29 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C
  • İzmir22°C
  • Antalya26°C
  • Muğla21°C
  • Çanakkale20°C

'UKRAYNA'NIN DENİZALTI FİLOSU KURMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Ukrayna'nın 2020 yılına kadar denizaltı filosu kuracaklarını açıklamasının ardından Rusya’nın Karadeniz Filosu eski komutanı Amiral Viktor Kravçenko, Ukrayna Donanması'nın denizaltı filosu kurmasının mümkün olmadığını,söyledi.

'Ukrayna'nın denizaltı filosu kurması mümkün değil'

03 Şubat 2016 Çarşamba 00:06

Rusya’nın Karadeniz Filosu eski komutanı Amiral Viktor Kravçenko, Ukrayna Donanması'nın denizaltı filosu kurmasının mümkün olmadığını, bu projenin çok pahalı olduğunu ve çok uzun zaman gerektirdiğini savundu. Amiral, bu yöndeki açıklamaların Kiev’in yeni bir PR hamlesi olduğunu söyledi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Sergey Gayduk, 2020 yılına kadar denizaltı filosu kurmayı planladıklarını açıklamıştı. Komutan, bu tarihe kadar en az 2-4 denizaltıya sahip olacaklarını ileri sürmüştü.

Ukraynalı komutanın bu açıklamasını yorumlayan Kravçenko, “Eğer ülke yönetimi böyle bir görev verirse elbette yerine getirilecek, ancak bu çok pahalı olacak ve çok zaman alacak. Gayduk’un açıklaması büyük oranda Ukrayna’nın yeni PR hamlesidir” dedi.

Ukrayna’nın denizaltılara ev sahipliği yapabilecek Odessa ve İlyiçevsk olmak üzere sadece iki limanı bulunduğunu belirten Rus askeri uzman, “Sovyetler döneminde Odessa limanında 21. Denizaltı Taburu üslenmişti ancak 1991-1992 yıllarında tüm denizaltılar hurda haline geldi” diye konuştu.

'UKRAYNA'NIN UYGUN PERSONELİ YOK'

Odessa’da denizaltıların üslenmesi için gereken altyapının olduğunu söyleyen Kravçenko, “Ancak buradaki denizaltı üssünün yat limanına çevrildiğini dikkate alırsak Odessa’da denizaltı altyapısının da mahvolduğunu tahmin edebiliriz” ifadesini kullandı.

Denizaltı filosunu kurmak için buna uygun personele de ihtiyaç olduğunu, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin böyle bir personele sahip olmadığını kaydeden Kravçenko, “Onları eğitmek için Ukrayna sadece NATO eğitim merkezlerine başvurabilir. Ukrayna tek başına denizaltı inşa edemez, yine de sadece NATO ülkelerine başvurabilirler. Ya satın alır ya da kiralarlar” yorumunda bulundu.

Deniz Haber Ajansı