28 Mart 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Antalya16°C
  • Muğla14°C
  • Çanakkale16°C

KİLMAK MAKİNA TERSANELERİN İHTİYACINI KARŞILIYOR

Marin sektörünün kaynak makinaları ihtiyacını karşılayan Kilmak; sürekli Ar-Ge yaparak büyümesini hızlandırıyor. Kilmak Makina özellikle fiyat-kalite dengesinde rakiplerinin bir adım önüne geçti.

Kilmak Makina tersanelerin ihtiyacını karşılıyor

16 Mayıs 2016 Pazartesi 00:07

Özellikle fiyat-kalite dengesinde rakiplerinin bir adım önüne geçen Kilmak`ın Marmara Bölgesi Satış Müdürü Ferhat Güven ile tersaneler özelinde röportaj gerçekleştirdik.Fabrikası Sakarya’da, merkezi İstanbul’da bulunan Kilmak Makina; 1976 yılında kuruldu ve üretim faaliyetlerine trafolu kaynak makinası ile başladı. Kilmak Makina, 2009 yılında Akfa Holding bünyesine katıldı ve Nurkay Makina unvanını aldı. Kilmak, aynı zamanda ‘Türkiye’nin ilk yerli inverter kaynak makinasını üreten şirket’ unvanına da sahiptir. Ülkemiz kaynak sektörünün her alanında çağdaş üretim teknolojisine ulaşabilmesi amaçlayan ve geride bıraktığı 40 yıllık tecrübe ile sektöre yön veren Nurkay Makina, Ar-Ge bölümünün yürüttüğü TÜBİTAK ve Santez projeleri ile en yeni teknolojiye sahip ürünler geliştirerek her türlü konvansiyonel ve inverter tip kaynak makinaları üretiyor. Akfa Holding’in verdiği güçle kendini yenileyen şirket, 2011 yılında üretim kapasitesini artırarak yatırımlar yaptı ve Kilmak markası ile kaynak telleri ve örtülü elektrot üretimine başladı.

Kilmak, 2014 yılında çok ciddi yatırımlara imza attı diye biliyoruz. Bize biraz o süreci anlatır mısınız?

 Şirketimiz 2014 yılını yatırımlar yılı olarak ilan etti. Yapılan yatırımlar ile teknolojik ürün üretimi, kapasite artışı ve verimlilik hedeflendi. Hedef kapasite miktarları; 7.500 ton/yıl kaynak elektrodu, 8.500 ton/yıl gazaltı kaynak teli, 1.500 ton/yıl tozaltı kaynak teli, 30.000 adet/yıl mono faze inverter kaynak makinası, 5.000 adet/yıl trifaze inverter kaynak makinası üretimidir. Teknoloji ve inovasyona verdiği önemle sektöre birçok ilki kazandıran Nurkay Makina, 2013 yılında yatırımını tamamladığı 60, 250 ve 400 kg varil ambalajlı SG2 gazaltı kaynak tellerini de Kilmak markası altında yılında sektörün kullanımına sundu.

 Kilmak’un ürün ailesinde ne tipte ürünler bulunuyor ?

 Firmamızın ana ürün gamını kaynak makinaları ve kaynak makinası sarf malzemeleri diye iki gruba ayırabiliriz. Ana başlıklar altında sıralamam gerekirse elektrod kaynak makinaları, Mig-Mag kaynak makinaları, Tig kaynak makinaları, tozaltı kaynak makinaları, kaynak telleri, örtülü kaynak elektrodları, tungsten elektrodlar, karbon elektrodlar ve kaynak torçları yer alıyor. 

 Marin sektörü sizden daha çok hangi aralıklardaki kaynak makinalarını talep ediyor?

Teknoloji ile birlikte kaynak sektöründe çok büyük yapılanmalar oldu. Trafolu kaynak makinalarından inverter kaynak makinalarına geçiş süreci başladı. Buradaki en büyük avantajımız Türkiye’de ilk ve tek yerli inverter kaynak makinası üreticisi olmamızdır. Bunun birçok avantajı var… Örneğin; çok daha az elektrik sarfiyatınız oluyor, bakım maliyetleriniz azalıyor. Ürün ağırlık açısından hafiflediğinden kolay taşınabilir oluyor. Marin sektörü de bizden en çok gaz altı  kaynak makinaları ve elektrod kaynak makinaları talep ediyor.

 En çok gaz altı ve elektrod kaynak makinalarının talep yoğunluğundan bahsediyorsunuz; peki tozaltı kaynak makinalarınız var mı? 

