29 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C
  • İzmir22°C
  • Antalya26°C
  • Muğla21°C
  • Çanakkale20°C

RUSYA ARKTİK SINIRINI GÜÇLENDİRİYOR

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararı ile kuruluşuna geçen yıl başlanan yeni askeri birlik, Rusya’nın Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki varlığını koruyacak.

Rusya Arktik sınırını güçlendiriyor

26 Ocak 2015 Pazartesi 00:08

Rusya’da Kuzey Kutup Bölgesi’nde faaliyet gösterecek ilk motorize piyade tugayı hazırlıklarına başlandı. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararı ile kuruluşuna geçen yıl başlanan yeni askeri birlik, Rusya’nın Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki varlığını koruyacak.

Kuzey Kutup Bölgesi Piyade Tugayı’nın askerleri, beline kadar karın içinde, eksi 40 derece soğukta modern teknikleri uygulamak ve bir buz çölünün ortasında hayatta kalabilmek için eğitim alıyorlar.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın Devlet Başkanı'nın talimatını yerine getirmesi sadece bir yıl aldı. Finlandiya sınırına yakın ve Kuzey Kutup Dairesi’nde yer alan Alakurtti’de Rusya’nın Arktik sınırını korumakla görevlendirilen bir askeri şehir kuruldu. Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Konstantin Sivkov, ayrı bir askeri bölge oluşturulmasının çok önemli olduğunu düşünüyor.
Arktik Motorize Piyade Tugayı, Stratejik Komuta Merkezi’nin parçası oldu. Rus Kuzey Filosu’na eklenen birlik, 2015 yılı içinde hava savunması içinde yerini alacak.

Rusya, Finlandiya sınırına 50 kilometre uzaklıkta, eski Sovyet askeri üslerinin olduğu yere karargahlar kurmaya başlayınca, Batı ülkelerinde panik arttı. Rusya’nın kuzeyde ve batıda birliklerini arttırmasıyla saldırgan bir politika izlediğini savundular. Arka planda İskandinav ülkeleri fark ettirmeden askeri tatbikatlar yürüttüler.

Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Konstantin Sivkov, pek az kişinin Barents Denizi’nde Amerikan nükleer denizaltılarının varlığının artmasından Moskova’nın duyduğu endişeyi paylaştığını belirtti:

Şüphesiz ki en zengin doğal kaynaklar Arktik Bölgesi’nde bulunuyor. Birileri bu pastadan bir dilim almak istediğinde, Rusya sınırlarını güçlendirmeye ve Arktik Bölgesi’ndeki çıkarlarını korumaya zorlanıyor. Rusya Federasyonu’nun askeri doktrini, Kuzey Kutup Dairesi’nde Rusya’nın sosyo-ekonomik gelişiminin güvenliği ve savunmasını temin etmek için tasarlandı. Özel birlik, bunu tehlikeye atan askeri unsurlara karşı caydırıcı bir karakter taşıyor.

Deniz Haber Ajansı