Temmuz 2015’de Türkiye’nin ilk Yeşil Limanı olmaya hak kazandı. Yeşil liman çalışmaları doğrultusunda Marport çok önemli projelere imza attı. Enerji tasarrufu ve sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla yaklaşık 8 milyon dolar yatırımla liman sahasında çalışan 35 RTG vincin çalışma sistemini dizelden elektrikliye dönüştürdük. Projenin başladığı tarihte 35 olan RTG sayımız bugün 41 adettir. Proje başladığından bu yana yaklaşık 11 milyon 900 bin kg karbondioksit gazının salınımını engelledik ki bu 19 bin ağacın bir yılda tutacağı karbondioksit miktarına eşdeğerdir. Yine bu proje sayesinde, 5 milyon 900 bin litre yakıt tasarrufu sağladık.
Onun dışında limanımızda atık yönetimini ulusal/uluslararası standartlara uygun şekilde yürüterek, atıkları türlerine göre (tehlikeli atık ve tehlikesiz atık) ayrıştırıp, lisanslı ve yetkili firmalara bertarafa gönderiyoruz. Atık suların arıtılması konusunda mevzuat hükümlerini yerine getirerek, evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerimizde arıtılan atık suların alıcı ortama (denize) deşarj edilmesini sağlıyoruz. İş makinelerinin egzoz emisyon, gürültü ve titreşim ölçümlerinin düzenli olarak yapıldığı limanımızda yeni ekipman alımlarında uluslararası çevre standartlarına uyuyoruz. Buna ilave olarak tüm dünyadaki örnek uygulamaları düzenli olarak takip ederek ülke ve şirket yapımıza uygun olanların entegrasyonu için gerekli çalışmaları yapıyoruz. 

Bu projenin Marport’a/Arkas’a geri dönüş bağlamındaki kazanımı nedir?

Yeşil Liman/Eko liman sertifikasının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilmesinin yanı sıra T.S.E onaylı olması ve tabi ki Marport olarak bu sertifikayı almaya hak kazanan ilk liman olmamız bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Sadece Marport olarak bizim değil, hem sektörün hem de dolayısıyla ülkemizin gelişmesine de katkı sağlayacağımız çalışmalar yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

Ülkemiz adına değerlendirirsek Yeşil Liman uygulamasının Türkiye’ye hem denizcilik, hem ekonomik, hem de prestij açısından ne tür avantajlar sunacağını düşünüyorsunuz?

Yeşil Liman/Eko Liman Projesi sonucunda liman tesislerinde; çevre politikası ve hedeflerinin oluşturulması, çevre duyarlılığının arttırılması, liman tesislerinde risk yönetimi oluşturularak oluşabilecek iş kazalarının önlenmesi, enerji verimliliği projelerinin uygulanması, atık yönetim sisteminin iyileştirilmesi, çevreci araçların kullanımına özen gösterilmesi, su ve toprak kirliğinin önlenmesi için tedbir alınması, sera gazı yönetim planı ve emisyon ölçümlerinin yapılması, çevresel gürültü ölçümlerinin yapılması ve bu konuda önlemler alınması gibi birçok hususun gerçekleşmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda ülkemizde hem denizcilik sektörünün gelişmesi, hem sürdürülebilir kalkınma boyutunda, özellikle Avrupa standartlarını göz önüne aldığımızda, Avrupa ülkeleri karşısında prestijimizin artması konusunda önümüzü açacağına inanıyorum.

Türkiye’de en fazla yük elleçleyen Marport Limanı ile ilgili önümüzdeki sürece yönelik yatırımlarınız nelerdir?

2001 yılında İstanbul Ambarlı Liman Tesisleri’nde kurulan konteyner limanı Marport ile çağdaş liman yerleşim planı uygulamaları, en gelişmiş teknolojiye sahip ekipman ve terminal işletim sistemi bakımından Türkiye’de bir çok ilke imza attık.  Marport kurulduğu günden beri yapılan yatırım toplam 750 milyon dolar.  Hem rıhtım hem saha kapasitemizi artırmak ve mevcut servis kalitemizi korumak için yatırımlarımız her zaman devam ediyor. Tevsi projesi kapsamında Ambarlı’da iki farklı terminali satın aldık ve Marport’un kapasitesini artırıyoruz. Saha kapasitesi ile ilgili çalışmalarımız ile birlikte rıhtım ve ekipman yatırımlarının tamamını da 2017’nin sonuna kadar gerçekleştireceğiz. Yıllık 2 milyon TEU’ye ulaşan terminal kapasitemizi, tevsi projesinin tamamlanması ile birlikte 2,3 milyon TEU’ya ulaştırmayı hedefliyoruz. Halihazırda Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemileri olan 399 metre uzunluğundaki 16 bin TEU ve üzeri kapasiteli gemilere hizmet verebiliyoruz. 

Marport 2015’i kapasite ve elleçleme miktarı olarak nasıl tamamladı?

Marport olarak aynı zamanda elleçlenen yük hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük özel konteyner limanıyız. Altyapı, ekipman ve teknoloji yatırımlarımız sayesinde ülkemizin dış ticaretinde önemli rol oynuyoruz. 2015 yılında 1.585.450 TEU elleçleyerek konteyner limanları arasında Marmara Bölgesi’nde %31 ve Türkiye genelinde yüzde 19 pazar payı ile birinci sırayı aldık.

Yurt dışındaki yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz? İtalya’daki liman yatırımınız nasıl bir süreç izliyor ve önümüzdeki sürece yönelik planladığınız yatırımlar nelerdir?

Liman işletmeciliğinde Türkiye’de Marport ile elde ettiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi yurt dışında da değerlendirmek amacıyla İtalya’nın La Spezia limanına ortak olduk. Burada 115 milyon Euro yatırımla gerçekleştireceğimiz üst ve alt yapı çalışmaları sonucunda limanın yıllık 130 bin TEU’luk kapasitesi 600 bin TEU kapasiteye yükselecek.

Kaynak: 7 Deniz

Deniz Haber Ajansı