O halde size kısaca inosaw 1250 DC modelimizden bahsedeyim… Söz konusu kaynak makinası invertör güç üniteli tozaltı kaynak makinasıdır. Özellikle tersaneler ve çelik konstrüksiyon firmaları olmak üzere tüm tozaltı kaynak uygulamaları için tasarlanmıştır. inosaw 1250, CC ve CV opsiyonlarını destekleyen invertör teknolojisi ile kullanıcıya, tüm çaplarda tozaltı kaynağı yapabilme olanağı sağlar. Dijital kontrol paneli 10 adet program hafızalı olup kaynak parametrelerini otomatik olarak hafızasında saklar. Encoder potansiyometresi ile kaynak parametreleri yüksek hassasiyetle ayarlanır. 32Bit DSP micro işlemcisiyle tüm kaynak parametrelerini kaynağın her safhasında kontrol eder ve en uygun kaynak parametrelerini sağlar. Termal koruma ve gösterge lambası ile aşırı yük altında veya makina içerisindeki hava akımını kesilmesi durumunda makinanın zarar görmesi engellenir. Konvensiyonel güç ünitelerine göre yük altında şebekeden çekilen akımda yüzde 35 elektrik tasarrufu sağlar. Sadece ihtiyaç halinde çalışan akıllı soğutma fan teknolojisi gürültüyü, makina içerisinde biriken tozlanmayı ve enerji tüketimini azaltır. Modele özgü rüzgar tüneli tasarımı ile soğutucu hava akışının makina içerisindeki elektriksel bileşenlere ve elektronik kartlara toz, kir ve kum taşınması önlenir. Standart ara paket uzunluğu 15 metre olup, ara paket uzunluğu ve toz toplama ünitesi opsiyoneldir. Elektrik jeneratörlerine bağlanarak kullanılabilmektedir.

Gemi inşa sektörüne sunduğunuz bu çözümler, onlara ne yönde fayda sağlıyor?

Öyle çok ki… Bir kere biz kalitemizle rakiplerimize göre kıyaslanamayacak kadar ilerideyiz. Kaynak makinalarımız oldukça dayanıklı ve kolay kolay problem çıkarmıyorlar. Zaten Türkiye’deki en büyük tersaneler bizim kaynak makinalarımızı kullanıyor. Biz bunlarla beraber müşterilerimize yedek parça ve servis hizmeti de sunuyoruz. 

Kilmak olarak bizlere müşterilerimiz 7/24 ulaşabiliyor. Enerji tasarrufu, zaman, maliyet, sarfiyatın önüne geçmek gibi unsurlar da diğer avantajlarımız arasında sayılabilir.

Türkiye’deki en büyük tersanelerle çalıştığınızı söylediniz… Mesela kimlerle çalışıyorsunuz?

 Hemen hemen her firma ile çalışıyoruz, desek yanlış olmaz; fakat özellikle Yalova bölgesindeki tersaneler ile daha yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bunlar arasında Beşiktaş Tersanesi, Cemre Tersanesi gibi tersaneler bulunuyor.

 Kaynak makinaları bizim de gördüğümüz kadarıyla tersanelerin eli kolu… Sizin marin sektörüyle iş birliğiniz nasıl?

Sürekli bir alışveriş söz konusu olmuyor. Tersaneler yeni bir proje alıp, yatırım yapmaya karar verdiklerinde makina parkurunu tamamlamak ya da yenilemek amacı ile bizimle iletişime geçiyor. Genellikle yılda bir veya kez alımlar gerçekleşiyor. Ancak bu noktada tersanelerle çok yakın ilişkilerinizin olması lazım. Biz daima onlara her konuda destek sağlıyoruz. 

Keza bu nedenle de Türkiye’nin önemli tersanelerinde binlerce kaynak makinamız durmaksızın çalışmaktadır. 

 Talep edilen ürünleri, müşterilerinize teslim süreniz ne kadarlık bir dönemi kapsıyor?

Talep gerçekleştikten ve alıma karar verildikten sonra bizim müşterilerimize sunduğumuz en büyük hizmet ve bizim de en önemli avantajımız işte budur! Kilmak makinaları yerli olarak üretildiği için pazara çok yakınız. Bu durumda teslimat sürelerimiz de oldukça kısalıyor. Örneğin; herhangi bir müşterimiz bizden ürün talep ettiği andan itibaren, firma hangi bölgede olursa olsun maksimum 15 iş günü içerisinde teslimatlarımızı gerçekleştirebiliyoruz. 

Tersaneler özelinde satış sonrası hizmette problem yaşıyor musunuz? 

Yalnızca tersaneler değil, tüm sanayi için bizim satış sonrası titizlikle çalışan bir ekibimiz var. Ancak tersaneler bölgesine özel olarak bilgi vermem gerekirse; yalnızca tersaneler için çalışan servislerimiz mevcut. 24 saat içerisinde hizmet sunup, sorunlarına çözüm bulabiliyoruz. Ancak şunu da belirtmeliyim ki marin sektöründe ciddi bir problem yaşadığımızı söyleyemem.

Genellikle marin sektörüyle çalışmanın size getirileri nedir?

 Marin sektörü kaynak makinalarının çok yoğun olarak kullanıldığı sektörlerin başında geliyor. Bu nedenle sıfır hatayla hizmet vermek durumundayız. Bazı spesifik kaynak alanları da olduğu için bu sektör bizi daima Ar-Ge yapmaya itiyor. Bununla birlikte gelen talepler ciddi rakamları bulduğu için bizler de durmadan yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yoruluyoruz elbette; ancak Türk makina sektörüne ve sektöre sağladığımız kazanımlar bizleri mutlu etmeye yetiyor. 

Sizce Türkiye’deki gemi inşa sektöründeki firmalar alım konusunda doygunluğa ulaştı mı? Çünkü yüzlerce kaynak makinasından söz ediyoruz…
 
Kaynak makinası için hiçbir zaman doygunluğa ulaşılma noktasının varlığından söz edemeyiz. Nedenine gelince… Kaynak makinaları takdir edersiniz ki özellikle tersanelerde bir çeşit sarf malzemesi gibi görülür. Bunun nedeni ise sürekli kullanımının olmasından kaynaklıdır. Bu kadar yoğun olarak kullanılan kaynak makinaları her ne kadar bakımları da yapılsa ya da servis hizmeti hatta yedek parça ile değişimleri de yapılsa çok yoğun kullanılmasından ötürü yenilenmek durumundadır. Ayrıca gelen projelere göre de uygulanacak kaynağın teknolojisi yeni modellere olan ihtiyacı da artırmaktadır.  

Tersanelerdeki kaynak kullanımlarında size göre en büyük problem nedir?

Tersanelerde kaynak kullanan operatör sayısı kullanılan makina sayısına göre artış göstermektedir. Lakin maalesef kullanıcılar daima yeterli teknik donanıma sahip olamayabiliyor. Bu gibi durumlarda bizler Kilmak ailesi olarak tersanelerin daima yanında oluyor, onlara gerekli desteği anında verebiliyoruz. Zira kaynak makinası alımlarında da gerekli tüm bilgilendirmeleri yapıyoruz. 

Peki, sizde bu eğitim anlamındaki açığın giderilmesi için ne gibi çözümler gerekiyor?

Belirli periyotlarda kullanıcıları bilinçlendirmek gerekiyor. Bazen kaynak makinalarını kullanan kişilere verdiğimiz eğitim yeterli gelmeyebiliyor ya da kullanıcılar bu bilgileri unutabiliyor. Bu gibi durumlarda yanlış kullanım birçok soruna neden olabiliyor. Bunun yanı sıra diğer bir konu ise yerli üretime ve üreticiye teşvik verip destek olmak gerekiyor. Biz Türkiye’nin ilk yerli inverter kaynak makinasını üreten şirketi unvanına sahibiz. Bu unvanı korurken elbette kıyasıya rekabetin yaşandığı bir ortamdan geçtik. Ancak yerli makina sanayinin desteklenmesi yerli üretimi desteklemekten geçer. Elbette yabancı menşeli markalar da pastadan pay almaya çalışıyor; fakat Kilmak gerek kalitesi, gerek hizmeti, gerekse maliyetiyle rakiplerinden bir adım önde olmaya devam ediyor.

Bu arada üçüncü köprünün kaynaklarında sizin imzanız var diye biliyoruz…

Evet, oraya da çözüm sunmuştuk… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan son kısmın birleştirme kaynaklarını inoweld kaynak makinaları ile gerçekleştirdiler. 

İhracat yapılanmanızda bir atılım olacak mı?

Hayata geçirdiği yenilikçi çalışmaları ile Türkiye’nin yanı sıra Kuzey Afrika, Balkanlar, Rusya ve CIS ülkeleri ile geniş bir coğrafyada ihracat faaliyetleri de yürüten şirketimiz, üretimden satışlarının yüzde 20’sini ihraç etmektedir. 2015 yılında Orta ve Güney Afrika ülkeleri ile Orta Doğu pazarını hedef ihracat bölgeleri olarak hedefleyen firmamız, artan kapasitesi ile birlikte üretimden satışlarının yüzde 30’unu ihraç etmeyi hedeflemektedir. Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kazakistan, Rusya, Cezayir, Libya, Tunus, Mısır, Bulgaristan ve KKTC’ye ihracat yapan firmamızın hedefi, ihracat pazarını Güney Afrika, Tanzanya, Rwanda, Kenya, Kongo, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsayacak şekilde genişletmektir.

Son dönemde marin sektörü için yaptığınız en son proje nedir? 

 Açıkçası bu yıl için henüz gerçekleşmiş büyük bir satış söz konusu değil. 2016 yılı marin sektörü adına sıkıntılı bir süreç olacak gibi gözüküyor. Ancak ara ara gelen ihtiyaçlara anında çözüm sunuyoruz.

Deniz Haber Ajansı